Aproape 30 de înotători din Bacău, București, Cluj, Iași, Ploiești și Oradea înoată la Swimathon, competiția de înot și strângere de fonduri, pentru a atrage atenția asupra stigmatizării persoanelor bolnave de psoriazis. Cele 6 echipe de înotători sunt formate din persoane publice, medici și oameni obișnuiți, care își propun să strângă 30.000 lei, pentru ca 100 de bolnavi de psoriazis să fie consiliați cu privire la alegerea unui nou loc de muncă. Proiectul este dezvoltat la nivel national de Asociația Alternative Sociale împreună cu Societatea Română de Dermatologie, cu sprijinul AbbVie.
Proiectul își propune să atragă atenția asupra discriminării bolnavilor de psoriazis la locul de muncă. Studiile internaționale arată că 11% dintre bolnavi își pierd locul de muncă din cauza bolii, în vreme ce 23% consideră că boala le afectează cariera profesională.
Swimathon este un concept de competiție de înot și strângere de fonduri, organizat în România în șase orașe, de fundațiile comunitare locale.
Prima competiție Swimathon are loc pe 28 iunie, la Oradea, la Bazinul Olimpic “Ioan Alexandru”. Pe 5 iulie au loc simultan trei ediții de Swimathon în trei orașe. Swimathon Cluj este organizat la Complexul de Nataţie „Universitas”. La Iași, evenimentul are loc la Ștrandul Municipal Iași, iar la Ploiești, la Bazinul Municipal Vega. La București, o echipă formată din actrița Ada Condeescu, actrița Diana Dumitrescu, jurnalistul Emilian Isăila, motociclistul Cătălin Cazacu și medicul dermatolog Ionel Toropoc înoată în 12 iulie la Bazinul Olimpic “Lia Manoliu”. La Bacău, evenimentul are loc la finalul lunii octombrie, data exactă urmând a fi stabilită.
Despre psoriazis
Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună, necontagioasă, care afectează nu doar pielea, ci și alte organe, ducând frecvent la complicații.
90% dintre pacienți au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului și pe genunchi.
Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani2.
Chiar dacă nu este o boală contagioasă, multe persoane se feresc să atingă un bolnav cu psoriazis.
Sentimentele de stigmatizare şi izolare duc la un nivel crescut al depresiei şi la consecinţe psihosociale negative la pacientul suferind de psoriazis și implicit de o calitate a vieții scăzută3.
Există o stigmă semnificativă asociată cu psoriazisul. Pacienții experimentează rușine, furie, îngrijorare și jenă4.
· 43% dintre pacienții cu vârste între 20 și 29 de ani cred că psoriazisul este o “rușine socială”5.
· 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităţilor zilnice, iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută la locul de muncă6.
· 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.6
· 62% dintre pacienţi relatează probleme financiare6, iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul.
1 Griffiths CE, Barker JN. Pathogenesis and clinical features of psoriasis. Lancet. 2007 Jul 21;370(9583):263-71.
2 National Institutes of Health (2010) “Psoriasis Fact Sheet,” available at //report.nih.gov/nihfactsheet/pdfs/psoriasis(NIAMS).pdf. Accessed May 28, 2013.
3 Russo PA, et al. Psychiatric morbidity in psoriasis: a review. Australas J Dermatol. 2004;45:155-159.
4 Sampogna F et al. Impairment of Sexual Life in Patients with Psoriasis. Dermatology 2007;214:144–150.
5 According to a 2009 patient reported survey of nearly 4,725 people with psoriasis and/or psoriatic arthritis.
6 Feldman SR, et al. The economic impact of psoriasis increases with psoriasis severity. J Am
Acad Dermatol. 1997;37:564-569.