Numărul dispozitivelor digitale a crescut puţin de-a lungul anilor, astfel încât fiecare din noi avem o colecţie impresionantă. Inutil să spunem că telefonul este instrumentul preferat. Îl folosim atunci când vrem să dăm de cineva sau să vedem ce s-a mai întâmplat în lume. Întrebarea de fapt este: De ce folosim atât de multe gadget-uri? De cele mai multe ori, căutăm să ne amuzăm şi să uităm de grijile cotidiene. Putem asculta muzica preferată sau urmări un clip amuzant pe YouTube.
Şi, cel mai important, folosim tehnologia pentru a fi mai productivi la locul de muncă. În timpul crizei generate de COVID-19, mulţi oameni şi-au suplimentat numărul de electronice investind în calculatoare/laptopuri şi tablete care să le permită să îşi desfăşoare munca de acasă.
Photo by Maxim Ilyahov on Unsplash
Tehnologia ne face viaţa mai bună, dar nu trebuie să ignorăm faptul că aduce şi probleme. În ziua de azi, petrecem foarte mult timp în fața ecranelor, iar efectele negative nu sunt întotdeauna vizibile şi, ca atare, nu luăm măsuri la timp.
Majoritatea dispozitivelor digitale sunt echipate cu un ecran care emite lumină albastră. Este foarte puternică şi permite citirea afişajului chiar şi atunci când încăperea este slab iluminată. În timp, această lumină albastră ne poate slăbi vederea şi cauza probleme oculare, care pot apărea la orice vârstă. Lumina albastră naturală este benefică pentru organism, dar nu se poate spune acelaşi lucru despre lumina albastră artificială. Este dăunătoare sănătăţii şi afectează, mai ales, ochii.
Lumina albastră ne distruge vederea fără să ne dăm seama
Lumina albastră este prezentă peste tot. O găsim chiar şi-n natură. Soarele este principala sursă de lumină albastră, fiind expuşi cu precădere în timpul zilei. Din acest motiv, este foarte important să purtăm ochelari de soare cu 100% protecţie UV atunci când ieşim din casă. Lumina albastră emanată din lumina LED, categorie în care intră televizorul, laptopul, tableta, şi telefonul mobil, nu este inofensivă, aşa cum am putea crede. În realitate, poate avea efecte nocive asupra vederii noastre.
Mult timp s-a susţinut faptul că aceasta nu provoacă prea mult rău. În urma numeroaselor studii efectuate, nu mai există nicio îndoială asupra faptului că lumina albastră este periculoasă. Energia cu care lumina albastră atinge retina este mult mai puternică în comparaţie cu alte tipuri de lumină din spectru. Acest lucru poate duce la inflamarea dureroasă a conjunctivei şi a corneei. Timpul îndelungat petrecut în faţa ecranelor digitale duce inevitabil la suprasolicitarea retinei.
Este de reţinut faptul că persoanele care muncesc la calculator riscă apariţia degenerării maculare. Practic, vederea este grav afectată şi nu mai captează în mod corespunzător imaginile din mediul înconjurător. Degenerarea maculară nu duce la orbire, însă scade foarte mult calitatea vieţii. În timp, cresc şansele ca persoana afectată să dezvolte depresie. Cele mai des întâlnite simptome în ceea ce priveşte expunerea la lumina albastră sunt senzaţie de arsură la nivelul ochilor, vedere înceţoşată, dureri de cap şi somn perturbat.
Lumina albastră afectează până şi producţia de melatonină, hormonul care este responsabil de reglarea somnului. Puţine ore de somn pe noapte pot avea efecte serioase asupra vederii. Ochii sunt mai sensibili la lumină şi există chiar şi riscul de a suferi de glaucom. Aşadar, a dormi prea puţin este nociv pentru nervul optic. Din păcate, ochiul uman nu este capabil să blocheze lumina albastră, ceea ce înseamnă că aceasta trece prin cornee şi cristalin, ajungând direct la retină.
Lumina albastră nu poate fi evitată. Şi atunci, ce e de făcut?
Tehnologia digitală a pătruns adânc în societatea noastră şi am ajuns să depindem de ea în tot ceea ce facem. Din moment ce este imposibil să evităm lumina albastră, ce se poate face atunci? Dacă munca ta implică utilizarea calculatorului, o posibilă soluţie ar fi să achiziționezi o pereche de ochelari de calculator. Există mai multe tipuri de ochelari pentru calculator, dar toate îndeplinesc aceeași funcție: sunt adaptați la o distanță adecvată pentru munca în fața ecranului.
Este o greșeală să crezi că ochelarii de citit sunt de ajuns pentru a te proteja de efectele adverse ale luminii albastre. Ei sunt realizați pentru distanțe de vizualizare mult mai reduse. Numai o pereche de ochelari cu protecție împotriva luminii albastre poate elimina oboseala și simptomele discutate mai sus. Nu numai că ochelarii de calculator blochează emisiile ecranelor digitale dar și elimină reflexiile nedorite, care contribuie la oboseala oculară.
Persoanele care au nevoie de corecție optică pot achiziționa ochelari de calculator fără dioptrii. În ceea ce privește stratul anti-reflex, acesta este superior în comparație cu versiunile anterioare. Nu va fi nevoie să înlocuiești ochelarii peste câțiva ani. Există și ochelari de calculator cu lentile heliomate care măresc contrastul ecranului și permit mușchilor oculari să se relaxeze. Disconfortul resimțit la nivelul ochilor este redus semnificativ. De asemenea, se poate adăuga un strat de protecție împotriva luminii albastre pe ochelarii de vedere. Grație tehnologiei moderne, nimic nu este imposibil.
În concluzie, cel mai bine este să ne protejăm ochii de ecranele monitoarelor, telefoanelor și a tabletelor
Fie că ești nevoit să muncești cu orele în fața calculatorului sau pur și simplu îți place să folosești tehnologia pentru a înlătura plictiseala, monotonia, ia-ți măsuri de protecție. Cu lumina albastră nu este de glumit. Cu toții suntem vulnerabili în fața luminii emanate de ecranele digitale. Scopul acestui articol nu este de a semăna panică, ci mai degrabă de a atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător. Tot mai multe persoane se expun pericolului reprezentat de lumina albastră.
Chiar şi copiii. Atunci când folosesc gadget-urile, aceştia sunt privaţi de lumea reală. Dacă petrec mai mult de 2 ore în faţa ecranelor de tip LED, cei mici pot suferi de stres digital ocular, să nu mai vorbim de tulburări de somn. De când cu şcoala online, copiii sunt obligaţi să petreacă mai mult timp decât şi-ar dori la calculator. Părinţi trebuie neapărat să se asigure că ochii micuţilor sunt protejaţi cu ajutorul ochelarilor de calculator.
În ciuda numeroaselor avantaje legate de eficienţa ochelarilor de calculator, este întreţinută ideea ca nu sunt necesari. Mai precis, multe voci afirmă că lumina albastră nu ar avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii ochilor şi este suficient să clipim sau să luăm pauze mai dese. Cel mai bine este să fii precaut. Paza bună trece primejdia rea.