Temperaturile de afară încep să crească, iar acest lucru înseamnă pentru mulţi dintre noi, mai ales pentru cei care locuiesc la casă, şi începutul unor activităţi în grădină. Încă de la începutul primăverii gazonul necesită atenţia noastră, iar având în vedere că acesta este călcat frecvent este absolut firesc ca firele de iarbă să aibă nevoie de puţin ajutor pentru o creştere frumoasă.
Astfel, pe lângă irigare, fertilizare şi o tundere regulată, administrarea unui ingrasamant gazon are un rol extrem de important în menţinerea calităţii acestuia. Îngrăşământul pentru gazon contribuie la:
- Dezvoltarea rădăcinilor firelor de iarbă, astfel gazonul devine mult mai rezistent;
- Reduce riscul de uscare a ierbii, mai ales în perioadele caniculare;
- Asigură o creştere uniformă a firelor de iarbă.
Cum alegi un îngrăşământ potrivit pentru gazonul tău?
Una din cele mai importante operaţiuni pe care le putem face pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a firelor iarbă este folosirea unui îngrăşământ. Această acţiune este chiar şi mai importantă în zonele urbane, unde solului este mult mai sărac în nutrienţi. Aplicarea unui îngrăşământ, chiar şi folosirea unui cropmax (un îngrăşământ foliar ce poate fi folosit atât pentru gazon, cât şi pentru alte plante, precum: viţa de vie, pomi fructiferi etc.).
Având în vedere multitudinea de îngrăşăminte disponibile pe piaţă, decizia nu este tocmai una uşoară. Însă sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, precum:
Tipul de îngrăşământ
Cel mai des folosite îngrăşăminte sunt: îngrăşământul starter, îngrăşământul lichid şi îngrăşământul granulat.
Îngrăşământul starter este folosit în perioada de însămânţare. Iar datorită conţinutul ridicat de fosfor, contribuie la dezvoltarea mult mai rapidă a seminţelor de gazon.
Îngrăşământul lichid se aplică prin stropire, acesta are o acţiune rapidă şi de scurtă durată, prin urmare necesită o aplicare la 2 – 3 săptămâni.
Îngrăşământul granulat se împarte la rândul său în două categorii, şi anume: îngrăşământ granulat cu eliberare rapidă şi îngrăşământ granulat cu eliberare controlată.
Tipul de sol
Pentru o dezvoltare armonioasă gazonul are nevoie de cel puţin 16 elemente. Însă solul nu are întotdeauna cum să îi ofere toate substanţele nutritive de care acesta are nevoie, prin urmare trebuie să îi venim în ajutor. Cele mai importante elemente de care solul are nevoie sunt Fosforul, Azotul şi Potasiul. Însă, asta nu înseamnă că putem aplica pe sol toţi nutrienţi pe care noi îi consideram utili, ci fertilizarea ar trebui să înceapă numai după ce a fost realizată o analiză a solului care va indica necesităţile acestuia.
Tipul ierbii
Atunci când ai cumpărat seminţele de gazon sau rulourile, ori covoraşele de gazon cum mai sunt ele numite, ai cumpărat un anumit tip. Poate că ai optat pentru un gazon clasic, poate ai cumpărat un gazon strict ornamental sau dimpotrivă ai optat pentru un gazon pentru activităţi sportive. Ei bine, în funcţie de acest aspect va depinde într-o oarecare măsură şi alegerea îngrăşământului, căci fiecare tip de gazon are propriile sale necesităţi.
Alte aspecte care pot influenţa decizia de cumpărare:
- Suprafaţa de gazon ce trebuie fertilizată;
- Sezonul în care se aplică îngrăşământul;
- Perioada de acţiune a îngrăşământului;
- Preţul.
Când se administrează îngrăşământul pentru gazon?
Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme există mai multe tipuri de îngrăşământ, astfel:
– Îngrăşământul starter va fi aplicat numai în perioada de însămânţare;
– Îngrăşământul lichid se aplica mai des, iar în acest sens îţi recomandăm să citeşti cu atenţie şi să respecţi întocmai instrucţiunile producătorului;
– Îngrăşământul granulat cu o eliberare controlată are câteva momente când aplicarea este recomandată.
Mai precis, prima aplicare trebuie să aibă loc chiar la începutul primăverii pentru a ajuta iarba să regenereze; a doua aplicare ar trebui să aibă loc în lunile iunie – august când iarba creşte mult mai încet din cauza temperaturilor ridicate şi a soarelui puternic; ultima aplicare ar trebui să aibă loc la începutul toamnei pentru a ajuta la formarea rădăcinilor şi a creşte rezistenţa la frig a firelor de iarbă.
Menţionăm încă o dată că este extrem de important să se respecte indicaţiile producătorului, căci atât proporţia, cât şi combinaţia de substanţe nutritive folosite, vor influenţa perioadele dintre aplicări.
Când nu trebuie să administrezi îngrăşământul pentru gazon?
Indiferent care este tipul de îngrăşământ achiziţionat, este important să ştii că:
- Îngrăşământul nu se aplică niciodată pe un gazon uscat;
- După aplicarea îngrăşământului zona va fi irigată abia după 1 -2 zile.
- Paşii corecţi pentru aplicarea îngrăşământului sunt: aerare, tundere, scarificare, udare şi abia mai apoi aplicarea îngrăşământului.
- Îngrăşământul nu se aplică niciodată în condiţii de îngheţ sau de secetă.
Chiar dacă fertilizarea solului este esenţială în dezvoltarea armonioasă a gazonului, asta nu înseamnă că trebuie să pierdem din vedere celelalte operaţiuni, precum: irigare, tundere, aerare, scarificare şi replantare. Toate aceste operaţiuni au un rol important în creşterea sănătoasă şi în obţinerea unui gazon rezistent.
Având în vedere că vara vine şi cu o altă serie de probleme, precum: apariţia gândacilor, îţi recomandăm să te informezi şi asupra modalităţilor de combatere a acestor mici vieţuitoare. O opţiune este folosirea unui produs, precum: max force ic gel – un produs este extrem de eficient în combaterea principalelor specii de gândaci de bucătărie.
Acesta are o acţiune de lungă durată, mai precis datorită efectului “în cascadă” acesta poate acţiona şi până la 4 luni. De asemenea, este important să ştii că max force ic gel este biodegradabil, nu are miros, nu este iritant, nu pătează şi nu lasă urme, prin urmare poate fi folosit fără probleme şi la interior.