Angelica Helena Marinescu
Editura Tritonic
“India oamenilor simpli, India nevazuta si nespectaculoasa.” (p. 9) O tara care o fascina de mult timp pe autoare si o oportunitate incredibila: cineva ii ofera bani pentru biletul de avion si ii spune ca poate sta in casa parintilor lui, cu rudele sale. Asa incepe o calatorie – cu entuziasm, fara teama desi era prima calatorie a autoarei singura – si prima calatorie in India. Si aceasta calatorie devine una de neuitat, iar India o tara pe care o adora.
Vizita in India incepe in octombrie 2013, iar Angelica Helena Marinescu si-a notat intr-un jurnal impresiile din aceasta calatorie. Si pe acestea le regasim in deschiderea cartii “India. Etnografie subiectiva sau pseudo-ghid de calatorie”. Partea aceasta este urmata de “India intalnita in Romania”: “despre diaspora indiana, dar si despre romanii interesati de cultura indiana.”. Este prezentata si “India incredibila”, campania faimoasa de promovare, iar finalul include fragmente din jurnalul autoarei din perioada 2008-2009).
Pentru cititorii care stiu mai putin despre India – sau au auzit despre cateva locuri faimoase, “India. Etnografie subiectiva sau pseudo-ghid de calatorie” se constituie intr-un prilej de a cunoaste India… asa cum este ea. India aceea dincolo de reclame, India naturala, fireasca, India cea aglomerata, cu problemele oamenilor de acolo, cu solutiile gasite. Cartea devine si oportunitate de a afla mai multe despre cultura si obiceiuri, despre frumusetea gasita in locuri sau lucruri neasteptate, despre greutati si despre oameni.
Angelica Helena Marinescu propune cititorilor romani o incursiune calda, surprinzatoare, directa in cultura indiana si in viata de zi cu zi din India. O lucrare de neratat de cei care vor sa afle mai multe despre tara si sa o descopere prin ochii cuiva care a dorit sa mearga acolo si care s-a simtit “acasa” din prima clipa; o lucrare de citit si de toti cei care vor sa viziteze India si sa mearga dincolo de locurile cunoscute.