Workshop pe tema îmbunătățirii tehnicilor de monitorizare a copiilor aflați în afara sistemului de învățământ
Biroul Regional UNICEF pentru Europa Centralã și de Est și pentru Comunitatea Statelor Independente și Institutul de Statisticã al UNESCO organizeazã în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale din România primul workshop internațional pe tema monitorizãrii copiilor aflați în afara sistemului educațional și a celor cu risc crescut de abandon școlar. La workshop participã delegații din 12 țãri, din care fac parte reprezentanți ai guvernelor și ai organizațiilor societãții civile. Scopul workshopului este de a îmbunãtãți expertiza tehnicã și de a oferi sfaturi concrete cu privire la modul în care pot fi îmbunãtãțite tehnicile de monitorizare a copiilor din afara sistemului de învãțãmânt.
Pe lângã echipa țãrii gazdã, România, la workshop participã delegații din: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Muntenegru, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Printre participanți se numãrã reprezentanți ai Ministerului Educației din fiecare țarã, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sãnãtãții, Ministerului Dezvoltãrii Sociale, ai Oficiilor de statisticã, dar și ai ONG-urilor. Workshopul a fost deschis de cãtre dl. Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale, și de dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.
"La 25 de ani de la adoptarea Convenției privind drepturile copilului, asigurarea accesului tuturor copiilor la educație și a faptului cã aceștia învațã este încã o provocare cu care se confruntã mai multe țãri din regiune. Pentru a preveni abandonul școlar și creșterea participãrii la educație a copiilor vulnerabili, avem nevoie de date și de instrumente de monitorizare solide pentru a identifica și monitoriza copiii invizibili din afara sistemului educațional. România le poate oferi altor țãri exemple de bunã practicã în domeniul educației, iar faptul cã acum este gazda acestui workshop dovedește cã Guvernul român se angajeazã sã investeascã în educație și sã împãrtãșeascã din expertiza sa", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.
Ca urmare a unei Conferințe regionale organizate de UNICEF și de Guvernul Turciei în decembrie 2012 și a apelului la acțiune lansat atunci – "Includerea tuturor copiilor în învãțãmântul de calitate", workshopul se axeazã pe unul dintre pilonii adoptați în cadrul Conferinței: îmbunãtãțirea guvernãrii în domeniul educației. Evenimentul le oferã posibilitatea țãrilor participante sã împãrtãșeascã lecțiile învãțate, planurile lor de viitor și sã primeascã un feedback critic pe tema sistemului de monitorizare actual. Delegațiile vor dezbate modalitãți prin care pot îmbunãtãți colaborarea cros-sectorialã și vor discuta despre cum pot dezvolta un sistem de avertizare timpurie pentru identificarea copiilor cu risc de abandon școlar.
Fiecare țarã va elabora un plan de acțiune pentru monitorizarea și îmbunãtãțirea datelor privind copiii din afara sistemului de învãțãmânt, în funcție de prioritãțile sale.
Pe parcursul workshopului, reprezentanții țãrilor participante vor afla noi abordãri pentru monitorizarea copiilor din afara sistemului de învãțãmânt, bazate pe o abordare regionalã. Mai mult, pe baza consultãrilor tehnice cu experții UNICEF și ai Institutul de Statisticã al UNESCO, fiecare țarã va beneficia de recomandãri specifice pentru a-și pune în aplicare planul de acțiune.
Credit foto: @UNICEF/Radu Sandovici