Cu ocazia sărbătorilor de Paşti, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a vernisat aseară, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, expoziţia "Cerul şi Pământul" – ouă încondeiate şi ceramică figurativă – a artiştilor români Lucia Condrea şi Nicolae Diaconu.
Expoziţia a adus la Bruxelles lucrări unicat, inspirate din tradiţia încondeierii ouălor şi din arta modelării lutului.
"Un Paşti românesc în inima Uniunii Europene este încă o reflectare a contribuţiei noastre la o Europă îmbogăţită de diversitatea valorilor şi tradiţiilor autentice", a declarat comisarul Dacian Cioloş la deschiderea expoziţiei. "Măiestria acestor creatori poartă amprenta satului românesc, la confluenţa dintre tradiţie si modernitate, ca parte a universului rural european".
Organizată sub patronajul comisarului european, în parteneriat cu Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală din România, expoziţia este deschisă în Galeria Preşedinţilor, la Berlaymont, Rue de la Loi 200, Bruxelles, până la data de 4 aprilie 2012.
Informaţii despre artişti:
Lucia Condrea, din Moldoviţa, judeţul Suceava, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante saloane de ouă încondeiate din lume (Tours, Zurich, Viena, Munchen, Monaco etc.). În ultimii 20 de ani a participat la peste 100 de expoziţii internaţionale. În 2007, Lucia Condrea a inaugurat la Moldoviţa un muzeu al ouălor încondeiate. Din acelaşi an, muzeul găzduieşte şi o Şcoală internaţională de vară a ouălor închistrite, care reuneşte participanţi din toate colţurile lumii, veniţi să deprindă meşteşugul încondeierii ouălor şi să se bucure de frumuseţile Bucovinei.
Adresa muzeului: Strada Stadionului 87, Moldoviţa, Suceava, România.
Contact: +40 723 541 643, artalucia@yahoo.com.
Nicolae Diaconu, din Codlea, judeţul Braşov, este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România şi a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale (Washington, Toronto, Roma, Shanghai etc.). După ani de căutări, Nicolae Diaconu şi-a găsit un stil artistic propriu, “croind” din lut trupuri şi chipuri de oameni, înzestrându-i cu atitudini, fizionomii şi sentimente, cu personalităţi distincte ce reconstituie întregul univers al satului românesc. Lucrările sale pot fi admirate la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” din Sibiu şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.