Odata cu venirea primaverii, cantitatea de particule de praf si de agenti alergeni este in continua crestere. Alergiile sau praful favorizeaza declansarea unor reactii adverse destul de neplacute, declansandu-se infectii virale care pot degenera in complicatii cu efecte uneori devastatoare asupra sanatatii ochilor.
sursa foto
Din aceste considerente, medicii oftalmologi insista asupra respectarii regulilor de igiena minimale, menite sa ne fereasca de apariatia potentialelor iritatii si inflamatii.
Membrana transparenta a ochiului, parte componenta a primei tunici a acestuia, corneea dezvolta un grad ridicat de sensibilitate, mai atunci cand vine vorba de infectii. Avand o grosime de doar jumatate de milimetru, aceasta prezinta o dispunere stratificata, fiind compusa din cinci invelisuri: epiteliul, stratul Bowmann, stroma, apoi o pelicula elastica denumita stiintific Descemet. Membrana interioara a corneei este practic formata dintr-o pelicula lacrimara, care acopera stratul epitelial. Rolul acesteia este de lupta impotriva agentilor patogeni de natura bacteriana sau alergena, precum poluarea, praful sau alte microorganisme, responsabile de declansarea unor potentiale infectii la nivelul corneei.
Cand ne confruntam cu o infectie virala a corneei?
Urmarind cu atentie simptomatologia descrisa de catre specialistii oftalmologi, putem deosebi rapid infectiile virale ale corneei de alte forme usoare ale iritatiilor ce pot aparea sporadic la nivelul globului ocular. Mai precis, odata cu aparitia unor puncte mici, inchise la culoare si a unor leziuni la nivelul corneei este momentul in care ar trebui sa tragem un semnal de alarma asupra pericolului la care suntem expusi. In aceste context, este imperios necesar sa facem o vizita de urgenta la oftalmolog.
Infectiile de natura virala sau bacteriana pot fi contactate foarte usor, mainile murdare fiind recunoscuta drept sursa principala de imbolnavire.
Netratate, infectiile virale ale corneei pot avea repercusiuni extrem de grave si pot reprezenta un pericol iminent la adresa capacitatilor vizuale. In scurt timp, vederea devine incetosata, in timp durerile de ochi, senzatiile de lacrimare frecventa, dar si fotosensibilitatea exacerbata sunt semne ca tratamentul medicamentos trebuie instituit de urgenta.
Care sunt cele mai populare metode de tratare ale infectiilor virale de la nivelul ochilor?
Tratamentul medicamentos in cazul infectiilor virale sau bacteriene ale ochilor trebuie urmate numai sub stricta supraveghere si respectand intocmai indicatiilor medicului specialist.
Unguentele pe baza de antibiotic reprezinta metoda traditionala de combatere a infectiilor., cu rol de prevenire a inmultirii microorganismelor si de ameliorare a simptomelor. Mai nou insa, medicii recomanda pacientilor sa apeleze la diferite tipuri de picaturi pentru ochi.
Conform ultimelor stiri, provenite din surse medicale autorizate, medicii prescriu, in cazul conjunctivitelor virale sau al infectiilor de alta natura, picaturi de ochi pe baza de cortizon.
Asadar, conduita terapeutica indicate in cazul fiecarui tip de afectiune reprezinta cheia succesului spre ameliorare rapida a manifestarilor neplacute si tratarea infectiilor.
In concluzie, medicii atrag atentia asupra faptului ca ochiul este un organ sensibil, iar conservarea sanatatii sale depinde in mare masura de modul in care avem grija sa il ferim de actiunea daunatoare a agentilor patogeni.
De asemenea, unele tipuri de picaturi pentru ochi au in compozitie acid hialuronic, un agent compozit cu rol de imbunatatire a filmului lacrimal si de redare imediata a confortului vizual.
Specialistii Optilen, distribuitor recunoscut in Romania de lentile de contact, picaturi de ochi, solutii pentru ingrijire si alte accesorii medicale, recomanda cu incredere utilizarea picaturilor pentru ochi si in conditiile in care iritatiile sau uscaciunea ochilor nu sunt de natura infectioasa.