Încărcătoarele frontale sunt utilaje de mare putere care pot fi folosite pentru un număr mare de activități, în cea mai mare parte în domeniul construcțiilor. Pentru a avea o imagine completă asupra utilajului, discutăm în cele ce urmează despre modul de utilizare, despre avantaje și despre felul în care un astfel de încărcător poate fi folosit.
Încărcătorul frontal – mod de folosire
Încărcătoarele frontale sunt utilaje dotate cu braț și cupă, dar și cu o contragreutate în partea opusă cupei, în spatele utilajului. Principiul de funcționare este hidraulic, iar contragreutatea ajută la echilibrarea utilajului atunci când se produce încărcarea cupei. Sunt foarte multe lucrări pe care le poți realiza cu ajutorul unui incarcator frontal, iar faptul că acest utilaj este atât de bine pus la punct la nivel de rezistență ajută în mod real facilitarea efectuării oricăror lucrări din cariere sau balastiere.
În mod firesc, în funcție de capacitatea încărcătorului frontal, o cupă plină, alături de mișcarea efectivă a brațului sau utilajului, va pune presiune pe fața acestuia din urmă. Contragreutatea are rolul de a menține utilajul în stare de echilibru, fără balans sau posibilitate de dezechilibrare.
Un încărcător frontal se aseamănă cu un buldozer sau cu o lamă de curățare, iar principiul utilajului este oarecum similar. Totuși, în locul lamei, încărcătorul frontal are o cupă, cu ajutorul căreia poate săpa și poate ridica pamantul sau materialele ce necesită a fi deplasate.
Încărcătoarele frontale poartă mai multe denumiri sau mai bine spus sunt recunoscute și după alte denumiri. Dintre acestea, denumirea de încărcător pe roți sau încărcător cu cupă sunt cele mai uzuale, mai ales în cadrul șantierelor de construcții.
Care sunt avantajele pe care le oferă încărcătoarele frontale?
Spre deosebire de alte utilaje, încărcătoarele frontale sunt foarte eficiente și rapide, realizând în mod rapid lucrările de care ai nevoie. Astfel, pe lângă acest lucru, mai pot fi enumerate și următoarele avantaje.
Rezistență și robustețe
Un utilaj de construcții trebuie să fie suficient de rezistent astfel încât să poată face față cerințelor de lucru. În acest caz, încărcătorul frontal este unul dintre cele mai rezistente utilaje, punând acces pe forța de ridicare a brațului și a cupei, pe stabilitatea utilajului și pe rezistența acestuia la cicluri repetate de ridicare a greutăților.
Reducerea timpului de lucru aferent lucrărilor
Prin dimensiunile sale și caracteristicile tehnice, încărcătorul poate realiza rapid și eficient lucrările necesare, reducând astfel foarte mult timpul de execuție. Astfel nu va mai fi nevoie de echipe de lucru care să realizeze aceste lucrări în mod manual, ci acestea pot fi realizate cu ajutorul încărcătorului cu cupă.
Manevrabilitate
Prin felul în care este construit încărcătorul, datorită brațului corect dimensionat, manevrabilitatea nu este o problemă. Firește însă, este nevoie de un operator specializat pentru a putea direcționa brațul și implicit cupa încărcătorului frontal, însă chiar și pentru un începător acest aspect nu constituie o problemă.
Când poți folosi un încărcător frontal?
Încărcătoarele frontale oferă o gamă amplă de aplicații, începând de la lucrări de șantier de săpare și până la lucrări de extragere a pietrei sau pietrișului.
De asemenea, încărcătoarele frontale pot fi folosite și pentru diferite lucrări de mutare a unor materiale, cum ar fi pământul, nisipul sau pietrișul, pe care încărcătorul le poate ridica și le poate poziționa acolo unde este nevoie de acestea.
Încărcătoarele frontale sunt deosebit de necesare în lucrări de amploare, fiind utilaje care eficientizează foarte mult procesele de muncă, altă dată realizate în mod manual. Reducerea timpului de lucru și eficiența sunt așadar caracteristici de bază pe care încărcătoarele le oferă așa că dacă ai nevoie de un astfel de utilaj nu ar trebui să pui la îndoială decizia de a-l cumpăra sau închiria.