Experienţa cancerului implică un nivel ridicat al stresului emoţional, care de regulă are repercusiuni în plan social, afectând cu precădere relaţiile cu apropiaţii.
Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu cancer sau chiar şi aceia care au depăşit această experienţă, se străduiesc să uite această etapă din viaţa lor, neluând în considerare faptul că lupta împotriva cancerului este un proces de lungă durată, care trebuie intergat în modul de viaţă, cu schimbările de rigoare.
Iată câteva sfaturi de comunicare şi reintegrare socială:
– Vorbeşte despre cancer
Uneori, familia sau prietenii persoanei diagnosticate cu cancer nu ştiu cum să comunice cu persoana bolnavă, temându-se să nu întâmpine reacţii negative.
De aceea este indicat ca persoana diagnosticată să inceapă ea însăşi conversaţia, vorbind deschis despre cancer, despre ce înseamnă pentru ea această experienţă, arătând astfel că este dispusă să vorbească despre acest subiect şi că acceptă ajutorul celor din jur.
– Recunoaşte modificarea rolurilor şi a responsabilităţilor
Persoanele afectate de cancer au deseori nevoie de ajutor pentru se achita de sarcinile zilnice. Uneori acestea nu pot îndeplini o serie de activităţi din pricina tratamentului pe care îl urmează.
Spre exemplu, persoane care erau complet independente înainte de îmbolnăvire se pot trezi în situaţia de a cere ajutor celor din jur.
De aceea este vital ca ei sa accepte această transformare în viaţa lor şi să înţeleagă că este un aspect normal al acestei etape din viaţa lor, evitând astfel acumularea de frustrări şi stres psihologic.
– Ia în considerare diferitele tipuri de sprijin la care poţi apela
1. Sprijin din partea unui grup de persoane – grupuri motivaţionale de sprijin, adunări, cursuri de artă, dans, sport.
2. Sprijin din parte unei persoane – luarea mesei în compania cuiva, plimbări însoţite, eventual chiar compania unui asistent calificat.
3. Sprijin din partea ta – terapii complementare, zile libere, lecturi plăcute, ralaxare fizică şi psihică.
– Identifică nevoile proprii şi acceptă ajutorul
Persoanele aflate în proces de vindecare a cancerului au adesea nevoi speciale, determinate de tratamentul pe care îl urmează şi de schimbările care au loc în viaţa lor. Odată identificate aceste nevoi, persoanele în cauză trebuie să accepte ajutorul celor din jur, depăşind astfel cu mult mai mare uşurinţă etapa cancerului.