Consorţiul format din SC ERRE 2 Internaţional SRL şi Asociaţia Salariaţilor şi membrilor conducerii INAV a cumpărat 69,93% din INAV S.A. Bucureşti. Valoarea totală a tranzacţiei este de 1.850.000 USD reprezentând preţul pachetului de acţiuni, capital de lucru şi investiţii de dezvoltare.
Prin contractul de vânzare – cumpărare de acţiuni, cumpărătorul s-a angajat să menţină pe o perioadă de 5 ani de la semnarea contractului, numărul total de angajaţi, să păstreze şi să dezvolte activitatea principală şi celelalte activităţi de cercetare – dezvoltare, să plătească datoriile societăţii către creditorii bugetari în termen de un an de la data semnării contractului de privatizare.
Institutul de cercetare a fost privatizat prin negociere cu selecţie pe bază de oferte tehnice, în cadrul căreia oferta tehnică a deţinut o pondere de 60%. Privatizarea s-a realizat în baza prevederilor H.G. nr. 2.193/2004 pentru aprobarea Normelor privind privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea şi a avut în vedere protejarea institutului împotriva investitorilor care vor să facă alt tip de afacere decât cea de cercetare.
Reamintim că, în procesul de privatizare a acestei companii, în urma aplicării grilei de punctaj pentru oferta tehnică şi cea financiară, punctajul cel mai mare a fost obţinut de către consorţiul format din SC ERRE 2 Internaţional SRL şi Asociaţia Salariaţilor şi membrilor conducerii INAV.
În prezent, societatea comercială are 34 de salariaţi ceilalţi acţionari ai companiei sunt S.C. ERRE 2 INTERNATIONAL S.R.L. cu 30,0% şi Hreniuc Ilie cu 0,07%.
Informaţii de background:
INAV S.A. Bucureşti a fost lansată la privatizare în data de 22 decembrie 2006, iar la termenul limită pentru depunerea ofertelor, respectiv 29 ianuarie 2007, AVAS a înregistrat patru oferte pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni.
Ofertanţii care au depus oferte pentru achiziţionarea celor 152.299 acţiuni ale INAV S.A. Bucureşti sunt:
· consorţiul format din S.C. IAROM S.A. şi S.C. GIAR S.A. Bucureşti;
· consorţiul format din S.C. IMPULS COMPANY S.R.L. şi Flore Lica;
· consorţiul format din S.C. ERRE 2 Internaţional S.R.L. şi Asociaţia Salariaţilor şi membrilor conducerii INAV;
· S.C. IMA METAV S.A.
Criteriile de precalificare ce trebuiau îndeplinite de către ofertanţi sunt:
· inexistenţa sancţiunilor penale pentru săvârşirea următoarelor fapte: gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau alte contravenţii şi infracţiuni prevăzute în Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, cu modificările şi completările ulterioare.
· experienţă în domeniul cercetării-dezvoltării pentru ramura de ştiinţă a societăţii comerciale de cercetare – dezvoltare sau pentru o ramură înrudită.
· bonitate financiară şi capacitate de a prelua o nouă afacere.
· pot participa la privatizare numai persoanele fizice/juridice române sau străine, care în mod direct sau prin intermediul societăţilor la care sunt acţionari/asociaţi majoritari nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economico-financiară a unor societăţi comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate cu FPS şi/sau APAPS/AVAS.
Comisia de privatizare a INAV S.A. Bucureşti, în urma analizei documentelor de depuse, a hotărât eliminarea ofertantului S.C. IMA METAV S.A. Ofertantul a fost eliminat ca urmare a faptului că nu a prezentat toate documentele doveditoare în susţinerea criteriilor de precalificare impuse prin anunţul publicitar.
{mosloadposition user10}