pentru a face fata presiunii concurentiale post-aderare la Uniunea Europeana
Companiile romanesti vor fi supuse presiunii concurentiale ridicate a pietei comune, imediat dupa aderarea asteptata la 1 ianuarie 2007. O evaluare facuta de divizia ERP a Senior Software pe un portofoliu intern semnificativ de companii-client arata ca implementarea unei solutii informatice de tip ERP (Enterprise Resource Planning) sta la baza pregatirii oricarei companii romanesti ce urmareste reusita, in perspectiva si dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Pe baza experientei tarilor din ultimul val de integrare ce precede aderarea Romaniei si Bulgariei, oficiali din domeniul financiar bancar sau din mediul de afaceri din Romania au semnalat pericolul la care sunt expuse companiile romanesti in perioada imediat urmatoare integrarii europene, in lipsa unei viziuni pe termen lung si a unor investitii strategice in tehnologie. Solutiile oferite de implementarea unor sisteme informatice de gestiune si management al resurselor, ofera companiilor romanesti posibilitatea de face fata cu succes schimbarilor ce vor urma, prin accelerarea vitezei de raspuns la provocarile pietei si optimizarea permanenta a proceselor interne.
Se estimeaza ca datorita lipsei de pregatire tehnologica si a incapacitatii companiilor mici şi mijlocii de a accesa fondurile comunitare ori credite bancare sau guvernamentale, peste jumatate din acestea sunt expuse falimentului în primii doi ani după integrare.
Plecand de la ideea centrala a cresterii competitivitatii, Senior Software a analizat rezultatele implementarii solutiei proprietare de Enterprise Resource Planning, Senior.ERP Suite pentru un portofoliu intern de companii client din domeniul importului si distributiei, din industrii diverse: farmaceutice si parafarmaceutice, materiale de constructii si obiecte sanitare, food/non food, birotica-papetarie, obiecte electronice si electrocasnice. Studiul a avut in vedere principalii parametrii de dezvoltare si a urmarit cresterea potentialului afacerii, pe baza premiselor create de solutia implementata.
Daca pentru perioada 2004-2005 cresterea totala estimata pe intreg domeniul import si distributie in Romania a fost de cca 16%, aproximativ 1,33% lunar, pentru portofoliul Senior Software s-a inregistrat dupa implementarea solutiei Senior.ERP Suite o crestere medie de 18% lunar, la nivelul primului trimestru din 2006. Implementarea unei solutii ERP dedicate importului si distributiei a creat premisele unei dublari, in medie, a numarului capacitatilor de depozitare, a noi structuri si a personalului, simultan cu toate cresterile logistice aferente.
Principalele caracteristici relevate de analiza calitativa a acestui studiu au fost cresterea si extinderea afacerilor, de la nivel local la nivel national, datorita capacitatilor virtual nelimitate de gestionare a acestui proces. Controlul asupra proceselor strategice ale afacerii si posibilitatile extinse de acces la informatie vitala, in timp real au dus la cresteri de durata ale companiilor si la consolidarea stabilitatii pe termen lung a acestora. De asemenea, a crescut capacitatea de adaptare si de reactie la dinamica pietei, factori esentiali pentru supravietuirea pe piete extrem de concurentiale. Prin disciplinarea activitatii si cresterea capacitatii organizatorice s-au realizat importante economiile de timp si de resurse.
“Procesul de denominare prin care am trecut in prima parte a acestui an a reprezentat un exercitiu util pentru migrarea leului spre moneda europeana. Trecerea la leul greu este doar o etapa pe drumul spre Euro, care este deja folosita in cadrul solutiei Senior.ERP Suite ca moneda de referinta. Am facut pasi importanti si am privit dezvoltarea acestei solutii in perspectiva integrarii si a consecintelor pe termen lung ale acestui eveniment. Unul din obiectivele principale pe care le avem in vedere in relatia cu clientii nostri este pregatirea pentru integrarea europeana si pentru eventualele socuri post-aderare, prin cresterea capacitatii de reactie si oferirea unei solutii ce asigura dezvoltarea si succesul pe termen lung”, a declarat Lori Haiducescu, Director de Operatiuni la Senior Software.
{mosloadposition user10}