STEEN JAKOBSEN / ECONOMIST ȘEF & CIO SAXO BANK
ETF-ul iShares MSCCI World Value Factor lasă grupul FANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) cu mult în urmă, depășindu-l cu 25%.
La aproape cincizeci de ani de la sfârșitul sistemului Bretton Woods bazat pe contribuții directe nominale, băncile centrale au ajuns la capăt de drum în ceea ce privește politica dobânzilor.
După ce au manipulat în serie piața pentru a îndulci lovitura dată de fiecare ciclu de recesiune și, prin urmare, împiedicând curățarea sistemului, acum au distrus complet descoperirea prețului. Și de aici, singurul instrument rămas este tipărirea directă a banilor pentru a stimula economia, o schimbare inspirată de TMM în următorul ciclu care va crește inflația la cele mai înalte niveluri din ultima generație.
Lumea a parcurs acum cercul complet de la finalul sistemului Bretton Woods, atunci când efectiv a trecut de la un USD bazat pe aur la un sistem Fiat pur pentru USD, cu trilioane de dolari creați din împrumut – nu doar în SUA, ci în toată lumea. Fiecare ciclu de creditare a necesitat dobânzi tot mai mici și doze tot mai mari de stimulente pentru a preveni o criză totală în sistemul financiar american și global. Evaluarea greșită a banilor și intervențiile pentru salvarea companiilor „zombie” au dus economia la colaps deoarece dobânzile scăzute încurajează împingerea în sus a valorilor activelor și investiții nesăbuite în companii „unicorn” neprofitabile precum Uber sau weWork. Tot acestea permit companiilor „zombie”, încărcate de datorii, să supraviețuiască.
Ratele aflându-se la pragul inferior efectiv și SUA având deficite enorme și în continuă creștere, recesiunea americană următoare va impune Fed să-și supradimensioneze bilanțul mai mult decât își poate imagina pentru a finanța noile cheltuieli masive ale lui Trump de a sprijini infrastructura în speranța recuperării șanselor electorale. Dar se întâmplă ceva ciudat: salariile și prețurile cresc brusc pe măsură stimulentele își fac loc în economie, în mod ironic datorită sub-capacității în ceea ce privește resursele și mâna de lucru calificată din cauza lipsei de investiții anterioare. La rândul lor, creșterea inflației și a randamentelor cresc costul capitalului ceea ce elimină de pe piață companiile „zombie” pe măsură ce debitorii mai slabi caută fonduri. La nivel global, USD suferă de o devalorizare intensă căci piața recunoaște că Fed doar își va accelera extinderea bilanțului în timp ce va menține dobânda de referință punitiv de scăzută. Șomajul crește în SUA și creșterea stagnează, chiar în timp ce inflația crește și mai mult. Anul 2020 se termină cu cel mai mare indice de suferință (șomaj plus inflație) din anii 1980 încoace.
Pe măsură ce retorica pieței trece către stagflație, companiile valoroase și câștigurile și dividendele lor solide, de aici și acum, sunt foarte apreciate, față de companiile a căror creștere e dificilă, unde creșterea cântărește puțin și unde multiplii foarte ridicați au implicat întotdeauna o evaluare greșită a prețului capitalului. ETF-ul pe valoarea MSCI lasă în urmă grupul FANG.