Pe 16 martie, Gazprom, partener oficial al FIFA la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, a dat startul celui de-al cincilea sezon al proiectului social internaţional pentru copii “Fotbal pentru prietenie”, care va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), în perioada 26 iunie – 3 iulie.
În 2017, aria de desfăşurare a proiectului s-a extins considerabil: numărul ţărilor participante s-a dublat: de la 32 la 64. Pentru prima dată, la “Fotbal pentru prietenie” va participa și România, dar și copii din Mexic şi SUA. Astfel, proiectul uneşte tineri fotbalişti de pe patru continente: Africa, Eurasia, America de Nord şi America de Sud.
Cel de-al cincilea sezon se va desfăşura într-un format nou. În locul echipelor care reprezintă cluburi de fotbal din diferite ţări, tinerii fotbalişti vor forma opt echipe ale prieteniei, echipe internaţionale mixte.
Pe 16 martie, în cadrul tragerii la sorţi s-au stabilit componenţa echipelor şi poziţiile de joc pentru reprezentanţii din ţările participante. Selecţia individuală a jucătorilor se va desfăşura în cadrul “Ştafetei prieteniei”. Comitetul internaţional de organizare a proiectului “Fotbal pentru prietenie” împreună cu federaţiile naţionale de fotbal îi vor alege pe tinerii fotbaliştii care își vor reprezenta ţările în 2017. Din echipele formate din câte opt persoane vor face parte băieţi şi fete, inclusiv copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.
Tragerea la sorţi de pe 16 martie s-a desfăşurat în cadrul unei conferinţe online. La ceremonie au participat tinerii antrenori ai echipelor prieteniei de anul acesta: Mihail Babici (16 ani, Rusia), René Lampert (15 ani, Slovenia), Stefan Maksimovic (15 ani, Serbia), Felipe Soares (17 ani, Portugalia), Charlie Cui (12 ani, China), Elvira Herzog (16 ani, Elveţia), Igor Griţiuk (14 ani, Ucraina) şi Brandon Shabani (15 ani, Marea Britaniea), de asemenea Lilya Matsumoto (15 ani, Japonia).
“Am luat parte în calitate de jucător la sezonul din 2016. Consider că a face parte din proiect este o mare şansă, care deschide noi oportunităţi pentru fiecare tânăr ambasador al proiectului. Dacă aş fi avut 12 ani, aş fi făcut tot posibilul pentru a participa la noul sezon şi a conduce mingea pe gazonul terenului de fotbal împreună cu alţi tineri!”, a spus René Lampert, jucător în echipa de juniori a FC Maribor.
Pe 25 aprilie, participanţilor la program li se vor alătura zeci de mii de copii şi adulţi pentru a sărbători Ziua Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei. Fiecare dintre ei va purta simbolul oficial al proiectului, brăţara prieteniei, formată din două fire de culoare albastră şi verde, care simbolizează egalitatea şi angajamentul faţă de un stil de viaţă sănătos.
Apoi, pe 1 iulie, la Sankt Petersburg va avea loc Campionatul Internaţional de Fotbal pentru Prietenie, în cadrul căruia pe teren vor ieşi echipe formate din tineri jucători de diferite naţionalităţi, sex şi posibilităţi fizice.
Cea de-a cincea ediţie a Forumului Internaţional “Fotbal pentru prietenie” va avea loc pe 2 iulie și va reuni copii împreună cu fotbalişti şi ziarişti cunoscuţi, care vor dezbate probleme legate de promovarea valorilor proiectului în diferite ţări.
La sfârşitul celui de-al cincilea sezon al proiectului “Fotbal pentru prietenie”, participanţii la forum vor asista la finala Cupei Confederaţiilor 2017, pe stadionul Sankt Petersburg Arena.
În mod tradiţional, pe parcursul întregului sezon va fi activ Centrul internaţional de presă pentru copii. Tinerii ziarişti vor lua parte la toate evenimentele principale alături de corespondenţii adulţi.
„Gazprom realizează proiecte globale care vizează viitorul, iar „Fotbal pentru prietenie” se încadrează foarte bine în rândul lor. În total, în decurs de patru ani, numărul ţărilor participante a crescut de opt ori. Anul acesta, la Sankt Petersburg se vor întâlni tineri fotbalişti de pe patru continente, ceea ce înseamnă că valorile proiectului nostru social sunt clare şi importante pentru copiii şi adolescenţii de pe întreaga planetă”, a spus Aleksei Miller, Preşedintele Consiliului de Administrare al SPA (Societate Publică pe Acţiuni) Gazprom.
„Iniţiativa companiei Gazprom oferă copiilor din întreaga lume posibilitatea de a fi auziţi. Noi susţinem 100% obiectivele şi valorile de bază ale „Fotbalului pentru prietenie”. Suntem foarte bucuroşi să sprjinim toate iniţiativele organizatorilor programului până la Campionatul Mondial de Fotbal FIFA 2018″, a spus Philippe Le Floc’h, directorul comercial al FIFA.
Proiectul social internaţional “Fotbal pentru prietenie” este realizat de către SPA (Societate Publică pe Acţiuni) Gazprom în cadrul programului “Gazprom Pentru Copii”. Obiectivul programului este dezvoltarea fotbalului pentru copii, promovarea toleranţei şi a respectului faţă de diferite culturi şi naţionalităţi în rândul copiilor din diferite ţări. Valorile de bază susţinute şi promovate de participanţi sunt prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea.
Principalul eveniment din cadrul proiectului este Forumul internaţional pentru copii “Fotbal pentru prietenie”, la care participă tineri fotbalişti din întreaga lume şi dezbat cu reprezentanţi ai mass-media şi cu fotbalişti cunoscuţi probleme legate de respectarea valorilor în întreaga lume.
Distincţia specială a proiectului “Fotbal pentru prietenie” este Cupa “Nouă valori”. Acesta este un trofeu unic, care este înmânat anual unuia dintre cluburile profesioniste de fotbal pentru realizarea de iniţiative sociale care transpun în viața de zi cu zi valorile proiectului. Câştigătorul este ales de tinerii ambasadori ai proiectului prin vot, care are loc în toate ţările participante la “Fotbal pentru prietenie”.
Mii de participanţi din întreaga lume se alătură anual acestui proiect. Aria de desfăşurare a proiectului s-a extins considerabil an de an: de la 8 ţări în 2013 la 64 de ţări în 2017. Sute de tineri fotbalişti devin ambasadorii mişcării “Fotbal pentru prietenie” şi ai valorilor sale în ţările lor. Simbolul proiectului “Fotbal pentru prietenie”, Brăţara prieteniei, este purtată de peste 400 de mii de persoane din întreaga lume, incluzând copii, adulţi, sportivi şi ziarişti cunoscuţi, artişti, politicieni şi preşedinţi din diferite ţări.
Ţările participante la proiectul din 2017 sunt: Austria, Azerbaidjan, Algeria, Argentina, Armenia, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bulgaria, Bolivia, Brazilia, Marea Britanie, Ungaria, Venezuela, Vietnam, Ghana, Germania, Grecia, Danemarca, Egipt, India, Irak, Iran, Islanda, Spania, Italia, Kazahstan, Kârgâzstan, China, Coreea de Sud, Letonia, Libia, Lituania, Macedonia, Mexic, Mozambic, Olanda, Norvegia, Pakistan, Polonia, Portugalia, Rusia, România, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Siria, SUA, Tadjikistan, Tanzania, Turkmenistan, Turcia, Ucraina, Uruguay, Uzbekistan, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Elveţia, Estonia, Japonia, Africa de Sud.
Gazprom este o companie energetică globală. Principalele direcţii de activitate sunt: explorarea, extragerea, transportul, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea gazului (inclusiv combustibil de motor), a gazului condensat şi a petrolului, de asemenea de producţia şi comercializarea energiei termice şi electrice. Compania îşi duce activitatea pe teritoriul Rusiei, în ţări din Africa, Orientul Mijlociu, Europa, America Latină, Asia Centrală şi Asia de Sud-Est.
Gazprom este cea mai mare companie din lume după rezerva de gaze naturale şi volumul producţiei sale, care livrează gaz atât consumatorilor ruşi, cât şi celor din alte peste 30 de ţări. Gazprom se numără printre cei mai mari patru producători ruşi de petrol, ocupă primul loc în Rusia în ceea ce priveşte capacitatea de generare de energie electrică termică, de asemenea este lider mondial în producţia de energie termică.
Alături de dezvoltarea activă a activităţii de producţie, Gazprom acordă o mare atenţie proiectelor sociale. Compania sprijină multe organizaţii sportive şi manifestări la nivel internaţional şi naţional.