In Romania interesul investitorilor este mai scazut decat in CE
Cushman & Wakefield raporteaza cresterea cererii investitorilor in Europa Centrala pentru dezvoltari retail de cea mai buna calitate. Acest interes al investitorilor este in prezent la cel mai inalt nivel din 2008, momentul caderii pietei.
“Pe masura ce consumul si cererea de spatii din partea retailerilor revin, dezvoltarile de retail de cea mai buna calitate vor fi performante prin cresterea veniturilor cuplata cu aprecierea valorii de capital.
Proprietarii vor fi capabili sa se concentreze mai degraba sa genereze venituri si sa implementeze initiativele de management al proprietatii, decat sa se zbata sa mentina gradul de ocupare existent si sa mentina chiriile stabile, actiuni care au fost proritare pentru perioada de criza.” Comenteaza Charles Taylor, partener Cushman & Wakefield.
Conform Cushman & Wakefield, investitorii cauta o expunere cat mai mare in Europa Centrala, in primul rand sunt vizate Polonia si Cehia. Acest fapt conduce la o crestere a performantei acestor tari depasind multe din tarile Europei de Vest in ceea ce priveste procentul de crestere al PIB-ului in urmatorii 3 ani.
“Acele proprietati “best of class” care au fost livrate recent in piata din Europa Centrala au fost licitate in mod agresiv de catre fondurile institutionale, proprietati cu valori de portofoliu variind intre € 50 milioane si € 200 de milioane. In cazul prioprietatilor mari de retail exista un numar de specialisti in investitii de retail si specialisti in consultanta financiara pregatiti sa isi uneasca fortele pentru a achizitiona si a gestiona astfel de proprietati.”
“Avand in vedere ca yieldurile pentru dezvoltari de retail de cea mai buna calitate sunt de 5.5% in Londra si intre 5.00% si 5.5% in Franta si Germania, Europa Centrala continua sa ofere discounturi atractive cu yielduri de 6.5%; in Polonia yieldurile sunt intre 6% – 6.25% si 6.25% in Cehia. Pe fondul cresterii numarului de tranzactii (vanzari/ cumparari) ce au avut loc in ultimele saptamani, pare inevitabil scaderea acestor yielduri pentru dezvoltarile prime de retail.”
Referitor la Romania, Costel Florea, Partener, Director Departament Investitii Cushman & Wakefield comenteaza:
“Pentru Romania, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala, prognoza pentru cresterea PIB –ului in perioada 2012 – 2014 este prognozata sa fie intre 3.9% ptr. 2012 si 4.7% ptr. 2014, deci chiar mai mare decat prognoza pentru Polonia.
In prezent, insa, randamentele pentru proprietatile, inclusiv pentru cele de retail, de cea mai buna calitate asa zise “prime”, sunt cu 150 – 200 puncte procentuale de baza mai mari decat cele ale proprietatilor din Europa Centrala. In Romania valorile sunt intre 8% si 9% pentru proprietati “prime” in orasele importante.
Comparativ cu Cehia si Polonia, numarul investitorilor interesati sa cumpere proprietati in Romania este mult mai mic, nu exista o concurenta propriu-zisa intre investitori. Pe termen scurt acest fapt va determina o relativa stabilitate a preturilor cu tendinte de crestere foarte modeste.”
Costel Florea, MRICS, are 18 experienta in real estate; este Partener, Director Departament Investitii C&W Romania.
Costel Florea are o experienta vasta in cercetare si studii de evaluare.
Tranzactiile in domeniul investitiilor imobiliare pentru care Costel Florea a oferit consultanta sunt:
· European Retail Park Sibiu – sale of 82 million Euros to a UK base investment fund;
· River Plaza – sale of 40 million Euros to a Portuguese investment fund;
· Magnolia Shopping Centre – sale of 15.5 million Euros to a Scottish Investment Fund.
{mosloadposition user9}