BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.
Ȋn România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus.
Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii. Spirometria, investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid, iar rezultatele se dau pe loc.
Toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit începând cu 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, în centre din 19 oraşe din ţara şi din Bucureşti, în cadrul unei campanii a Societăţii Române de Pneumologie. Spirometriile gratuite vor avea loc in 19 oraşe din 17 județe (Arad, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea) şi Bucureşti.
Lista completă oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro. Tot aici sunt şi telefoanele la care se pot face programările.