PRIMA EDIŢIE A TÂRGULUI DE TURISM AL BUCOVINEI
Continuând politica sa de implicare în organizarea de târguri şi expoziţii în cele mai importante zone economice ale României, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava împreună cu ROMEXPO organizează, în perioada 14-16 septembrie, Târgul de Turism al Bucovinei, în parteneriat cu autorităţile locale şi asociaţiile profesionale. Târgul de Turism al Bucovinei se va desfăşura în Centrul Economic Bucovina – Noul Complex Expoziţional aflat în vecinătatea aeroportului din localitatea Salcea, la circa 10 kilometri de Suceava. Tematică şi participanţi
Tematica este foarte diversificată şi cuprinde mai multe categorii de turism care există în zona Bucovinei: turism de afaceri, turism activ, agroturism, turism cultural, turism balnear, ecoturism, turism de odihnă, turism rural, turism pentru sporturile de iarnă, recreere şi agrement
Participă peste 70 de firme, asociaţii de turism din zona Bucovinei, hoteluri, pensiuni, locuri de agrement, pe o suprafaţă de 520 de metri pătraţi. Târgul este destinat specialiştilor în turism, agenţiilor de turism atât din ţară, cât şi din străinătate, instituţiilor de învăţământ superior de profil, societăţilor de asigurări, reprezentaţilor ambasadelor străine în România, oficiilor de promovare a turismului in strainatate. Şi-au anunţat intenţia de a participa la această manifestare un număr de 22 de agenţii de turism şi trei instituţii de învăţământ superior de profil. De asemenea, Asociaţia Agenţiilor de Turism din Bulgaria (BATA) s-a arătat interesată de eveniment.
Eveniment în cadrul Anului Bucovina
Târgul se doreşte a fi un eveniment important în cadrul salbei de manifestări reunite sub denumirea ANUL BUCOVINA. Organizat cu scopul promovării unicităţii potenţialului turistic al Sucevei, ANUL BUCOVINA cuprinde, practic, toate evenimentele culturale şi artistice care au loc în judeţul Suceava începând din iunie 2007, timp de un an de zile. Informaţii complete asupra tuturor manifestărilor cuprinse în programul ANUL BUCOVINA, precum şi asupra zonei turistice a judeţului Suceava pot fi găsite pe site-urile www.anulbucovina.ro şi www.redescoperabucovina.ro.
Redescoperă Bucovina!
“Despre ţinuturile Bucovinei şi despre zona Sucevei s-au scris tomuri întregi. Bălcescu o numea "templul de glorie al moldovenilor", Kogălniceanu – "cea mai frumoasă parte a Moldovei, cu Câmpulungul, vechea republică română, cu Suceava, capitala domnilor eroi, cu cele mai renumite şi mai bogate mănăstiri, cu Putna, purtătoarea oaselor lui Ştefan cel Mare". Poetul Mihai Eminescu o considera "raiul Moldovei", cu locuri sfinte ce adăpostesc "moaştele celor mai mari dintre domnii români", între care, "Dragoş, îmblânzitorul de zâmbrii", şi "Ştefan cel Mare, zidul de apărare al creştinătăţii". Pentru savantul Nicolae Iorga această zonă, concentra "toată bogăţia strălucitoare, de artă, monumentele cele mai frumoase ale vechilor domni şi boieri". Voind parcă să conchidă asupra întregii semnificaţii istorice a acestor locuri, întemeietorul istoriografiei critice, moderne, Dimitrie Onciul, scria: "Nicăieri pe tot cuprinsul românesc nu se află, pe un spaţiu atât de mic, atâta bogăţie de istorie românească, atâtea amintiri scumpe ale trecutului nostru. Considerăm, deci, că Bucovina ocupă un loc aparte în peisajul ţării noastre, fie el istoric, geografic sau turistic. Acesta este principalul motiv pentru care ROMEXPO şi-a îndreptat atenţia către Bucovina şi am speranţa că scopul nostru, acela de a face cunoscut şi de a valorifica potenţialul turistic al Bucovinei, va fi atins chiar de la prima ediţie. „Mă bucur că la acest eveniment şi-au anunţat prezenţa reprezentanţii marilor agenţii de turism din ţară, interesaţi să primească oferta turistică a zonei Bucovina, în vederea promovării turismului în această deosebit de interesantă zonă turistică a României.”, a declarat George Cojocaru, Preşedinte – Director General ROMEXPO.
Argumente în favoarea Bucovinei
Frumuseţea peisajului care oferă turiştilor nebănuite prilejuri de relaxare, numeroasele staţiuni balneoclimaterice (Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei) cu efect curator şi cu renumite ape minerale, paginile de istorie, tradiţiile şi obiceiurile străvechi sunt argumentele care susţin turismul bucovinean.
Monumentele unice, bisericile şi mânăstirile renumite pentru picturile exterioare şi interioare, edificii unice în lume care au primit în anul 1975 premiul “Mărul de aur”, acordat de Uniunea Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism. Sunt binecunoscute “albastrul de Voroneţ” şi “verdele de Suceviţa”, dar şi celebrele scene religioase şi istorice precum Cucerirea Constantinopolului şi Scara Virtuţilor – la Humor, Geneza – la Voroneţ.
Rămânând în domeniul tradiţiilor, Gura Humorului este singura localitate din România în care există un Muzeu al Obiceiurilor Populare din Bucovina. Muzeul prezintă diversele obiceiuri ale satului bucovinean de la Sf. Andrei, Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, până la Paşte, Sf. Petru, Sf. Ilie, Sf. Paraschiva, Sf. Dumitru.
Renumele Bucovinei se datorează şi ospitalităţii locale. Conform statisticilor Consiliului Judeţean Suceava – Info Turism în zonă există peste 400 de structuri de primire cu peste 9.000 de locuri de cazare, 22 de parcuri de agrement şi monumente ale naturii, 23 de rezervaţii naturale şi 449 de monumente istorice. Gura Humorului, unul dintre principalele obiective ale Sucevei oferă 4.000 de locuri de cazare. Veritabilă locomotivă a turismului bucovinean, Gura Humorului se pregăteşte pentru o amplă dezvoltare a infrastructurii turistice. Astfel, urmează a fi construită o pârtie de schi de 147 metri. Valoarea investitiei se ridica la 8,5 milioane de euro din care 6,5 milioane de euro provin din fonduri PHARE. Termenul de finalizare al investiţiei va fi iarna 2008, la Olimpiada Râsului de la Gura Humorului. În apropierea pârtiei se va construi un complex turistic cu piscină olimpică acoperită. Totodată, se vor achiziţiona trăsuri şi caleşti de promenadă din Polonia, pentru plimbarea turiştilor ca în staţiunile turistice din Europa. O altă staţiune în plin avânt este Vatra Dornei, unde numai în ultimul an s-a înregistrat o creştere cu 20% a numărului locurilor de cazare. Pe turişti îi aşteaptă şi o bază de tratament ultra-modernă. De menţionat că în Suceava există două dintre cele mai importante herghelii din România, respectiv Lucina şi Rădăuţi.
Despre frumuseţea locurilor, poate să depună mărturie şi Prinţul Charles, care a petrecut câteva zile la popasul turistic “Bucovina” din Suceviţa.
Bursa de contacte
Dintre serviciile specializate oferite de ROMEXPO participanţilor la manifestarea expoziţională, amintim BURSA DE CONTACTE/ BUSINESS MATCHING POINT, serviciu de facilitare întâlniri de afaceri între expozanţi şi vizitatorii specialişti direct interesaţi de produsele şi serviciile oferite, care sporeşte astfel gradul de reuşită al participării. Serviciul se adresează tuturor firmelor indiferent de dimensiunea sau de domeniul de activitate.
În ultimul an, echipa ROMEXPO a facilitat un număr de peste 10.000 contacte de afaceri unui număr de peste 200 companii româneşti şi străine înscrise în Programele de Matchmaking. Totodată, în baza parteneriatului cu firma KOMPASS ROMÂNIA, oferim expozanţilor şi vizitatorilor specialişti informaţii complete despre 25.000 de companii din România şi 1.800.000 de companii din peste 75 de ţări. În plus, întâlnirile au o ţintă precisă, sunt identificaţi perfect furnizorii din toată ţara şi lumea, în baza unui nomenclator foarte detaliat care permite accesul direct la produsul sau serviciul dorit (450.000 produse şi servicii din România şi 23.000.000 produse şi servicii internaţionale).
Pentru sprijinirea şi dezvoltarea acestei activităţi am lansat www.bizmatchingpoint.ro, site dedicat, în special, serviciului Bursa de Contacte/ Business Matching Point. Site-ul cuprinde prezentarea tututor serviciilor cu valoare adăugată oferite clienţilor ROMEXPO. Conţine de asemenea şi varianta online a aplicaţiei dezvoltata cu scopul susţinerii activităţii de matchmaking şi pentru a răspunde solicitărilor tot mai ridicate şi a eficientiza programele de întâlniri prestabilite între expozanţi şi vizitatori.
Târgul de Turism al Bucovinei poate fi vizitat în zilele de 14 şi 15 septembrie între orele 10,00-19,00, iar în ziua de 16 septembrie între orele 10,00-16,00. Intrarea este gratuită.
{mosloadposition user10}