George Arion
Crime Scene Press
Editura Crime Scene Press s-a lansat anul acesta, iar printre primele titluri aparute se afla „Insula cartilor”, roman scris de George Arion. Exista deja voci care afirma ca acest roman este cel mai bun al autorului, un fel de carte de identitate a sa.
Intai de toate va spun ca, in cazul in care asteptati un roman care sa va tina cu sufletul la gura pagina de pagina cu tot soiul de rasturnari de situatie, nu aveti asa ceva in „Insula cartilor”. Cartea ramane insa una din zona aceasta, a romanului politist, dar un roman politist aparte. In centrul povestii il avem pe Petru Dulce (neamul lui avusese de fapt alt nume, Dulca, insa, la un moment dat, cineva schimbase numele in Dulce si nimeni nu se obosise sa corecteze eroarea), un bibliotecar indragostit de carti casatorit insa – printr-o intamplare pe care va lasam sa o descoperiti singuri – cu Axinia, o femeie total opusa lui Petru care avea si doua fiice din relatii anterioare. Axinia, cum poate va asteptati, nu ii intelege pasiunea pentru carti, asa ca i le vinde pe toate. Petru este extrem de dezamagit cand se intoarce acasa si descopera peretii goi, fara comorile lui. Cu toate acestea, viata lui se schimba dramatic in momentul in care accepta o slujba… inedita: sa mearga undeva, departe, pe o insula, unde exista o casa mare cu o biblioteca imensa, si sa catalogheze toate volumele aflate in acea biblioteca.
O istorie plina de suspans il acapareaza – o femeie disparuta, omorata – si incearca sa afle cine si de ce a ucis-o.
Pana aici, ar fi o poveste simpla de suspans. Insa romanul se deosebeste prin tehnica – o sa remarcati adesea vocea autorului care anticipeaza anumite actiuni, isi sfatuieste in zadar personajul sa ia sau nu anumite decizii, ii avertizeaza indirect pe cititori cu privire la evolutia actiunii.
La fel, cuceritor este si stilul, cuvintele care, unul dupa altul se astern pe hartie intr-o poveste care reuseste sa te cucereasca.
Scenele deosebite – precum lupta cu carti – si aluziile fine la o sumedenie de titluri si personaje din romane faimoase din literatura universala si chiar la cuvinte folosite in mod gresit (a se vedea „periplu”) sunt alte „ingrediente” care ii vor cuceri pe toti cititorii acestei carti. Fiecare cuvant, fiecare trimitere, fiecare idee din subtext spune ceva despre autor.
Un roman cu siguranta diferit de „Atac in biblioteca” sau „Spioni in arsita” – ca sa amintesc doar doua dintre romanele lui George Arion – insa cu siguranta unul interesant, de descoperit, de lecturat intr-o ambianta relaxata, intr-o postura comoda – poate afara intr-un balansoar, cu un ceai sau suc alaturi.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}