de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank
- OPEC se pregătește pentru o reuniune dură în Viena, pe 4 decembrie
- Strategia “produce și domină“ a generat politica “fiecare pentru el“
- Producția ar putea crește din nou în 2016, înainte să se calmeze
Strategia “produce și domină“ stabilită de statele membre OPEC la 27 noiembrie 2014 a creat un climat global în care fiecare se descurcă așa cum poate. Nu văd niciun fel de cooperare între membrele OPEC și statele nemembre. E fiecare pentru el, iar producătorii nu fac altceva decât să își protejeze veniturile.
Să nu neglijăm faptul că până și Rusia a atins un nivel de producție record în era post-sovietică.
Producția rusă a crescut liniar anul acesta, reflectând o luptă cruntă pentru cotă de piață, luptă care a generat o creștere globală a producției. Creșterea a venit în pofida unei scăderi vertiginoase a prețului de la nivelul de 1oo$/baril în vara lui 2014, la puțin peste 40$/baril acum. Ieri după-amiază, barilul de țiței Brent era 44.35$, iar WTI era 41.23$.
Scăderea masivă a investițiilor în industria petrolieră în ultimele 12 luni va genera un impact pozitiv asupra prețului, dar numai după ce cota actuală de producție va începe să scadă. Cu perspectiva unei cote adiționale de producție din partea Iranului în prima parte a lui 2016, reechilibrarea pieței va depinde de cât din producție vor tăia producătorii non-OPEC.
Acestea fiind spuse, toate privirile sunt ațintite asupra întâlnirii OPEC de luna viitoare – e de așteptat ca Arabia Saudită să fie încolțită de Venezuela și Nigeria, cel mai rău lovite de lupta pentru cotă de piață.
Ce vrea piața de petrol acum să demonstreze este cât de mare e nemulțumirea în cadrul OPEC. Am văzut deja amânarea strategia cartelului pe termen lung – trebuia să fie deja aplicată, or a fost amânată pentru 2016. Membrii OPEC și-au manifestat dezacordul față de unele clauze sugerate de un grup restrâns, clauze care menționau reducerea producției, stabilirea de cote de extracție și modalități de maximizare a profitului organizației.
Schisma reflectă disconfortul creat de slăbirea prețului, mai ales după ce am văzut barilul scăzând la un nivel comparabil cu 2009.
Ne așteaptă, așadar, un decembrie… fierbinte. Cu reuniunea BCE la 3 decembrie și cea a Rezervei Federale la 17 decembrie, reuniunea OPEC din Viena de pe 4 decembrie va fi cireașa de pe tort. Sau bomboana de pe colivă?