- Carosierul Italian Caselani și-a unit forțele cu designerii de la Citroën pentru a transforma Citroën Berlingo în modelul 2CV Fourgonnette.
- 2CV tip AU a primit o revizuire de stil – transformare ce amintește de un model emblematic al Mărcii, care a marcat numeroase generații.
- Modelul transformat, care constă într-un kit de caroserie în stil vintage aplicat pe exteriorul modelului, se remarcă prin partea frontală generoasă rotunjită, o grilă impunătoare în formă de M ce afișează cu mândrie chevroanele Citroën, faruri rotunde de mari dimensiuni, tablă ondulată pe laterale, în partea din spate și plafon.
- Comercializat de Caselani sub licența oficială a mărcii Citroën, Berlingo 2CV Fourgonnette este disponibil în versiunea utilitară pentru profesioniști și în versiunea ludospace pentru transportul de persoane (varianta de lungime M – 4.40 m). Vor fi disponibile toate tipurile de motorizări, inclusiv cea electrică.
- Berlingo face parte dintr-o gamă completă de modele, printre care Type HG bazat pe Jumpy și Type H bazat pe Jumper.
Citroën Berlingo dispune de o serie de elemente de stil exterioare ce omagiază legendarul 2CV Fourgonnette AU („U” de la „utilitar”), lansat în 1951, care a avut parte de un public fidel cu numeroase versiuni derivate, până în 1987. 2CV Berlingo Fourgonnette este o reinterpretare modernă care oferă toate atuurile recunoscute ale actualului Berlingo în materie de arhitectură, capacitate de încărcare și modularitate, tehnologii de bord și performanța rutieră.
„Suntem extrem de mândri că bestsellerul Mărcii – Berlingo – a fost transformat de Caselani, inspirându-se din legendarul 2 CV Fourgonnette, care a marcat istoria mărcii Citroën și a automobilului. Proiectarea modelului a debutat în studiourile carosierului. Am lucrat apoi împreună, mână în mână. Designerii Citroën au urmărit îndeaproape acest proiect, pentru a se asigura că originalul 2CV Fourgonnette nu este interpretat prea literal, și că versiunea rezultată păstrează ADN-ul mărcii Citroën. Tratarea suprafețelor și a volumelor s-a făcut folosind instrumentele digitale cu care suntem obișnuiți să lucrăm, ceea ce conferă vehiculului o alură modernă”, spune Pierre Leclercq, director al departamentului de stil Citroën.
1. O CĂLĂTORIE ÎN TIMP PENTRU CITROËN BERLINGO
Caselani valorifică trend-ul vintage, bine ancorat în cultura auto italiană. Trendul se aplică atât vehiculelor pentru pasageri, cât și celor destinate profesioniștilor și constă în readucerea la viață a unui model legendar din trecut, care beneficiază în același timp de echipamente și performanța modernă a unui vehicul actual.
Transformarea suferită de Berlingo este de fapt o reinterpretare care se bazează pe succesul unei autoutilitare pionier și al modelului Berlingo Van, un jucător major pe segmentul său în Europa, încă de la lansarea sa în 1996 – toate cele trei generații Berlingo fiind vândute în peste 1.891.196 de unități. La sfârșitul lunii august 2022, Berlingo era al doilea cel mai de succes vehicul din segmentul său din Europa, cu o cotă de piață de 17%. Un vehicul extrem de versatil, care a reușit să se reinventeze de-a lungul anilor și un pionier în segmentul ludospace-urilor, Berlingo a introdus numeroase inovații, inclusiv cabina integrată, configurația cu trei locuri în față, frâna de parcare electrică și, mai recent, pe a treia generație, indicatorul de suprasarcină. La lansarea în 2013, a fost una dintre primele utilitare electrice pe piață.
Caselani a încredințat acest exercițiu de restyling pentru Berlingo lui David Obendorfer, renumit pentru că a proiectat anterior noul Type H bazat pe Citroën Jumper – în 2017 și noul Type HG pentru Jumpy/SpaceTourer -în 2020. Acesta completează gama de autoutilitare Citroën proiectate de Caselani.
„Specificațiile de proiectare nu au presupus simpla reproducere a formelor vechii autoutilitare în sensul cel mai strict. Au implicat, în schimb, un salt în timp pentru a reda farmecul său unic unui vehicul din secolul al XXI-lea. Berlingo a fost conceput ca un tribut adus modelului 2CV din anii 1950. A fost o provocare interesantă, deoarece furgoneta originală avea proporții complet diferite de cele oferite de Berlingo: consolă față foarte scurtă, capotă alungită și o zonă de încărcare vizual independentă. M-am axat mai degrabă pe un aspect general care evocă vehiculul original, decât asupra elementelor individuale de design.”, explică David Obendorfer, designerul companiei Caselani.
ELEMENTE DE STIL CARACTERISTICE PENTRU O PERSONALITATE NEO-RETRO
Berlingo 2CV Fourgonnette este o reprezentare modernă „lifestyle”, inspirată de legendarul 2CV AU („U” de la „utilitar”) – lansat în1951, un real succes la vremea sa, cu aproape 1.247.000 de unități vândute și de descendentul său, 2CV AZU din 1954. Codurile atemporale ale furgonetei nu au fost uitate:
Partea frontală a modelului Berlingo a fost complet revizuită, dezvăluind trăsăturile caracteristice ale modelului 2CV de altădată. Grila, bara de protecție și pasajele roților au fost înlocuite cu noi componente din fibră de sticlă adaptate cadrului, care integrează cleme și șuruburi pentru fixarea acestora. Toate aceste componente au fost asamblate în atelierele Caselani din Lombardia, nordul Italiei.
Capota bombată în formă de V se îngustează în partea inferioară– la fel ca înainte. În centrul capotei, celebra siglă striată în relief se extinde pe aproape întreaga sa suprafață.
Blocurile optice rotunde sunt detașate parțial de capotă, spre deosebire de cele originale, în totalitate detașate; o interpretare mai modernă, cu componente perfect integrate în vehicul.
Canelurile în relief din partea superioară a aripilor existau deja pe modelul 2CV, servind drept ventilație pentru motor.
Cu partea superioară decupată concav (sau în formă de M evazat în partea de sus), grila este atractivă și emblematică pentru 2CV AU. Chevroanele cromate de mari dimensiuni – semnătura Mărcii – sunt poziționate chiar în centrul grilei și suprapuse pe aceasta, ceea ce le scoate și mai mult în evidență. Grila impunătoare coboară în continuarea capotei, dând impresia că aripile plutesc. Linia de deasupra farurilor de ceață – care se întinde pe toată lățimea vehiculului – amplifică și mai mult acest efect. Aceasta oferă stabilitate părții frontale și o lărgește, accentuând caracterul robust al modelului.
Bara de protecție față este vizual mai joasă decât cea a modelului Berlingo. Dacă bara de protecție a modelului 2CV era cromată, aceasta este vopsită în alb, pentru a contrasta cu caroseria, ceea ce subliniază caracterul protector al acestei componente și îi conferă în același timp o alură modernă.
Flancurile, portierele spate și plafonul au primit un al doilea strat, ceea ce completează caroseria modelului Berlingo. Componentele din fibră de sticlă aduc un omagiu tablei ondulate specifice modelului 2CV – în prezent, acestea au un rol pur decorativ. Inițial, ele aveau un scop real, acela de a asigura rigiditatea întregii structuri. Aceste componente striate împreună cu plafonul reproiectat – înălțat – sunt o încercare deliberată de a crea un stil prin care habitaclul vehiculului este separat de compartimentul de marfă, o caracteristică deja vizibilă pe vechea furgonetă.
În partea din spate a vehiculului, un mic geam vertical rotunjit în partea de sus și de jos este amplasat pe fiecare dintre portierele spate ale modelului Berlingo – un alt tribut adus furgonetei 2CV. Pentru o alură și mai modernă, garnitura neagră foarte groasă din jurul geamurilor a fost îndepărtată. În ceea ce privește stopurile și luminile de mers înapoi ale vehiculului, forma lor perfect rotundă este evidențiată grație dimensiunii lor mari. Acestea sunt înconjurate de ornamente roșii, ceea ce le face și mai vizibile și le oferă un aer mai modern.
Elementele cromate sunt prezente în diferite zone cheie ale vehiculului, un alt tribut adus detaliilor de stil propuse de 2CV. Acest lucru este valabil pentru faruri, creasta centrală a capotei, grila cu chevroane și ornamentele de contur, capacele originale (fabricate și în prezent) și ornamentele farurilor. Mânerul pentru deschiderea capotei nu a fost inclus pe noua versiune.
2. TOATE AVANTAJELE UNUI VEHICUL MODERN
La vremea sa, furgoneta 2CV a făcut furori în segmentul său prin designul și performanțele oferite. Versiunea utilitară atingea o viteza medie de 40-50 km/h, transporta pana la 250 kg marfa si avea un volum util de 1,88 m³.
Noua versiune a eliminat zgomotul motorului cu doi cilindri și orificiul pentru manivelă din grila. 2CV Fourgonnette oferă tot ce e mai bun din epoca sa în materie de confort, spațiu, modularitate și siguranță.
Berlingo Van poate transporta până la 3 persoane (5 în varianta destinată persoanelor fizice), poate să ruleze la viteze mai mari, este mai mare – după cum o dovedește capacitatea sa de încărcare de până la 1 tonă și volumul util care aproape s-a triplat, până la 4,4 m³.
Deși este un vehicul compact – ceea ce îl face agil și ușor de manevrat –Berlingo Van oferă un spațiu generos la bord, fiind instrumentul ideal pentru comercianți și meșteri. Cu cabina Extenso®, lungimea efectivă a vehiculului poate fi extinsă până la 3,09 m (versiunea M) prin rabatarea scaunului pasagerului.
Pentru a facilita conducerea, încărcarea și efectuarea manevrelor, Berlingo Van dispune de până la 18 tehnologii de asistență a șoferului și 4 tehnologii de conectivitate, printre care: afișaj color de tip head-up, acces și pornire mâini libere, indicatorul de suprasarcină, sistemul surround rear vision, Active Safety Brake, controlul stabilității la remorcare, Grip Control cu Hill Assist Descent și sistemul de monitorizare a unghiului mort.
Vehiculul comercial este disponibil cu motorizări 1.5 diesel BlueHDi, 1.2 PureTech pe benzină și o cutie de viteze automată EAT8. Versiunea electrică are o autonomie de până la 275 km pe zi, pentru călătorii fără zgomot și fără vibrații. Oferă același volum util și bateria sa poate fi încărcată 80% în 30 de minute de la o stație publică de încărcare. ë-Berlingo Van dispune de funcția de încărcare programată, iar temperatura din interiorul habitaclului poate fi presetată.
3. CITROËN BERLINGO 2CV FOURGONNETTE COMPLETEAZĂ GAMA TYPE H
În 2017, pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a modelului Type H (comercializat între 1948 și 1981 în aproximativ 500.000 de exemplare), Caselani a dezvoltat un kit de caroserie bazat pe Citroën Jumper. Apoi, în 2020, acesta și-a îndreptat atenția către Jumpy/SpaceTourer.
În ceea ce privește transformarea estetică, tehnica este aceeași pentru toate cele trei autoutilitare Citroën. În partea din față, componentele caroseriei (capota, bara de protecție și pasajele roților) sunt înlocuite cu elemente din fibră de sticlă. Secțiunile laterale, partea din spate și plafonul sunt acoperite cu panouri lipite direct de caroserie. Farurile rotunde înlocuiesc farurile propuse de vehiculele utilitare actuale pentru a perfecționa aspectul vintage și a impregna personalitatea puternică a modelelor Type H sau 2CV Fourgonnette.
Kit-ul Type H este compatibil cu toate versiunile de caroserie (L1 4.96 / L2 4.95 / L3 5.99 / L4 6.30), iar kit-ul HG kit este disponibil pentru toate dimensiunile propuse de Jumpy /SpaceTourer (XS 4.60 m / M 4.95 / XL 5.30). Sunt disponibile și versiuni pentru bazele furgoanelor transformate din catalogul Citroën, precum furgoane tablă, furgoane vitrate, șasiu cabină, planșeu cabină, furgoane amenajate, autorulote, microbuze, food trucks, etc.
Transformarea lui Jumper în Type H s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Cel mai mare vehicul comercial al mărcii Citroën nu are o formă dreptunghiulară ci un design specific, cu numeroase linii, unele suprapuse panourilor, altele curbate. Kit-ul a fost dezvoltat pentru a se mula perfect pe caroseria Jumper și a crea o uniune robustă între structura metalică a vehiculului de bază și panourile din fibră de sticlă. O componentă monobloc a fost proiectată pentru a echipa partea din față a vehiculului. Partea frontală și capota sunt turnate împreună pentru a simplifica procesul de asamblare. Berlingo 2CV Fourgonnette oferă o postură robustă și impunătoare.
„Ca fan înrăit al modelului 2CV și al furgonului HY, dețin o colecție de modele vechi Citroën. Soția mea este la fel de pasionată de Marcă ca și mine – a călătorit prin Europa în anii 2000 la volanul unui Type H transformat într-o autorulotă. Când familia a devenit mai numeroasă, a apărut ideea de a crea un HY suficient de spațios și confortabil: de ce să nu folosești arhitectura actuală a modelului Jumper și să atașezi panouri din fibră de sticlă pe caroseria acestuia? Apoi totul s-a aranjat de la sine… Un prototip a fost prezentat designerilor Citroën, care au fost cuceriți de propunere. Producția a demarat în 2017 și s-a extins la fratele său mai mic în 2020. Singurul care lipsea pentru a completa gama de utilitare Citroën era Berlingo. Furgoneta își prezintă acum kitul 2CV Fourgonnette, al cărui design este rezultatul eforturilor comune depuse de echipele mărcilor Caselani și Citroën. Suntem încântați să revedem chipul prietenos al acestei furgonete emblematice care a marcat anii 1950”, spune Fabrizio Caselani, Director Carrosserie Caselani.