Hackathon-ul anual TIDE NATO 2023, cu peste o sută de participanți din diferite țări, s-a încheiat recent, iar echipa SoftServe a câștigat una dintre provocări cu o soluție care poate ajuta NATO și țările partenere să interacționeze mai bine în lupta împotriva unui inamic comun.
TIDE NATO Hackathon face parte dintr-o serie de evenimente menite să îmbunătățească interoperabilitatea între NATO și aliați prin căutarea de soluții și abordări inovatoare. În timpul hackathonului organizat în Polonia, echipele concurează în cadrul unor provocări propuse de organizație. În acest an, au existat trei provocări: Disinformation Analyser, Small UAV Visual Navigation Conceptards și Analytics Dashboard for Interoperability – la care s-au alăturat și inginerii SoftServe.
Echipele au trebuit să creeze grafice creative și interactive pentru exercițiul multinațional CWIX al NATO, în cadrul căruia este testată interoperabilitatea sistemelor IT aliate, și să dezvolte indicatori de performanță care să arate cât de reușit a fost exercițiul în comparație cu anii precedenți.
Inginerii ucraineni au analizat în detaliu atât avantajele, cât și dezavantajele exercițiului. Pe baza acestora, au elaborat recomandări privind îmbunătățirea eficienței CWIX și au propus o soluție care identifică rapid problemele și contribuie la eliminarea acestora.
“Echipa noastră a ajutat forțele de apărare ucrainene cu mai multe soluții IT de la debutul războiului. Hackathon-ul a devenit o platformă excelentă pentru idei noi care pot ajuta la combaterea provocărilor reale cu care se confruntă NATO și Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Această experiență a fost extrem de utilă pentru echipa noastră și vom continua să ajutăm cu soluții inovatoare pentru o victorie comună asupra inamicului”, comentează Taras Kloba, lider de echipă și Big Data Competence Manager la SoftServe.
În total, peste 100 de participanți din 26 de echipe din Lituania, Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Ucraina, România, Statele Unite, Franța, Olanda și Marea Britanie au concurat în cadrul Hackathonului NATO TIDE de iarnă.