Asociația Escu, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO (Bruxelles), îi provoacă pe tinerii români să se “înroleze” într-un program de mentorat în domeniul studiilor de Securitate internațională, prezentat în premieră în România – NATO Youth Academy. Proiectul face parte din campania globală #WeAreNATO și este organizat în contextul aniversării celor 70 ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și, totodată, a celor 15 ani de la aderarea țării noastre la structurile aliate.
NATO Youth Academy îi invită pe tinerii profesioniști, selectați în urma unui apel public național, să participe într-un program intensiv de pregătire în domeniul relațiilor internaționale, diplomației publice și studiilor de securitate, care să le faciliteze o mai bună înțelegere a provocărilor de securitate actuale, contribuind, de asemenea, la dezvoltarea abilităților personale, necesare pentru a răspunde exigențelor unor viitoare cariere într-un mediu internațional dinamic. Participanții vor avea șansa să interacționeze direct cu personalități de renume din zona academică, militară, diplomatică și politică, fără de care reușitele României în cadrul NATO poate nu ar fi fost aceleași.
Programul este structurat pe 5 zile, în perioada 21-25 octombrie 2019, și include o serie întreagă de activități, de la CONFERINȚE care îi vor aduce laolaltă pe cei mai apreciați practicieni din domeniu (dl. Mircea Geoană, Secretat General Adjunct al NATO, prin intervenție video de la Bruxelles, Dl. Andrei Țârnea, expert în relații internaționale și politici publice, Dl. Hari Bucur-Marcu, Expert Internațional în Materia Apărării Naționale, Dl. Claudiu Degeratu – Fost șef al Secției de Apărare al Reprezentanței Permanente a României la NATO) și Dl. General de Brigadă (r) Mircea Mîndrescu – Coordonator al Board-ului Academic Executiv al Colegiul European de Securitate și Apărare; TRAININGURI ȘI PRELEGERI (Dl. Iulian Chifu- fost Consilier Prezidențial și Analist de politică externă, în prezent Director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Dl. Șerban Cioculescu – Lector la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, etc.), ATELIERE despre fake-news, fenomen perceput ca amenințare la adresa securității colective (Dl. Robert Lupițu, Redactor Șef CaleaEuropeana.eu), CAMPANII DE PR: #WeAreNATO (Dl. Locotenent Colonel Constantin Bălan -Coordonatorul Biroului de Presă al MApN), DEZBATERI despre modul în care Alianța a supraviețuit Războiului Rece (Dl. Răzvan Munteanu, Director general al Global News Intelligence) etc. și VIZIONĂRI DE FILME DOCUMENTARE.
Totodată, organizatorii vor facilita interacțiunea participanților cu câțiva dintre ambasadorii statelor aliate NATO, prin intermediul unor mese rotunde în care aceștia vor fi invitați să facă schimb de bune practici cu privire la experiența țărilor lor în teatrele de operațiuni ale NATO, participanții sunt din partea Ambasadei Spaniei – E.S. dl. Manuel Larrotcha Parada – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Spaniei în România și Republica Moldova și din partea Ambasadei Poloniei – dl. col. Jerzy Jankowski – Atașat diplomatic pe problematici de securitate în cadrul Ambasadei Poloniei la București.
Un alt punct major de atracție al proiectul îl reprezintă vizită de studiu la Baza 90 Transport Aerian organizată de Statul Major al Forțelor Aeriene Române, unde participanții în cadrul acestui program vor cunoaște o parte dintre piloții români care au luat parte în cadrul operațiunilor NATO la nivel internațional, de la care vor putea afla mai multe despre rolul jucat de România în asigurarea securității collective, fiindu-le facilitat și un tur informativ al Bazei 90.
Proiectul este totodată găzduit de AWE. Adaptive Work Environment și susținut de Statul Major al Forțelor Aeriene Române și Patiseria Tineretului.