Cea de-a 41-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, a adus reprezentanţilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM) din Bucureşti o medalie de aur. Invenţia premiată este: Sistem de măsurare cu ultrasunete a depunerilor de sedimente în lacurile de acumulare, pe scurt "SEDCONTROL", avându-i ca autori pe: Mihai Mărgăritescu, Alexandru Moldovanu, Vlad Văduva, Cristian Drăghescu şi Florin Alexandru Isvoranu.
SEDCONTROL este un sistem pentru măsurarea depunerii de sedimente cu eliminarea erorilor de poziţionare. Este construit în două variante: modulul subacvatic (figura din stânga) și modulul cu senzori montat pe componenta plutitoare (figura din dreapta).Are încorporat un senzor de distanță cu ultrasunete, un senzor de turbiditate și o serie de senzori cu ultrasunete. Modulul receptor de date constă într-un modem radio și un laptop care permite preluarea şi prelucrarea datelor.
Dinamica procesului de colmatare prezintă interes pentru specialiştii care cercetează lacurile, având implicaţii în: generarea de energie, controlul inundațiilor, aprovizionarea cu apă, reglarea nivelului apei, pescuit, navigație și recreere.
Sistemul SEDCONTROL are următoarele avantaje:
- permite măsurători directe dintr-o poziție fixă de măsurare, care nu este afectată de erorile intrinseci ale sistemelor mobile;
- permite obţinerea de informații în timp real legate de schimbările din stratul de sedimente.
“Prin succesul obţinut de cercetătorii INCDMTM, demonstrăm că în ciuda turbulenţelor cu care se confrunta economia naţională şi mai ales a finanţării, domenii high-tech precum Mecatronica nu încetează să producă rezultate competitive”, afirma dl. prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, director general al INCDMTM.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM), înfiinţat în anul 1971, este subordonat Ministerului Economiei și Ministerului Educaţiei Naţionale și are ca obiect de activitate principal cercetarea ştiinţifică (atât fundamentală, cât şi aplicată) şi dezvoltarea tehnologică în domeniul mecanicii fine şi al mecatronicii. INCDMTM se concentrează pe elaborarea şi perfecţionarea tehnicilor de măsurare. Eforturile cercetătorilor INCDMTM vizează dezvoltarea de variate produse şi tehnologii mecatronice (convenţionale sau neconvenţionale). Mai mult, în calitate de Institut Naţional, INCDMTM contribuie la elaborarea strategiei de dezvoltare a domeniului şi la realizarea obiectivelor ştiinţifice şi tehnologice stabilite prin Planul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, Dezvoltare şi Inovare (PNCDI) şi Programul Nucleu. În condiţiile exploziei informaţionale, domenii de vârf, printre care şi mecatronica (o ştiinţă care integrează mecanica fină, electronică, robotică şi informatică) au devenit o prioritate şi s-au dezvoltat şi în România. Printre pionierii acestui domeniu se numără şi INCDMTM), în prezent unicul Institut Naţional ce realizează produse mecatronice, în colaborare cu institute, societăţi comerciale şi universităţi cu profil similar din ţară şi din străinătate.
{mosloadposition user9}