Mircea Dinescu îi pregăteşte arheologului Ion Stângă o reţetă tradiţională din zona Olteniei, în ediţia din 19 octombrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 14.35.
Pe 19 octombrie, Mircea Dinescu invită din nou telespectatorii TVR 1 la un prânz tradiţional, într-o atmosferă plină de culoare, pe malul Dunării, la Cetate. Alături de el se află arhelologul Ion Stângă, autor a şapte volume de arheologie şi numismatică şi a numeroase studii de specialitate. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.
Asistat de Dunărea agitată, poetul face o călătorie în timp, în istoria veche a Olteniei şi pregăteşte o mâncare tradiţională, „care ţine de vechimea acestui ţinut”, o saramură de pui, alături de care mămăliga este „obligatorie”. Vremea fiind neprietenoasă, deliciile culinare sunt pregătite în interior, iar cei doi protagonişti ies doar pentru a pune bucăţile de cocoş tânăr pe grătarul al carui jar e întreţinut de minune de vântul de afară.
Musafirul, despre care Dinescu spune că este „un personaj, o figură în Cetate", îi aduce gazdei sale în dar una dintre cărţile lui de arheologie, o frescă a istoriei Olteniei scrisă „sprinţar şi pe un ton ludic vizavi de istorie şi oamenii din Cetate” şi îi satisface curiozitatea referitoare la trecutul şi locuitorii zonei pe care o iubeşte atât de mult. Discuţia captivantă din timpul preparării bucatelor este întreruptă din când în când de Mambo Siria, inedita fanfară a locului, iar lumina caldă a toamnei devine un ingredient principal în crearea unei atmosfere de poveste.
Mircea Dinescu îşi aşteaptă telespectatorii la ediţia Politică şi delicateţuri de duminica aceasta, sfătuindu-i să încerce şi ei să prepare acasă reţeta strămoşilor noştri, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, pentru că „mâncărurile sofisticate nu au atâta farmec precum o mâncare simplă”.
Ion Stângă s-a născut pe 12 noiembrie 1947 la Cetate, a absolvit secţia de Istorie veche şi arheologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând doctoratul în Arheologie clasică. A fost conferenţiar la Universitatea din Piteşti şi mai apoi director al Muzeului regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. A scris 7 volume de arheologie şi numismatică şi peste 180 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante descoperiri ale carierei sale a fost o biserică paleocreştină din provincia Dacia romană, datată din secolul IV-V e.n.
Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".
Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.