Şapte ani de filme fără clişee!
În perioada 1-9 octombrie, iubitorii de film au ocazia de a participa la Romania International Film Festival (RO-IFF), singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre dar, mai ales, singurul care include o secţiune competitivă adresată exclusiv femeilor-regizor. Biletele de acces la proiecţiile din cadrul RO-IFF costă doar un leu, organizatorul, Fundaţia Artis, dorindu-şi astfel să promoveze cea de-a şaptea artă într-un mod cât mai accesibil tuturor. Biletele se găsesc la casele de bilete ale sălilor Corso şi Eforie.
În cadrul RO-IFF vor avea loc peste 40 de proiecţii de filme şi evenimente, premiere absolute în România de filme recompensate cu Oscar, precum „In a Better World”, ori ale unor filme româneşti mult-aşteptate de public, cum este continuarea celebrei serii „Liceenii”.
Şi în acest an, la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului, se pune accent pe cinematografia europeană, pe producţiile din regiune şi, de asemenea, se încurajează reluarea unui dialog constructiv între profesioniştii din domeniu, sub semnul multiculturalităţii şi creativităţii. Un alt aspect ce ţine de unicitatea RO-IFF este accentul pus pe femeile regizor şi pe munca lor, iar în acest an ne vom bucura împreună de prezenţa unor personalităţi de marcă precum Julie Taymour, regizoarea celebrului Frida, sau Tatiana Issa, regizoarea multipremiatului documentar Dzi Croquettes.
Romania International Film Festival este împărţit în şase secţiuni: două în competiţie (CineBlackSea şi Woman in Cinema), cu filme, scurt metraje şi documentare, şi alte patru ce prezintă filme care nu intră în concurs: Underground – dedicată celor care sunt fani ai filmelor care provoacă şi depăşesc graniţele clasicului în cinematografie, Focus: Brasil, Panorama – „filmele momentului” si 2 X 3, secţiunea în care organizatorii propun o întâlnire cinematografică între un regizor şi o regizoare, fiecare cu câte trei pelicule prezentate în Festival. În acest an, faţă în faţă, Julie Taymour cu Frida, Across the Universe, The Tempest şi Nae Caranfil cu Dolce Far Niente (premieră în sălile de cinema din România), Filantropica şi Restul e tăcere.
Cele patru premii ce vor fi oferite în cadrul RO-IFF au o valoare totală de 4000 de dolari şi vor fi oferite pentru “Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor din regiunea Mării Negre”, „Cea mai bună regizoare” şi „Cel mai bun actor sau actriţă”.
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a RO-IFF, şi cărora le mulţumim, sunt: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, CNC, RADEF (parteneri instituţionali), Penny Market, Michael Adam Vodka, Label 5, TT&A (sponsori), Howard Johnson Hotels, DHL, Active Rent A Car (parteneri). Parteneri media: Europa FM, UTV, Şapte Seri, România Liberă, News Outdoor Romania, OOPS Media şi port.ro.
Romania International Film Festival (RO-IFF), organizat de Fundatia Artis, se afla la a saptea editie. Infiintat in 2005, este singurul festival international de film care s-a adresat inca de la inceput productiilor tarilor din bazinul Marii Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Pornit initial ca un festival ce s-a adresat doar acestor productii, datorita cresterii sale, in anul 2009 s-a adaugat inca o sectiune competitiva adresata Femeii regizor/Femeia in cinema. Editia din 2010 a avut peste 100 de filme si circa 60 de invitaţi din afara ţării. Au participat regizori, actori, producatori si directori ai altor festivaluri internationale. A fost o editie spectaculoasa si prin evenimentele colaterale: concertele Abba Generation si Nicola Piovanni, dar si atelierul Eurimages. Detalii pe www.ro-iff.ro.
Fundatia Artis a fost fondata in 1998 si are ca obiective principale sustinerea si promovarea culturii, a tinerilor care activeaza in domeniul culturii, inclusiv a tinerilor cineasti, distribuirea si promovarea valorilor cinematografiei europene, precum si a celor din zona Marii Negre, zona cu o mare diversitate culturala si cu un mare potential cultural.