Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în weekend-ul 22-24 iunie, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău, Roaba de Cultură) Festivalul Iei – IEsc, un eveniment ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție, unde îi invită pe bucureșteni și pe cei prezenți în Capitală să celebreze unul dintre cele mai semnificative simboluri românești – IA – această suberbă piesă din portul popular care a devenit brand de țară și o permanentă sursă de inspirație în varii domenii.
IEsc ne arată an de an cum reușesc elementele tradiționale românești să se integreze în contemporan, o fuziune între vechi și nou, între trecut și prezent, toate din dorința de a conserva acele elemente care ne diferențiază sau ne apropie de alte culturi și care contribuie la definirea identității noastre, dintr-o perspectivă urbană, contemporană sau românească.
Organizat cu ocazia Zilei Universale a Iei, evenimentul propune publicului o serie de activități artistice, care îmbină latura tradițională cu cea modernă: concerte de folclor reinterpretat, expoziții de ii vechi și accesorii moderne, studiouri foto profesionale, colțuri de make-up și hairstyling, proiecție de film românesc, ateliere de creație dedicate motivelor tradiționale și o zonă gastronomică și de relaxare.
Studiouri FOTO și Beauty Corners
Vizitatorii vor avea ocazia să poarte piese vestimentare autentice puse la dispoziție de organizatori și să se fotografieze în cele două studiouri foto din locație, unul tradițional, al cărui decor este creat ca un colț de odaie românească și unul modern, în care motivele tradiționale sunt reinterpretate într-o maieră modernă. Cele două studiouri profesionale vor fi amenajate în jurul temei din această ediție, respectiv Dobrogea și satul pescăresc.
Lemnul, plasele pescărești, motivele dobrogene, obiectele din gospodăria dobrogeană și culorile specifice zonei, vor aduce în inima Capitalei un colț din Dobrogea.
Mai mult decât atât, doamnele și domnișoarele prezente la eveniment sunt invitate viziteze gratuit în intervalul 12:00 – 19:00, cele două Beauty Corners, înainte de sesiunea foto, pentru o experiență completă de studio, în care își pot face „bujori în obrăjori” și „cosițe împletite”.
Ateliere creative susținute de branduri românești
Karusello promovează reciclarea creativă a materialelor cu tradiție, a motivelor populare și tehnicilor folosite în trecut de strămoșii nostri și vin la IEsc, de vineri până duminică, pentru a transmite mai departe tehnicile populare prin ateliere tematice precum: Pictură textile tip semne de carte, Cusături pe lemn, PROPS-uri cu motive tradiționale, Ghergheful cu fire reciclate, Ciucurit pe furculițe.
Metal Creativ creează mobilier cu un design unic, care se transformă în “metal suflat cu imaginație”. Aceștia vin la IEsc între 22 și 24 iunie să creeze o punte între meșteșugarii vechi și noua generație de designeri și creatori de mobilier. Astfel, vor transpune cunoștințele și viziunile unor generații în obiecte moderne de design, însoțite de povești la care sunteți invitați să luați parte!
Asociația D’Avent se definește printr-o experiență de peste 7 ani de zile în proiectul reciclarecreativa.ro, timp în care a realizat peste 2.000 de ateliere de reciclare creativă. Prin combinarea a două elemente importante, respectiv exprimarea artistică şi conştientizarea ecologică, își propun să transmită un mesaj neconvenţional şi să aducă împreună arta urbană şi respectul pentru mediu. Aceștia vă invită să participați la atelierele: Flori polenizatoare și protejarea naturii, Pești din dischete și CD-uri, Semne de carte cu animale acvatice, Broșe flori de câmp din textile, Evantaie cu motive dobrogene, Animalele satului, Păpuși cu motive dobrogene, Peștele clește jucăuș, Mini tabloul pescăresc din dischete, Semne de carte animalele satului.
Florile și elementele naturale au inspirat de-a lungul timpului cusăturile și motivele de pe cămășile românești. Atelier Dumitru ne propune vineri, 22 iunie la IEsc o ecoterapie prin flori și împletituri: coșulețe împletite, accesorizate cu decorațiuni din sfoară și pietricele, accesorii pentru păr din dantelă cu flori, gentuțe din paie împletite cu flori și multe alte surprize.
Sâmbătă și duminică se alătură evenimentului Șezătoarea Urbană, care ne provoacă la cea de-a patra edtiție IEsc să redescoperim elementele fascinante ale culturii tradiționale! Obiectele vor fi îmbrăcate în motive românești sau vor fi decorate cu frânturi de elemente din viața satului la Atelierul de cusut motive tradiționale, Atelierul de țesut, Atelierul de împletit coronițe din flori, Atelierul de dans popular sau Jocurile Copilăriei.
În cadrul evenimentului, zilnic, între orele 10:00 – 22:00, vizitatorii vor regăsi un bazar cu ii și accesorii moderne și tradiționale precum și o zonă de relaxare, de unde pot servi o gustare de la food truck-urile prezente: Butoiul cu înghețată, Vonk’s Lady, Merinde Street Food, I, Bubble Waffle, Soho Fish&Chips, Meat Busters, okfea. Un adevărat picnic în aer liber, cu burgeri, înghețată, waffles, preparate din pește, limonade sau un fresh-uri.
Proiecție de film românesc
IEsc apropie oamenii de tradițiile și valorile românești printr-o fuziune de manifestări artistice, care îmbină meșteșugurile, arta fotografică, muzica, și cinematografia într-un decor neconvențional care accentuează contrastul modern – tradițional. Din dorința de a promova arta românească și creatorii săi, festivalul prezintă publicului, în prima seară a evenimentului, de la ora 21:00, proiecția filmului românesc Nunta mută, regizat de Horațiu Mălăele. Un film despre cât de absurdă poate fi istoria și cum destine individuale pot fi distruse, despre cum cea mai plină de viață comedie poate degenera în tragedie.
Concerte de folclor reinterpretat
Ritmurile moderne se vor împleti cu sunete și elemente din folclorul autentic românesc pe scena festivalului IEsc, în toate cele trei zile, în cadrul unor concerte speciale! Vor urca pe scenă Urma, Jazú, Zmei3, Irina Sârbu & Ethnotic Project, DJ Iqude și DJ Michael-T.
PROGRAM 22 – 24 iunie:
Bazar: 10:00 – 22:00
Food and Drinks: 10:00 – 22:00
Studiouri Foto: 10:00 – 20:00
Beauty Corners: 12:00 – 19:00
Ateliere de creație: 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00
Program artistic:
Vineri, 22 iunie
18:30 – DJ IQUDE
21:00 – Proiecție de Film Românesc – Nunta mută (AG / 2008 / Comedie, Dramă / Regia Horațiu Mălăele, cu Andreea Victor, Alexandru Potocean)
Sâmbătă, 23 iunie
18:30 – DJ MICHAEL-T
20:00 – JAZÚ
21:00 – ZMEI3
Duminică, 24 iunie
18:30 – DJ IQUDE
20:00 – IRINA SÂRBU & ETHNOTIC PROJECT
21:00 – URMA