Vă invităm să citiți un interviu în exclusivitate cu Andra Cărbunaru, co-fondator Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture, https://afostodata.ro/https://afostodata.ro/. Povestim despre #aFostOdata, călătoria antreprenorială, evoluție și cum fiecare experiență te aduce acolo unde ești menit să fii, dar și despre cum fondatoarele #aFostOdata reușesc să se adapteze la prezent, înțelegând că tot ceea ce ne plăcea nouă devine amintire prețioasă pentru noi, nu și experiență trăită la fel de intens de copiii de azi. Despre succes, perseverență și un proiect minunat – în rândurile de mai jos.
Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine
Dragă cititor, într-un final de e-mail, Loredana mi-a scris așa: „PS. Mi-ar plăcea să vorbim, poate într-un interviu pe site, despre tine și apoi despre A fost Odată… ce zici?”. Ei bine, astăzi mă bucur de atenția ta ca un copil care a desenat cu creta pe asfalt și își dorește ca desenul lui să fie observat de trecători.
Eu sunt Andra, fostă corporatistă urbană din tată-în-fiică, om de comunicare iubitor de povești, literatură, cafea și locuri aglomerate. Mi-am dorit întotdeauna să fiu învățătoare și, deși drumul m-a dus în tot felul de locuri, acum îmi îndeplinesc visul în echipa #aFostOdata.
Fiecare oprire în drumul meu m-a învățat ceva: am început ca secretar de redacție într-o editură mică, apoi am fost corector la una dintre cele mai mari edituri din țară. Am avut timp să admir scriitori, să îi privesc din umbră și apoi să îi susțin în promovarea volumelor pe vremea Librăriei Bastilia din Piața Romană.
Am lucrat în agenție, dar și „la client”, cum spun oamenii care folosesc des cuvinte precum advertising, media, client service, digital sau marketing. Am învățat câte puțin de la fiecare birou „al meu”, indiferent dacă acest lucru s-a tradus prin locul de la fereastră în cea mai faină clădire cu ferestre înalte din Piața Victoriei, un scaun de cafenea la Bastilia sau un taburet înghesuit în fosta școală Elena Doamna din Cotroceni unde era editura Universității acum mulți ani.
Acum biroul meu este peste tot și nicăieri, adică în toate locurile frumoase în care mă duc poveștile: în școli, muzee, locuri de joacă, săli de spectacol, centre culturale. Cine ar mai vrea un birou fix când poate avea toate acestea deodată?
Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?
Corect ar fi să spun că antreprenoriatul a făcut pasul către mine, nu invers 😊. S-a întâmplat odată cu reîntâlnirea cu Măriuca Mihăilescu, colega și prietena alături de care pun umărul la treabă în povestea #aFostOdată. Ne știam de mulți ani, de pe vremea când mă trezea dimineața ca să vorbim despre literatură la matinalul pe care îl prezenta. Ne-am reîntâlnit într-un moment perfect, după ce se născuseră copiii noștri și ne învârteam în jurul poveștilor de seară, observam cât de diferiți sunt copiii de acum în comparație cu noi la vârsta lor și voiam să testăm observațiile noastre, pornind chiar de la nevoile „de acasă”.
Deși pare că antreprenoriatul îți dă libertatea de a avea propriul program și de a face exact ce îți trece prin minte, realitatea, după părerea mea, e că lucrurile se complică. Libertatea e doar aparentă, muncești mult mai mult atunci când ai proiectul tău și când oamenii depind de tine. E, în fond, o alegere. Și nu îți dă pace, te frământă zi și noapte, în timpul săptămânii și în weekend, fără granița la care închizi ușa la ora 18 și uiți de tot până a doua zi de dimineață când „dai cu badge-ul” la ușa corporației.
Cum a apărut #AfostOdată?
Ideea a încolțit în mintea Măriucăi într-o seară când le-a pus fetelor ei gemene un disc cu povești la pick-up și a observat că ele nu au fost nici pe departe la fel de entuziasmate să le asculte precum era ea. Copiii de astăzi sunt grăbiți, nu au răbdare să urmărească mișcarea acului pe disc și nici nu se bucură de tot procesul de ascultare al unei povești, așa cum ne bucuram noi când eram mici.
Eu îmi amintesc cum coloram ore întregi în timp ce ascultam la pick-up basmele fraților Grimm sau poveștile culese de Petre Ispirescu. Am în minte coperta unui disc pe care era reprezentat Pinocchio purtând un papion mare albastru, zâmbindu-i greierașului Jiminy sau vinilul cu Degețica într-o rochie roz, zburând pe spatele rândunicii din povestea lui Andersen. Sunt convinsă că aceia care citesc interviul acesta trăiesc nostalgia acelor momente alături de mine.
Și totuși… acestea rămân doar amintiri, iar locul lor este luat de tot felul de alte povești la fel de frumoase, dar… diferite în cel mai bun sens al cuvântului. Așa a apărut #aFostOdata, într-un moment în care copiii digital natives strigau „vrem povești”, dar nu la pick-up.
Cum a evoluat AfostOdată?
Asociația a crescut ca Prâslea din povești. Anul acesta am sărbătorit cinci ani la Muzeul Antipa, în prima zi a expoziției Exploratori de poveste pe care am realizat-o alături de Fundația Bosch România. Am început cu povești mai mult sau mai puțin cunoscute repovestite și adaptate limbajului actual. După o vreme am publicat și conținut original, iar în acest moment platforma conține peste 200 povești și podcast-uri, zeci de fișe de lucru, activități și quiz-uri interactive. În plus, am adaptat și rescris toate poveștile și în limba semnelor române pentru copiii cu deficiență de auz.
De anul trecut „ne-am tot încercat mână” și în experiențe offline cu gândul că trebuie să ne întâlnim ascultătorii pentru că primeam o mulțime de mesaje și invitații din partea părinților și profesorilor. Totul e nou și pentru noi, dar tocmai aici e provocarea. Am organizat primele expoziții interactive offline, iar vara aceasta ne găsiți la Muzeul Antipa într-un spațiu gândit și creat alături de scenografa Bogdana Pascal, inspirat de povestea exploratorilor Grigore Antipa și Emil Racoviță care au fost colegi de bancă în vremea școlii. Super insight, nu?
În plus, am trecut granițele țării cu primul nostru proiect internațional și prima noastră expoziție în Croația. Erasmus+ Back to School Open Resources este un cumul de întâlniri și experiențe frumoase alături de parteneri din Spania și Grecia alături de care ne pregătim să realizăm materiale educaționale bazate pe inteligența artificială, metode de flipped learning și gamification. O să fie ceva cu totul nou pentru țara noastră și un pas mare înainte pentru #aFostOdata.
De asemenea, expozitia Românce de poveste a avut deja primul vernisaj în Croația, alături de Asociația Românilor din Republica Croația/Udruga Rumunja u RH. Pornind de la conceptul nostru, Alina Dobrescu a dus poveștile către românii de acolo, iar la finalul verii ne pregătim să îi întâlnim într-o caravană prin mai multe orașe din Croația.
Pe parcursul anilor munca noastră a fost observată de o mulțime de oameni care ne-au trimis gândurile lor, de jurnaliști care au scris despre noi (cum e și cazul acestui interviu pe care l-am planificat mult timp), de jurați care ne-au oferit premii: Gala Societății Civile, Gala Dezvoltării Durabile, Gala Itsy Bitsy, Gala Premiilor pentru un mediu curat, Chitila Film Fest, nominalizări la Webstock Awards și altele.
Pe lângă acestea, bucuria vine atunci când ne scriu părinții și ne întreabă când mai publicăm povești noi, când ne trimit fotografii cu micuții ce ne ascultă în mașină sau înainte de somn, când vedem ochii elevilor care ne primesc în clasele lor.
Calculul e foarte simplu: efort vs. mulțumire egal avantaj pentru noi.
Ce oferiți acum copiilor?
În acest moment nu mai vorbim doar de un site, ci de o platformă educațională complexă care cuprinde o mulțime de resurse. Pe lângă sutele de povești cunoscute sau mai puțin cunoscute, afostodata.ro conține și secțiuni originale:
EDUboost se apropie în curând de 40 de episoade tip podcast care pornesc de la teme ce par complicate, dar sunt explicate pe înțelesul copiilor: sustenabilitate, drepturile omului, incluziune etc.
Am adus alături de noi o mulțime de oameni talentați, cercetători, scriitori, oameni de știință, jurnaliști care au transpus în poveste experiențe familiare copiilor. Întreaga serie este ilustrată sonor și citită pe voci, ceea ce îi dă viață și o aduce mai aproape de așteptările copiilor. Pentru a garanta calitatea acestor conținuturi i-am adus alături de noi ca parteneri instituționali și pe prietenii de la Ministerul Mediului, apelor și pădurilor, care ne-au primit cu brațele deschise și ne-au încurajat să ducem povestea mai departe. Recunosc, este secțiunea mea preferată și locul în care m-am putut juca și eu cu personaje și cuvinte.
De ascultat cu inima deschisă chiar aici: https://afostodata.ro/eduboost-podcast-de-buna-crestere/
Români de poveste este secțiunea preferată a Măriucăi și locul în care she does her magic. 20 de personalități care ne-au impresionat prin talentul sau curajul lor își regăsesc poveste în paginile digitale ale platformei. Am căutat detalii mai puțin cunoscute despre Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Ion Luca Caragiale, Smaranda Brăescu, Nadia Comăneci, Nicolae Iorga, George Enescu, Sofia Nădejde, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Henri Coandă, Ștefan cel Mare, Aurel Vlaicu, Alexandru Ioan Cuza, Hariclea Darclee, Grigore Antipa, Emil Racoviță și le-am prezentat într-o forma nouă, modernă. Dacă ai timp de research găsești o mulțime de lucruri uimitoare despre acești români care au pus țara noastră pe harta lumii.
De ascultat cu inima deschisă chiar aici: https://afostodata.ro/romani-de-poveste/
Și dacă tot e vacanță, trebuie să amintesc și de proiectul În jurul lumii unde se răsfață în voie peste 20 de țări din întreaga lume, nerăbdătoare să își spună povestea. Am scris despre cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita, invenții celebre, personalități, chiar și preparate specifice delicioase. Ne ascultă familiile când pornesc la drum, dar ne ascultă și elevii în clasă la orele de Geografie, Dirigenție, Istorie, Limba și literatura română.
De ascultat cu inima deschisă chiar aici: https://afostodata.ro/in-jurul-lumii-povesti-audio-tari/
Avantajul unei platforme online este că publicul nostru este răspândit în întreaga țară, atât în mediul urban, cât și în cel rural, dar și în afara țării. Sursele de trafic, pe lângă cele autohtone, provin din locuri la care nu ne-am gândit niciodată: Grecia, Italia, Marea Britanie, Croația, Franța. Deși peste hotare ajungem mai greu, în România încercăm să ne întâlnim publicul și offline, la ateliere în școli, lecturi în muzee și centre culturale, ba chiar și în spații mai puțin previzibile cum ar fi centre comerciale. Visăm, de asemenea, să ajungem la școlile speciale din țară, dar și la alte școli care ne tot invită și sunt sigură că ne-ar primi cu mare bucurie. Punem pe listă în viitorul apropiat, promitem.
Care sunt pașii următori pentru tine? Ce mai faci în afară de AfostOdată?
Eu îmi doresc liniște, dar nu chiar în sensul propriu. Mai clar, îmi doresc ca lucrurile să rămână la fel de frumoase în jurul meu. Sigur că sunt zile în care vreau să fug și să mă ascund, dar sentimentul general pe care îl am în acest moment este că lucrurile merg în direcția potrivită și că, atâta timp cât lucrurile depind de mine, sunt gata să mă lupt pentru a păstra totul cum e acum.
Care au fost cele mai mari provocări pentru AfostOdată?
Provocări sunt mereu, de tot felul. În primul rând pentru că și eu și Măriuca avem o mulțime de idei și, dacă ar fi să le luam în serios pe toate, ziua ar trebui să aibă zeci de ore.
Apoi, pentru că ne dorim să păstrăm platforma gratuită, apare adesea întrebarea – cine susține aceste idei și planuri? Până acum am avut noroc să găsim parteneri care să creadă în povestea noastră, iar printre ei enumăr doar câțiva: Ministerul Culturii, Institutul Francez și Ambasada Franței în România alături de care scriem chiar și vara aceasta despre libertatea de exprimare, nume și cetățenie, educație, Asociația Bosch România, Synevo, Asociația Medicover, Fundația Comunitară București, Primăria Municipiului București alături de care scriem zilele acestea episoade noi EDUboost, instituții private.
Ca să putem avea alături de noi acești parteneri am muncit foarte mult, cu accent pe foarte: am scris foarte, foarte multe proiecte (recunosc, Măriuca e specialista aici) și am oferit întotdeauna mai mult decât am promis inițial. Nu facem muncă superficială și nu ne mulțumim cu jumătăți de măsură, așa că tot ce găsiți pe site este realizat de profesioniști și verificat de multe ori. De aceea am adus alături de noi oameni de calitate și instituții importante cum ar fi Ministerul Educației, ISMB, Ministerul Mediului.
O altă provocare a fost să trecem peste temerile personale și să ne extindem comunicarea și către publicul de pe TikTok. Am făcut acest lucru în momentul în care ne-am dorit să ne adresăm și copiilor mai mari, nu doar celor de gimnaziu, așa că am lansat a doua noastră platformă notebune.ro unde publicăm conținut pentru elevii care se pregătesc de examenul național și bacalaureat.
La început comunicam mult pe Facebook, apoi am completat comunicarea și pe Instagram, iar acum #NoteBune are propriile canale de TikTok și Youtube. Fiecare urmăritor al nostru consumă conținutul acolo unde îi e mai usor: adolescenții ne găsesc mult pe Youtube și TikTok, părinții și cadrele didactice află despre noi de pe Facebook și Instagram. Cine ar fi crezut că vom ajunge aici?
Nu în ultimul rând, a trebuit să ne adaptăm discursul și în ceea ce privește comunicarea în comunitățile oamenilor cu deficiență de auz. Când privim primele noastre clipuri ne dăm seama că am început destul de stângaci, cu texte foarte lungi, greu de interpretat, fără să respectăm (pe atunci nu știam regulile de filmare LSR) criterii cum ar fi culoarea hainelor interpretului, fundalul și alte lucruri pe care acum le facem aproape instinctiv. În plus, am început să adăugăm și ilustrații și subtitrări în clipurile acestea pentru că, în timp, am aflat că aceste detalii sunt foarte importante pentru copiii cu deficiență de auz.
Cum vă promovați și cum v-ați promovat până acum?
Să începem cu https://www.prwave.ro/ și cu mailul tău, că aici suntem, nu? 😊 Oamenii ca tine ne-au observat și, de fiecare dată când au avut ocazia, ne-au invitat să vorbim despre ceea ce facem. Eu și Măriuca ne completăm când vine vorba de promovare. Ea e om de TV și jurnalist, eu am avut un parcurs destul de complex în zona de comunicare, iar faptul că venim mereu cu energie bună este în avantajul nostru. Fiecare aduce în proiect ce știe mai bine: colaboratori, oameni de TV sau radio, jurnaliști, iar acest lucru este în avantajul poveștilor. Nu în ultimul rând, mergem din om în om și ne dăm timp să vorbim cu toți cei care ne scriu sau ne sună. Suntem active nu doar pe conturile online A fost odată, dar și pe conturile personale, răspundem la mesaje și nu refuzăm invitații la evenimente sau interviuri.
Un alt lucru important e că monitorizăm ceea ce facem: ne uităm mereu pe sursele de trafic în online, întrebăm oamenii pe care îi întâlnim de unde au aflat de noi, cerem feedback și, atunci când avem ocazia, învățăm. Chiar de curând ne gândeam să ne înscriem la câte un curs, fiecare la ce îi place mai mult, pentru că lucrurile se schimbă atât de repede încât nu avem timp de stat pe loc.
În primul an de #aFostOdata ne-am concentrat mult atenția asupra poveștilor citite de oameni publici, cunoscuți, iar acest motoraș a fost bun pentru început. Pe parcursul timpului am descoperit și alte voci excelente pe care le ascultați și astăzi la fiecare PLAY. Word of mouth e perfect în cazul nostru, așa că oricine a ajuns cu lectura până în acest punct poate duce povestea mai departe. Mulțumim!
Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?
Cu sindromul impostorului nu m-am confruntat pentru că încerc să fac lucruri la care mă pricep, nu lucruri la care sunt alții mai avizați. Cel puțin așa sper 😊 În schimb, simt mereu presiunea responsabilității, în diverse contexte: informații pe care le punem pe site, modul în care comunicăm online cu publicul nostru, relațiile cu partenerii etc.
De asemenea, mi-aș dori să pot merge la mai multe întâlniri de networking pentru că, de fiecare dată când începem să povestim ce facem, oamenii sunt impresionați. Mulți întreabă cât de mare e echipa și când am avut timp să facem toate lucrurile. Simt că e păcat că nu există timp să ajungem la toți copiii din țară, mai ales că facem lucruri de calitate și sunt gratuite. Da, la TOȚI.
Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine
Am fugit din București pentru zile mai liniștite și acum merg aproape zilnic cu trenul.
Nu am răbdare să citesc instrucțiunile atunci când trebuie să montez ceva și uneori sunt încurcă-lume.
Îmi plac locurile aglomerate cum ar fi sălile de concert sau aeroportul.
Îmi doresc o Vespa verde-mentă.
Dacă rămân vreodată fără job mă reprofilez la barista.
Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește AfostOdată?
Nerăbdare. Emoție.