Închirierea unui spațiu de birouri este o decizie importantă, de care poate depinde evoluția businessului. Spațiile funcționale, poziția și amenajarea acestora sunt doar câteva elemente importante, pe care trebuie să le aveți în vedere. Oferta pieței este bogată, dar și pretențiile chiriașilor au crescut.
Spațiul pentru birouri este esențial pentru buna desfășurarea a unui business. Închirierea unui astfel de loc se poate dovedi o sarcină complicată. Înainte de a lua o decizie trebuie realizată o bună documentare, ținând cont de nevoile, posibilitățile financiare și oportunitățile de dezvoltare. Nu este ușor de identificat de la prima încercare locul ideal, dar există spații de birouri de închiriat în zone diferite, cu suprafețe generoase și design pentru toate tipurile de profesii. Iată care sunt greșelile ce trebuie evitate, dacă vă doriți închirierea unui imobil sau doar a unei părți.
1. Spațiu în zonă centrală vs. spațiu în cartier
Închirierea unui spațiu de birouri într-o zonă situată în centrul orașului este visul angajatorilor de top. Când vă doriți vizibilitate, atunci trebuie să fiți pregătiți și pentru sume consistente de plată. Dacă sunteți la început de drum sau afacerea este mică, costurile pot fi copleșitoare, în condițiile unei economii instabile și cu fluctuații mari.
Sfatul nostru este să optați pentru o zonă în apropierea unui cartier rezidențial sau al unei localități din preajma orașului. Puteți fi plăcut surprinși să constatați că există spații de birouri pentru închiriere, extrem de frumoase, complet utilate, construite în jurul conceptului verde, la mică distanță de zona ultracentrală.
2. Supraevaluarea locației
Atenție la prețul de închiriere. Chiar dacă totul s-a scumpit, un contract pe o perioadă mai lungă de timp poate beneficia de un preț mai mic. Arta negocierii trebuie pusă în valoare în acest caz pentru că de multe ori prețul este supraevaluat de investitor.
3. Amenajarea interioară și utilitățile
O greșeală frecventă când vine vorba de închirierea unui spațiu de birouri vizează dotările interioare. Unele firme care închiriază astfel de spații nu precizează în anunțuri dacă locația are mobilier și dotări și dacă este racordată la utilități. Așadar, atenție când parcurgeți oferta și mergeți la vizionare.
4. Parcare
Dacă numărul angajaților este considerabil, iar închirierea unui spațiu de birouri este într-o clădire în care mai sunt și alte firme, este important de știut câte locuri de parcare intră în ofertă și care este prețul pentru acest serviciu. Poate fi un efort bugetar suplimentar care să încline balanța la negocierea prețului pentru închiriere.
5. Lumină naturală și sistem de aclimatizare
Spațiile de birouri trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală pentru o productivitate crescută a muncii angajaților, dar și pentru costuri reduse la factura de energie electrică. Un spațiu întunecat, foarte compartimentat înseamnă și multă lumină artificială, deci facturi mari la lumină.
6. Sistem de climatizare
Într-un spațiu de birouri este nevoie de căldură iarna și aer condiționat în sezonul cald. Așadar este bine să vă asigurați că există condițiile optime pentru buna desfășurare a activității.
7. Servicii de curățenie și mentenanță
Este bine să știți de la început dacă aceste servicii intră în prețul chiriei sau se plătesc separat. Solicitați toate informațiile pentru a vedea care sunt serviciile furnizate și obligațiile chiriașului.
8. Rezistența construcției
Nu toate clădirile ridicate în România în ultimii ani respectă reglementările în domeniul construcțiilor, motiv pentru care trebuie să verificați dacă clădirea unde doriți să vă desfășurați activitatea este solidă și are toate avizele la zi.
Extra sfat: verificați calitatea sistemului electric, izolarea termică, avizele sau autorizațiile ISU.
Pentru a identifica cel mai bun loc pentru închirierea unui spațiu de birouri apelați la firme specializate, care vă pot prezenta cele mai bune oferte din piață. Decizia finală vă aparține, dar țineți cont de nevoile afacerii și de specificul activității desfășurate. Luați în calcul și costurile legate de instalare și eventual mutare dintr-o altă locație la noul sediu închiriat, pentru a definitiva bugetul maxim necesar acestui proiect.