speakerii au vorbit despre tendintele internationale in CSR
Prima zi a Conferintei Internationale de Responsabilitate Sociala Corporatista, eveniment marca Saga Business&Community, a reunit 15 vorbitori romani si internationali care au impartasit mediului de afaceri romanesc din expertiza lor in CSR.
Nikos Avlonas, Managing Director la Centrul de Excelenta si Sustenabilitate a vorbit despre perspectivele actuale in CSR. Conform prezentarii domniei sale in America si Japonia companiile raporteaza cel mai mult despre activitatile de CSR existand o adevarata cultura in acest sens. In Europa, proiectele de CSR sunt axate pe implicarea partenerilor de interes, integrarea problemelor sociale si de mediu in strategia corporatiilor cat si pe raportarea activitatii de responsabilitate sociala catre partenerii de interes. In Europa Balcanica si de Est , PR-ul domina CSR-ul , aici existand in special tendinte axate pe filantropie.
«In aceasta perioada de criza, multe companii sunt supuse riscului. De aceea trebuie sa actioneze cat mai repede. Responsabilitatea sociala corporatista trebuie privita ca o investitie, nu ca un cost. Ce ar trebui sa faca companiile? Sa dezvolte o strategie bazata pe cele mai bune practice internationale, sa castige implicarea partenerilor de interes, sa creeze un departament special de CSR, sa defineasca indicatorii de performanta pentru a masura responsabilitatea sociala si a o raporta.
Ce nu ar trebui sa faca: sa nu faca doar filantropie, sa nu fie reticenti fata de programele sociale si de mediu, sa nu aplice asa-numitul procedeu “greenwashing” – prezentarea voit eronata a produselor companiei ca fiind eco-friendly ( justificarea costurilor scazute prin orientarea eco).
Solutie: regandirea practicilor vechi de responsabilitate sociala corporatista. Organizatiile, in aceasta epoca, nu mai sunt judecate numai dupa puterea financiara, au devenit relevante atat implicarea sociala cat si implicara in probleme legate de mediu.»
Thomas Osburg, Director Coprorate Affairs pe Europa al Intel Corp a declarat: “Compania noastra nu dezvolta activitati de sponsorizare propriu-zise. Vrem, in primul rand sa fim parteneri si abia apoi cetateni ai lumii iar compania noastra este premiata constant pentru activitatea de CSR”. “Comunicand practicile de responsabilitate sociala corporatista sustinem insasi cauza CSR-ului”. La intrebarea: “Cum implementati Responsabilitatea Sociala Corporatista la nivelurile de baza?”, acesta a raspuns ca se axeaza foarte mult pe comunicarea interna si implicarea angajatilor in alte programe.
Principele Radu de Romania le-a vorbit participantilor despre importanta sectorului privat in dezvoltarea tarii noastre. “… Consider ca munca voastra, a sectorului priva este extrem de importanta pentru societate. Ideea ca institutiile publice sunt responsabile de natiune, in timp ce mediul privat are libertate de exprimare este o idée invechita […] In realitate lumea pe care voi o reprezentati ( cumuland conceptele de proiecte, bani, produse, visuri implinite…) este din ce in ce mai responsabila. O lume ce ofera educatie, exemplu de claritate, viziune si cateodata cercetare.”
Paolo Chighine, directorul de Relatii Externe ENEL Romania, a vorbit despre programele de responsabilitate sociala din cadrul companiei, despre organizatia ENEL Cuore si despre ce proiecte sustin la nivel global si local. “Pentru noi CSR nu este doar un cod de etica – fiecare activitate este atent verificata si in curand vom implementa sistemul GRI-G3 de raportare pe CSR pentru toti partenerii de interes. Activitatea noastra are focus pe mediu. Vom investi in proiecte de CSR 4 miliarde de euro in urmatorii 5 ani din care 3,3 miliarde euro pentru a dezvolta industria de resurse regenerabile. Ca si inovatie , vrem sa construim o fabrica care genereaza energie folosind un nou sistem de management si prelucrare a carbunelui pur, pentru a reduce considerabil emisiile de CO2. Intentionam sa implementam acest sistem in Romania (Galati si Braila) si Italia in viitorul apropiat.
In Romania, investim si in educatie atat in scoli si universitati (o competitie pentru elevi cu subiectul energia regenerabila), in cultura (iluminare Ateneul Roman si Statuia lui Mihai Viteazu), la nivel social am sustinut (renovarea spitalului de copii Marie Curie).”
Mai multe detalii despre eveniment se pot gasi pe //www.csr09.ro
{mosloadposition user10}