un hackathon ce exploreaza echilibrul intre natura si tehnologie
Intre 16 si 21 octombrie are loc urmatoarea etapa a proiectului IN:Fusion, un hackathon experimental initiat de Asociatia Qolony. Evenimentul aduce impreuna oameni de stiinta si teoreticieni cu artisti si designeri pentru a dezvolta impreuna idei artistice inovative. in prima parte a saptamanii vor avea vizite in centrele partenere, urmand ca in a doua parte a saptamanii sa aiba loc prezentarile si jurizarea proiectelor din competitie.
IN:Fusion va da celor 10 artisti participanti in program posibilitatea de a-si testa si de a-si dezvolta ideile de proiecte impreuna cu cercetatorii din institutele partenere (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Pentru Fizica Materialelor (INFIM), Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Pentru Textile si Pielarie (INCDTP), Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR), Institutul de Stiinte Spatiale (ISS), Centrul de cercetare pentru studiul calitatii produselor agroalimentare – HORTINVEST (USAMV).
Cu aceasta ocazie, artistii selectati vor fi ghidati in vizite prin laboratoarele din Magurele si vor asista la prezentari, urmand ca in zilele de joi, 19 octombrie, si vineri, 20 octombrie, sa isi sustina propunerile de proiect in fata publicului si juriului de specialitate. Acest demers colaborativ va conduce la formarea unor echipe de lucru care ulterior vor putea dezvolta aceste initiative impreuna. Toate proiectele propuse pentru hackathon vor fi prezentate in cadrul unei expozitii la Conacul Otetelesanu, iar cele mai bune patru vor fi premiate.
Juriul este format din cercetatorii de la institutele partenere implicati in proiect: Dr. Marius Echim si Dr. Maximilian Teodororescu (ISS), Dr. Bogdana Mitu (INFLPR), Dr. Ana Butcaru (USAMV), Dr. Victor Diculescu (INFIM) si Dr. Elena Badea (INCDTP) si echipa creativa Qolony.
Cei 10 artisti care intra in competitia de saptamana urmatoare sunt: Denis Flueraru, Alexandra Costea, Zoita Delia Calinescu, Anca Stirbacu, Teodor Buruiana, Carmen Ionita, Adrian Florentin David, Sabin – Andrei Telea, Mihai Valentin Popescu si Olimpiu Bandalac.
Cu acest demers, Asociatia Qolony isi propune sa creeze noi oportunitati de invatare si de dezvoltare, atat profesionala, cat si personala, prin colaborarea transdisciplinara intre arta si cercetare stiintifica. Sub o tema comuna – Biophilia – Technophilia, se vor explora idei de reconciliere a tehnologiei care creste exponential cu nevoia noastra de conectare cu mediul natural. Acest hackathon aduce la un loc si dezvolta o infrastructura colaborativa intre artisti si oamenii de stiinta care sa conduca la proiecte inovative si imaginative de art & science. Prin participarea la program, artistii vor putea avea acces la informatiile stiintifice si facilitatile din institute iar cercetatorilor li se va oferi prilejul de a interactiona cu un alt tip de creativitate.
Expozitia va putea fi vizita sambata, 21 octombrie la ora 18:00 la Palatul Otetelesanu, aflat in patrimoniul Institutului National de Cercetare-dezvoltare pentru Fizica Materialelor, pe Strada Calugareni nr. 5, Magurele.
Mai multe detalii despre IN:Fusion se gasesc pe site: https://qolony.eu/infusion-2/.
Organizator: Asociatia Qolony -Colonia pentru arta si stiinta.
Parteneri: Institutul de stiinte Spatiale, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calitatii Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, IQads, Spotmedia, Nine O’Clock, Zile si Nopti, life.ro, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, B365.ro, The Institute, Curatorial, Propagarta, Mindcraft Stories, Happ.ro, Empower Artists.
IN:Fusion este un proiect co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.