Pelikan, brandul german de instrumente de scris de lux, alături de Casa Majestății Sale, a realizat o ediție specială a unui stilou în onoarea Regelui Mihai I al României. Proiectul, inițiat pe timpul vieții suveranului, în 2017, a primit consimțământul acestuia devenind astfel o inițiativă unică în lume. După doi ani, cele 300 de exemplare ale instrumentului de scris de lux ce poartă semnătura Regelui Mihai, sunt disponibile spre achiziționare în baza unei liste de înscriere.
În toată istoria de 180 ani a brandului nu a mai existat nicio altă personalitate pe plan național sau mondial în onoarea căreia Pelikan să dedice o ediție specială.
Cele 300 de exemplare ale stiloului Regele Mihai I al României sunt manufacturate cu cea mai mare atenție, folosindu-se în realizarea acestuia aur de 18K pentru peniță și de 23,5K pentru coroana regală și decorațiuni. Pe lângă semnătura celui mai iubit suveran român, stiloul poartă și gravura dictonului căruia Regele Mihai I i-a fost fidel toată viața: Nihil sine Deo.
Proiectul companiei Herlitz România, împreună cu Casa Majestății Sale, arată că valorile comune, venite din istorie, pot face un arc peste timp sub „Literă de Rege”. Semnătura Regelui Mihai I al României gravată pe stiloul de colecție Pelikan ne face să înțelegem ce înseamnă asumarea cuvântului dat sau scris – declară Ion Tucă, Director Casa Majestății Sale.
Prezentarea în premieră mondială a stiloului a avut loc la București, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și a Alteței Sale Regale Principele Radu, care au participat la dezvăluirea acestui obiect creat, deopotrivă, cu artă și cu înalt meșteșug tehnic. La evenimentul „Literă de Rege” a fost prezent un public numeros, alcătuit din membri ai societății civile, ai mediului economic și jurnaliști. În cadrul evenimentului, reprezentanții Herlitz România au oferit primul exemplar al seriei Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, care a decis ca acesta să rămână cunoscut drept “Stiloul Regelui” și să fie expus la Castelul Peleș.
Încă de când am fost acceptați ca și furnizori ai Casei Regale, în 2014, dorința noastră a fost de a fi alături de Regele nostru și de Casa Regală prin tot ceea ce putem face noi cel mai bine în materie de papetărie și birotică. Ideea aceasta de a lansa un instrument de scris în onoarea celui mai iubit monarh român, s-a născut în 2016. Visul nostru de atunci a fost să creăm acest instrument de lux în onoarea și în prezența Regelui Mihai. Din păcate, Regele a decedat în 2017 și, așa cum era firesc am amânat acest proiect și am respectat cu durere doliul de un an. În 2019, împreună cu Casa Regală, am luat hotărârea să continuăm eforturile noastre și să lansăm această Ediție Regală în memoria Regelui Mihai și ea să exprime valorile primordiale pe care Regele și brandul Pelikan le au în comun, și anume tradiția, loialitatea și onoarea – declară Horațiu Nicolau, Director General Herlitz România.
Alte patru stilouri din ediția specială au fost achiziționate în timpul evenimentului, printr-o licitație caritabilă. Fiecare stilou s-a vândut cu peste 2.000 euro și s-au strâns astfel aproape 9.000 euro, fonduri ce au fost direcționate către Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș.
Stiloul “Regele Mihai I al României – Ediție Regală” face parte din categoria instrumentelor de scris de lux. Stilourile rămase se vor vinde online, prin înregistrarea în platforma dedicată, www.LiteraDeRege.ro, iar costul unui exemplar este de 3.800 lei + TVA.
Detaliile unui stilou regal
Capacul fiecărui stilou din Ediția Regală este evidențiat de semnătura armonioasă a Regelui Mihai I și poartă decoraţiuni placate cu aur de 23,5K, iar în partea lui superioară conține logo-ul Pelikan. Inelul superior este gravat cu dictonul Casei Regale a României: „NIHIL SINE DEO”, dicton respectat cu ardoare de către Rege. Coroana Întregirii, etalată pe corpul stiloului, este realizată din alamă placată cu aur de 23,5K finisată în două nuanțe.
Penița stiloului este creată din aur de 18K, parţial placată cu rodiu şi inscripţionată manual cu motivele şi logo-ul Pelikan. Corpul stiloului este confecționat în totalitate dintr-o rășină de înaltă calitate, de culoare neagră, cu o dimensiune generoasă: 14,1 cm lungime, o circumferință de 13,5 mm, o greutate de 30 grame și o capacitate a pistonului de 1,35 ml.
Stiloul este prevăzut cu un piston cu mecanism diferențial și de asemenea, cu o fereastră dispusă pe toată circumferința sa, poziționată deasupra gripului, cu scopul de verificare a nivelului de cerneală.
Fiecare stilou din această ediție specială a fost realizat manual, în fabrica Pelikan din Germania. Brandul are un respect deosebit pentru tradiție și se sprijină pe decenii de experiență, iar fiecare instrument de scris din Ediția Regală creat poartă cu sine importanța și valorile pe care Regele Mihai I le-a lăsat moștenire peste generații – adaugă Horațiu Nicolau.
Despre Pelikan
Pe 28 aprilie 2018, s-au împlinit 180 de ani de existență a brandului Pelikan. Pelikan este un brand cu care, de multe generații, se asociază conceptul de scris de mână și chiar ideea de stilou. Stiloul Pelikan – din categoria instrumentelor de scris de lux – s-a născut în 1929, fiind prevăzut cu un mecanism de alimentare cu piston diferențial, revoluționând stilourile și influențând pozitiv tehnica scrisului caligrafic.
Pelikan face parte din istoria Hanovrei, orașul în apropierea căruia funcționează și astăzi fabrica Pelikan deschisă în 1838. Diferite străzi și locații din Hanovra aduc omagiu legăturii speciale dintre brand și orașul unde au fost puse bazele companiei pe care o cunoaștem azi: Carl-Hornemann Strasse, Gunther-Wagner Allee, Pelikanplatz, Pelikanstrasse, Tintengraben (”șanț cu cerneală”).
În România, Pelikan este gestionat de Herlitz România, ce are în acest moment o echipă de 72 persoane care coordonează toate operațiunile din sediul central din Târgu Mureș. Din 2012, de când Grupul Pelikan a început preluarea operațiunilor Herlitz la nivel mondial, Herlitz România a preluat si brandul Pelikan, în acest moment coordonând prezența ambelor branduri în țară și în Republica Moldova.