Peste 60% dintre utilizatorii unei reţele fără fir (wireless) sunt expuşi la atacuri informatice
În urma unei observări atente pe o perioadă de 6 luni a utilizatorilor de reţele fără fir, Computer Troubleshooters România constată că, în procent de 90 %, este necesară intervenţia unui specialist IT la instalarea şi configurarea acesteia, pentru prevenirea atacurilor informatice ulterioare.
Problema securităţii a fost, până de curând, obstacolul principal în adoptarea reţelelor fără fir, întrucât primele standarde de securitate s-au dovedit ineficiente, şi astfel, mulţi utilizatori au început să se teamă de folosirea soluţiilor wireless.
În ultimul an, însă, a crescut numărul de reţele fără fir la nivel de utilizatori domestici. În cazul companiilor, cea mai mare parte a acestora se folosesc de tehnologia fără fir, astfel încât securizarea informaţiilor ar trebui să fie o prioritate pentru ele. În ciuda acestui lucru, studii internaţionale relevă faptul că în jur de 64 % dintre companii neglijează securitatea reţelelor Wlan (Wireless Area Network). Numai 47 % dintre acestea folosesc sisteme de protecţie şi criptare adecvate, iar mai puţin de 30 % utilizează orice formă de prevenţie a intruziunii în cadrul reţelei, potrivit aceluiaşi studiu.
În proporţie de peste 80 %, configurările reţelelor wireless sunt făcute de către proprietarul reţelei sau de o cunostinţă a acestuia. Problemele care apar în activitatea specialiştilor Computer Troubleshooters se înscriu într-o gamă foarte variată; astfel, ele diferă de la cele mai simple, precum instalarea deficitară a reţelelor, nefuncţionarea corectă a router-ului, nesecurizarea acestuia, până la probleme mai severe, constând în atacuri informatice care derivă de la intrarea neaprobată în computer până la infectarea cu viruşi periculoşi.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, specialiştii Computer Troubleshooters declară:
Routerele din ziua de azi au o interfaţă prietenoasă şi sunt uşor de configurat. Orice utilizator-persoană fizică, citind cu atenţie manualul, ar putea configura de unul singur router-ul personal. Doar 10% din cazuri preferă să apeleze la un specialist, declară Marius Stanca.
În ceea ce priveşte securitatea, este adevărat, un utilizator normal:
· nu schimbă setările iniţiale ale routerelui.
· nu foloseşte nici unul din modurile de criptare: WEP, WPA, etc.
· nu ştie să configureze firewall-ul rotuerelui
· nu ştie să configureze reguli pentru conectare, de ex: filtrarea dupa adresa mac a plăcii de reţea.
Vestea bună pentru un utilizator casnic fără prea multe cunostinţe IT este faptul că totuşi calculatorul din spatele routerului este mult mai bine protejat, chiar fără setările avansate de securitate, decât un calculator care este conectat direct la Internet şi care este foarte expus atacurilor, încheie domnul Stanca.
Despre cazul companiilor, Csaba Anghel Nagy declară: O problemă a firmelor, care implicit afectează activitatea acestora, o constituie alegerea echipamentului nepotrivit sau instalarea incorectă a acestuia, din considerente economice. Astfel, pierderile cauzate de încercarea de a economisi la acest capitol pot fi foarte mari. Dacă luăm cazul unei instituţii publice, aceasta depinde în mare măsură de sistemul informatic. Colapsul său va duce la pierderi, atât de ordin material (luând în considerare o perioadă de colectare de impozite), cât şi din categoria celor care ţin de credibilitate. Un alt exemplu bun este cel al unei agenţii de presă, care depinde de rapiditatea primirii informaţiei; din nou, căderea sistemului ar provoca inconvenienţe clare. Importanţa securizării informaţiilor, care presupune utilizarea şi instalarea corectă a echipamentului, este evidentă pentru ambele situaţii.
{mosloadposition user10}