Peter Garny / Director Strategie Capitaluri Proprii Saxo Bank
Raportul ETF-ului VDE pentru energie din combustibili fosili față de ICLN, un ETF de energie regenerabilă, sare de la 7 la 12
Industria de petrol și gaze a țâșnit din criza financiară după 2009, având rentabilitate de aproape 131% din 2008 până la vârful din iunie 2014 căci China a scos economia mondială din recesiunea istorică determinată de credite. De atunci, industria a fost afectată negativ de două forțe puternice.
Prima a fost apariția gazelor de șist în SUA și progresele rapide în globalizarea lanțurilor de aprovizionare pentru gaze naturale prin intermediul LNG. Apoi a venit revoluția petrolului de șist american, prin care SUA au devenit cel mai mare producător din lume de petrol și lichide petroliere, scăzând dramatic prețurile și rentabilitatea capitalului.
A doua forță cu impact asupra perspectivei de investiții pentru sectorul energetic tradițional al combustibililor fosili, mai ales pe termen lung, a fost capitalul politic și popular tot mai mare din spatele luptei împotriva schimbărilor climatice, ceea ce a determinat o creștere masivă a cererii pentru energie regenerabilă. Mișcarea „Greta Thunberg” a ridicat, recent, nivelul de conștientizare la nivel global la un prag unde investitorii caută cu disperare oportunități de investiții în energie verde, iar fondurile suverane de investiții chiar își reduc titlurile în domeniul petrolului și gazelor pentru a se apăra împotriva schimbării sentimentului cu privire la toate sursele de energie ce emit CO2.
Forțele combinate ale prețurilor mai mici și investitorii care au evitat sectorul energetic negru a dus la o reducere de 23% a evaluării capitalului propriu al companiilor de energie tradițională față de companiile ce produc energie curată. În 2020, lucrurile se schimbă în ceea ce privește perspectiva de investiții deoarece OPEC prelungește reducerile de producție, instalațiile americane neprofitabile de petrol de șist încetinesc creșterea producției, iar cererea din Asia crește din nou.
Și nu doar că industria de petrol și gaze va fi câștigătorul surpriză în 2020 – industria de energie curată va avea parte, în același timp, de o trezire la realitate. Investitorii trebuie să-și dea seama că, pentru companiile de energie curată, rentabilitatea medie a capitalului investit față de costul ponderat ajustat al acelui capital este la nivelul teribil de 0,5, ceea ce înseamnă că, de fapt, industria distruge capitalul. Raportul VDE (Vanguard Energy ETF) / ICLN (iShares Global Clean Energy ETF) sare de la 7 la 12 în 2020 deoarece investițiile în energia curată nu dau rezultate, în timp ce energia murdară dau rezultate.