Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeş (ATSA Argeș) anunță închiderea proiectului „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, derulat în perioada Martie 2016 – Iulie 2017, la nivelul a 3 județe: Bucureşti, Argeş, Suceava.
Proiectul „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a vizat deschiderea a 3 noi centre de servicii sociale pentru copiii cu tulburare de spectru autist şi tulburări asociate, având ca obiectiv principal, promovarea terapiilor inovatoare în vederea recuperării şi a integrării lor în societate, cât și întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a celor 2 asociații, Help Autism și ATSA Argeș.
În cadrul celor 3 centre de terapie nou înființate in Bucureşti – Centrul Mălin, Suceava – Centrul Help Autism Suceava şi în Argeș – Centrul Mihai, 89 de copii cu Tulburare de Spectru Autist au beneficiat gratuit de programe individualizate de terapie, pe parcursul derulării proiectului, realizând pași importanți în lungul și anevoiosul drum al recuperării. Astfel că, în urma evaluării psihologice la finalul celor 12 luni, toți cei 89 de copii incluși în program au înregistrat progrese, pe diferite arii de dezvoltare, rezultate încurajatoare în perspectiva unei recuperări complete sau a dezvoltării abilităților necesare pentru a duce o viață independentă.
Recuperarea copilului cu autism este un proces complex iar rezultatele programului de terapie sunt strâns legate de profesionalismul și buna pregătire a echipei multidisciplinare implicate. Pornind de la această premisă, o atenție sporită a fost acordată specializării celor 12 terapeuți angajați în cadul proiectului. Aceștia au avut oportunitatea de a-și îmbunătăţi competenţele în furnizarea de servicii sociale pentru copiii cu TSA, în cadrul cursului de formare în terapie ABA (Analiza aplicată a comportamentului), organizat de către Asociația Help Autism, dar și prin participarea la cele 2 schimburi de experienţă între asociațiile partenere. Schimbul de experiență a adus în prim plan importanța aplicării unor instrumente comune și coerente, munca în echipă a tuturor specialiștilor implicați în procesul de evaluare, diagnosticare, recuperare a copilului cu TSA (medicul de familie, medicul psihiatru pediatru, psihologul, terapeutul, logopedul, asistentul social, părintele etc.), viziunea comună asupra actului terapeutic, importanța oferirii terapiei 1 la 1 cât și a specializării continue.
Dincolo de beneficiul direct pentru echipa implicată, schimburile de experiență au avut drept rezultat un Ghid de bune practici constituit ca urmare a experienţelor profesionale ale specialiștilor (psihoterapeuţi, psihologi, logopezi, asistenţi sociali). Ghidul reprezintă un instrument de lucru pentru toți profesioniștii care lucrează cu copiii cu autism şi are scopul de a crea o perspectivă comună şi unitară în rândul terapeutilor din domeniu, de a evidenţia instrumentele utilizate în terapia copiilor cu autism, de a reprezenta o dovadă a reușitei pentru cei cu activităţi similare.
Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie reprezintă cea mai bună soluție, identificată până în prezent, pentru șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate a copilului cu autism. Medicul de familie joacă un rol extrem de important în diagnosticarea precoce, fiind, alături de familie, printre puținele persoane ce pot observa un posibil comportament atipic al copilului. Pentru creșterea numărului copiilor ce ajung să fie integrați la timp în programe de recuperare, proiectul a inclus și o componentă de conștientizare adresată medicilor, prin Campania de informare și conștientizare privind evaluarea și diagnosticarea precoce a copiilor cu TSA și importanţa aplicării screening-ului în autism. Astfel, 2000 de medici de familie și medici pediatri au fost informaţi despre problematica autismului, a diagnosticării precoce, cât și despre importanța aplicării gratuite a chestionarului în autism (screening în autism), odată cu controlul medical periodic, prin intermediul campaniei desfășurate la nivelul celor 3 județe. 750 din cei 2000 de medici au fost informaţi prin vizite în cabinetele proprii, cu implicarea voluntarilor celor două Asociații. În cadrul acestei campanii de informare și conștientizare, medicilor le-au fost oferite direct informații relevante despre autism dar și broşura “Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea”, dezvoltată în cadrul proiectului, 7500 de astfel de broșuri fiind oferite în cabinete pentru informarea ulterioară a medicilor și a pacienților.
Reușita programului de terapie pentru copiii cu autism este strâns legată, pe lângă buna pregătire a terapeutului și de materialele educaționale folosite în timpul ședinței de terapie care, pentru a contribui la dezvoltarea abilităților trebuie să țină cont de capacitatea și modul specific de învățare al copilului.
Prin intermediul proiectului, Asociația Help Autism a făcut un pas important în sprijinirea acestui proces prin lansarea aplicației inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT “Eu învăț despre lume prin imagini”, prima de acest gen din România. Aplicația conține un set de exerciții online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini ce corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) și nivelului terapeutic, respectiv vârstei și abilităților copilului. Aceasta reprezintă un suport important acordat specialiștilor în cadrul ședințelor de terapie, dar încurajează totodată și implicarea părinților și continuarea aplicării practicilor și principiilor terapeutice și acasă, contribuind la accelerarea procesului de învățare. Aplicaţia ABA KIT poate fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer și a fost oferită gratuit copiilor și terapeuților beneficiari ai proiectului.
Cea de-a cincea componentă a vizat aspectul financiar, aspect ce reprezintă, din păcate, de multe ori o piedică în calea recuperării copiilor, costurile terapiei unui copil diagnosticat cu TSA ridicându-se la peste 4000 de lei lunar, sumă nedecontată de către stat și care depășește veniturile medii ale unei familii. Cei 7 ani de experiență ai asociației Help Autism au demonstrat însă că se poate, că binele se construieşte puţin câte puţin iar implicarea şi responsabilitatea semenilor poate reprezenta soluţia pentru recuperarea acestor copii. Așa s-a născut, în cadrul proiectului, platforma de strângere de fonduri 1leupezi.ro care oferă posibilitatea implicării active a comunității în susținerea copiilor cu autism dar și sustenabilitatea activităților de terapie din Centre.
Utilizatorii platformei pot opta să doneze pentru unul dintre cele 3 proiecte mari ale asociaţiei – Diagnostic gratuit, Terapie gratuită sau Deschiderea de noi centre – ori pentru susţinerea individuală a unuia dintre cei 32 de copii înscriși în platformă.
“Acest proiect, ca și activitatea noastră de zi cu zi, a avut drept reper fundamental copilul. Tot ceea ce ştim, credem şi ne dorim pentru copiii noștri se reflectă în rezultatele excepționale de care ne bucurăm zi de zi în camera de terapie. Cu cât ne vom concentra mai mult pe ei şi îi vom înţelege mai bine, cu atât vom învăţa mai multe despre ceea ce ar trebui să facem pentru a-i ajuta să crească şi să se dezvolte la nivelul întregului potenţial de care dispun.” Daniela Bololoi, președinte Help Autism
De 7 ani, Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 5 centre, a incheiat 6 parteneriate public-private cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, defășoară cursuri de formare în terapia ABA, ofera cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.
Proiectul „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvețiano-Român, va invităm să vizitați https://www.swiss-contribution.ro.