in mentinerea greutatii persoanelor cu diabet
Cea de-a VII-a ediţie a "Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice" a prezentat cele mai noi studii cu privire la tratarea diabetului
Simpozionul Novo Nordisk organizat în cadrul celei de-a VII-a ediţii a "Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice" a prezentat cele mai noi studii cu privire la insulinele moderne utilizate în tratarea diabetului.
În cadrul simpozionului Novo Nordisk au susţinut prezentări Profesor Dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Prof. Dr. Cercetător Pierre De Meyts (Receptor Systems Biology Laboratory, Hagedorn Research Institute), alături de Dr. Bogdan Viaşu, General Manager Novo Nordisk. Invitat special în cadrul simpozionului a fost Oana Cuzino, care a susţinut o prezentare referitoare la importanţa responsabilităţii sociale a companiilor din zona farmaceutică.
„Şi la această ediţie, Congresul Federaţiei Române de Diabet a reuşit să sintetizeze rezultatele ultimelor cercetari în diabet, în ceea ce priveşte insulinele şi sistemele de administrare a insulinei. Compania Novo Nordisk dezvoltă proiecte de cercetare continuă pentru a găsi cele mai bune tratamente pentru persoanele afectate de diabet. De aceea, în continuare vom propune soluţii pentru reducerea semnificativă a efortului uman, prin investirea nu doar în cercetare, ci şi în responsabilizarea populaţiei pentru prevenirea şi detectarea rapidă a bolii.”, spune Dr. Bogdan Viaşu, General Manager Novo Nordisk.
Conform profesorului Pierre de Meyes, ultimele studii demonstrează faptul că insulinele analog (moderne) produse de Novo Nordisk prezintă o eficienţă ridicată în menţinerea şi chiar scăderea greutăţii pacienţilor cu diabet, spre deosebire de insulinele umane, care pot avea ca efecte secundare creşterea în greutate.
Insulina umană sintetizată prin inginerie genetică este obţinută prin introducerea genei umane în bacterii. Aceasta este administrată subcutanat prin injecţii cu seringi pentru insulină sau în ultimii ani, cu ajutorul unor Pen-uri (stilouri) mult mai uşor de manevrat de către copii, vârstnici, nevăzători. Din 1995 au apărut primii analogi de insulină, substanţe puţin diferite structural de insulina umană, care prezintă aceleaşi efecte, şi în anumite cazuri demonstrează o eficienţă mai ridicată.
În cadrul prezentării susţinute de Prof. Dr. Nicolae Hâncu s-au subliniat beneficiile insulinelor analog (moderne) premixate în tratarea diabetului.
Insulinele sunt de 3 tipuri: bazal, care pot fi administrate odată pe zi; premixate administrate odată pe zi sau de două şi chiar de trei ori pe zi. Ultimele ghiduri recomandă administrarea a două sau chiar 3 premixate Novo Nordisk pe zi.
Analogii de insulină rapida reprezintă insuline cu aspect limpede, fiind o formă modificată a insulinei umane. Rezultatul acestei modificări este absorbţia mai rapidă a insulinei de la locul injectării şi, în consecinţă, un debut rapid al acţiunii şi o durată mai scurtă de acţiune, comparativ cu insulina umană. Ca urmare a acestei caracteristici, analogul de insulină poate fi injectat chiar înaintea meselor şi reproduce mai fidel secreţia fiziologică de insulină după ingestia de alimente.
Aceste insuline au o modalitate de acţiune mai apropiată de a insulinei proprii corpului decât insulina normală. De aceea analogii conduc la valori glicemice postprandiale mai scăzute, la o scădere a valorii hemoglobinei glicate (HbA1c) şi la o reducere a numărului hipoglicemiilor severe. Efectul maxim se instalează după 1 oră de la administrare. Durata de acţiune este, de asemenea, mai scurtă decât a insulinei normale, fiind de aproximativ 2-3 ore.
Insulinele premixate conţin o componentă rapidă şi una intermediară; astfel, sunt alcătuite dintr-o insulină cu acţiune scurtă şi una cu acţiune îndelungată, folosirea acestora reprezentând terapia convenţională cu insulină.
Schema de insulinoterapie intensivă BBT (Terapia Bazal Bolus) cuprinde 3 administrări de insulină rapidă şi o administrare de insulină cu acţiune lungă.
Insulinele analog s-au dovedit mai eficiente în tratarea diabetului, datorită faptului că permit un control glicemic mai bun şi o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, prin controlul diabetului pe termen lung. De asemenea, prin utilizarea acestora, sunt permise pacienţilor intervale de masă flexibile, deoarece pot fi administrate începând cu 15 minute înaintea meselor până imediat după masă.
Federaţia Română de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice", "Academia de Ştiinte Medicale din România" şi "Universitatea "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca" a organizat al VII-lea "Congres Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice" cu participare internaţională în perioada 5-7 noiembrie 2008, la Sibiu.
Programul ştiinţific al Congresului a cuprins conferinţe cu invitaţi naţionali şi internaţionali, mese rotunde, prezentări orale, sesiuni pentru tineret, educatori, persoane cu diabet şi simpozione educaţionale organizate de diverse companii farmaceutice.
{mosloadposition user10}