Pe 9 şi 10 august 2014 au avut loc primele concerte din cadrul ediţiei a III a a Turneului Extraordinar “Muzica Palatelor României”. Sâmbătă, la Palatul Mogoşoaia, un public foarte numeros nu s-a lăsat învins de căldura insuportabilă şi a ţinut să fie prezent la întâlnirea cu una dintre cele mai valoroase, interesante şi expresive formaţii camerale româneşti – Duo Kitharsis. Chitariştii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan au bucurat melomanii cu peste o oră de muzică de cea mai bună calitate, prezentată la un înalt nivel interpretativ.
A doua zi în ciuda ploii torenţiale şi a celorlalte atracţii culturale, la Castelul Peleş din Sinaia a avut loc un record de audienţă, sala de muzică a reşedinţei regale dovedindu-se a fi neîncăpătoare la al doilea recital al Duo-ului Kitharsis.
Concertul inclus şi în cadrul Stagiunii Sunetul muzicii a avut de toate: momente de virtuozitate extremă, lirism de mare rafinament, ritmuri antrenante şi armonii liniştitoare. Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan au impresionat prin omogenitate, prin inteligenţa construcţiilor sonore, prin tehnica strălucitoare, prin extraordinara plăcere de a face muzică de calitate. De asemenea componenţii Duo-ului Khitarsis au uimit prin varietatea programului ales, prin marea disponibilitate de a trece cu naturaleţe de la creaţia barocă la cea contemporană, de la structurile sonore clasice, la maleabilitatea tango-ului argentinian, ei purtând spectatorii prin trei secole de muzică.
Formaţia câştigătoare în acest an a concursurilor: “Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoşoaia, a Concursului European de Muzică de Cameră, ediţia 28 de la Paris, a celor de la Padova şi Castel Ritaldi, precum şi a Marelui Premiu la Concursul Internaţional de Chitară de la Olsztyn (Polonia), va continua turneul organizat de Asociaţia Pro Valores şi Radio Romania Cultural sâmbăta viitoare de la ora 18, când vor concerta în cochetul Palat Marincu din Calafat.
Temelia Palatului Marincu a fost pusă în anul 1904, lucrările urmând să se încheie trei ani mai târziu. Prin ridicarea acestei minunate clădiri, Ştefan Marincu şi-a dorit ca memoria fiicei sale, Mărioara, răpusă de TBC, să rămână scrisă pentru totdeauna în memoria oraşului. La 16 iunie 1914, boierul a fost răpus şi el de boala care-i secerase fiicele. În ultimul său testament şi-a exprimat dorinţa ca palatul familiei sale să treacă, după moartea soţiei, în patrimoniul oraşului Calafat. Maria Marincu avea să mai trăiască 12 ani de la moartea soţului ei, închizând ochii pe 4 septembrie 1926, palatul devenind astfel proprietatea primăriei. În perioada 1931-1950, Palatul Marincu a găzduit şi cursurile „Liceul industrial de fete“ din Calafat, unele încăperi fiind folosite pe post de internat. Perioada comunistă l-a adus în pragul paraginei, multe obiecte de valoare, printre care şi portretele celor doi ctitori, au fost arse. Începând din data de 15 noiembrie 1968, soarta clădirii avea să se schimbe radical, Consiliul Popular Judeţean Dolj hotărând transformarea Palatului Marincu în Muzeul Marincu, aducându-se aici numeroase exponate de o inestimabilă valoare, care au putut să fie admirate de locuitării oraşului şi de turişti. Astăzi, vechea locaţie a familiei Marincu a devenit un sanctuar al culturii oraşului de pe malurile Dunării.
Mai multe amănunte pe: //muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/.
Parteneri: Muzeul de Artă Calafat, Primăria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti, ExcesMusic, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul Oportunităţi la tine acasă şi Muzeul National Peles.
Parteneri media – Radio România Muzical, Observator cultural, Port.ro, Onlinegallery.ro, Revista Accente, Agentia de carte.ro, Gazeta de Sud, Roportal si Ziarul Metropolis.