Valentine’s Day este la câteva zile distanţă dar utilizatorii de Internet să fie precauţi: săgeţile venite de la Cupidon pot aduce mai multe pericole decât în mod normal. Laboratoarele BitDefender® trag un semnal de alarmă în această perioadă, sfătuind utilizatorii să fie atenţi la mesajele primite cu ocazia de Valentine’s Day şi să evite să deschidă mailurile neobişnuite venite de la destinatari necunoscuţi.
Autorii de viruşi au o predilecţie către lansarea de atacuri majore, mai ales în preajma sărbătorilor, fie ele Crăciun, Paşte sau chiar Valentine’s Day. Nemilosul vierme Storm a atacat sistemele a milioanemilioanelor de utilizatori de Internet în februarie 2008, sub pretextul oferirii unor cadouri de Valentine’s Day. Mesajul conţinea un link care direcţiona presupusele victime către un site de unde ar fi trebuit să descarce şi să vizioneze o felicitare primită cu această ocazie. În schimb, în locul acestei felicitări, sistemul utilizatorului era infectat cu virusul Storm şi informaţiile personale erau sustrase.
Pentru a preveni astfel de atacuri în 2009, utilizatorii trebuie să evite deschiderea de emailuri cu subiecte care fac publicitate la diverse cadouri de Valentine’s Day, medicamente de îmbunătăţire a performanţelor sexuale, imitaţii de bijuterii, accesorii de marcă sau ceasuri. Aceste mesaje conţin ataşamente sau linkuri către alte site-uri care vă vor infecta sistemul.
Mare atenţie şi la mesajele cu titlul “I Love Being In Love With You”! Acestea conţin un link maliţios care, odată accesat, infectează utilizatorul cu botnetul Waledac. Waledac operează într-o manieră asemănătoare cu Storm descris mai sus, infectând prin intermediul falselor felicitărilor electronice care conţin şi răspândesc malware.
“Valentine’s Day este o ocazie ideală pentru autorii de malware pentru a mai lansa valuri de spam, aceştia ştiind să profite şi încearcă să păcălească utilizatorii în accesarea de diverse ataşamente maliţioase sau linkuri aflate în mesaje cu subiecte aparent romantice“, a declarat Vlad Vâlceanu, Head of Antispam Research, BitDefender. “Utilizatorii trebuie să fie atenţi, mai ales în perioadele de sărbători, la orice mesaj cu subiect ciudat sau linkuri suspecte. Cu siguranţă mesaje cu referire la Valentine’s Day vor abunda în Inbox-urile noastre în următoarea perioadă”.
Ţineţi cont şi de alte metode de asigurare a securităţii sistemului indiferent în ce perioadă a anului vă aflaţi:
– Nu deschideţi e-mail-urile venite de la expeditori necunoscuţi sau în care nu aveţi încredere. Mulţi viruşi se răspândesc prin mesajele e-mail, aşa că cereţi o confirmare din partea expeditorului dacă aveţi îndoieli.
– Nu deschideţi fişierele ataşate mesajelor care au un subiect suspect. Dacă doriţi să le deschideţi totuşi, salvaţi-le mai întâi pe hard-disc şi scanaţi-le cu un program antivirus actualizat.
– Ştergeţi orice e-mailuri în lanţ sau nedorite. Nu le trimiteţi mai departe şi nu răspundeţi expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru că nu este dorit şi solicitat în prealabil şi duce la supraîncărcarea traficului pe Internet.
– Actualizaţi-vă sistemul şi aplicaţiile cât mai des. Unele sisteme de operare şi aplicaţii pot fi setate să se actualizeze automat. Folosiţi-vă cu încredere de această facilitate. În cazul în care nu instalaţi îndeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au găsit deja remedii.
– Nu copiaţi nici un fişier dacă nu-i cunoaşteţi sursa sau nu aveţi încredere în aceasta. Verificaţi sursa (provenienţa) fişierelor pe care le descărcaţi şi asiguraţi-vă că programul antivirus a verificat deja fişierele.
Pe lângă cele de mai sus, BitDefender recomandă de asemenea şi folosirea în permanenţă a unei soluţii de securitate completă, care să vă ofere şi protecţie antivirus, antispam şi firewall, dar şi funcţionalităţi avansate precum web filtering şi protecţia confidenţialităţii informaţiilor.
{mosloadposition user10}