Cinci designeri români au transformat în realitate viziunile lor IN AN ABSOLUT WORLD. Creatiile Irinei Marinescu, Kristinei Dragomir, Kingăi Varga, Lenei Criveanu și Rozalb de Mura au fost prezentate în cadrul evenimentului IN AN ABSOLUT WORLD VISIONS care a avut loc sâmbătă în Clubul Summer Wish Mamaia. Designerii au arătat că percepția asupra lumii poate fi exact așa cum o dorim. Interpretarea experiențelor noastre depinde de perspectiva din care privim realitatea.
Cum ar fi lumea dacă am reuşi să luăm cu noi oriunde tot ce ne este drag? Oameni dragi, obiecte de care ne-am atașat, locuri și amintiri frumoase, toate acestea ar fi alături de noi oricând. Am simți mereu în suflet liniște și căldură, am fi mereu acasă, în siguranță, chiar daca lumea prin care trecem în fugă devine câteodată rece, mohorâtă și neprietenoasă. Așa se întâmplă IN AN ABSOLUT WORLD pentru Irina Marinescu. Ea a creat o umbrelă caleidoscop, îmbrăcată în dantelă vintage, al cărei interior este decorat cu fotografiile celor dragi. Invitații au putut experimenta viziunea Irinei în timpul evenimentului, ascunzându-se sub umbrelă și ascultând muzica în timp ce umbra le era proiectată într-un decor cu oameni grăbiți care alergau pe stradă pentru a se adăposti de ploaie.
Kristina Dragomir a propus celor prezenți un exercițiu de imaginație, plecând de la convingerea că IN AN ABSOLUT WORLD viziunile prind viață mai întâi în mintea fiecăruia și lucrurile obișnuite pot fi schimbate, reinventate sau răsturnate din context. “Dacă toți am privi în același timp un singur obiect, fiecare l-am percepe diferit, este un exercițiu al minții și imaginației pe care fiecare dintre noi îl facem”, spune Kristina. De aceea, conceptul pe care ea îl propune a plecat de la lucruri simple și situații obișnuite, inversând rolul obiectelor și scoțându-le din context. Instalația Kristinei cuprinde un univers în care personajele principale sunt: o masă, un scaun, un tablou, o sticlă, un personaj poziționat cu spatele care comunică prin veșmânt, un personaj 3D care iese fascinat din tablou și își întinde gâtul către sticla ABSOLUT. Între obiecte și personaje există o armonie și o comunicare pe care privitorul o interpretează în viziunea proprie.
IN AN ABSOLUT WORLD Kinga Varga ar locui într-o căsuță a tricoturilor: un Igloo croșetat. Căsuța Kingăi este mică și cochetă, un spațiu familiar ei. Lumina din interior este caldă și contrastează cu exteriorul înghețat. “Viziunea mea este inspirată de situația gravă cu locuințele în care se află tineretul de astăzi, printre care ma număr și eu și vine din dorința mea acerbă de a avea o casă care inspiră căldură.” spune Kinga Varga.
În viziunea Lenei Criveanu, IN AN ABSOLUT WORLD totul este mișcare și viață, totul se transformă. ABSOLUT înflorește cu petale mari fucsia și devine o rochie cu o volumetrie aparte prin care se întrezărește trupul argintiu al unui manechin cu mișcări elegante.
Creația Rozalb de Mura este o reflecție asupra condiției artistului, un video inspirat de titlul unei lucrări a lui Louise Bourgeois, “Art is s Guaranty of Sanity”. IN AN ABSOLUT WORLD artistul ar fi liber să creeze, nu ar mai fi constrâns sau îngrădit. “În lumea hipnotizată de irisul unei monede, artistul crează mici absoluturi ambalate în roz. Nimeni nu va trece pragul isteriei tăcute. Artă aseptică pentru o lume care ignoră uzura. Happy life, happy art. Înfășurat în mantia indecentă a trecutului său obedient, va trăda el oare irisul zeului ațintit asupra lui. În cele din urmă sparge toate statuile neînsuflețite ale trecutului și își croiește o haină de cioburi ce-i intră în carne. Fiecare ciob e răsfrângerea vie a unui vis uitat: adevărata lume absolută.” spune Rozalb de Mura. Experiența vizionării acestui film a fost una personală. Monitorul simplu și căștile au izolat privitorul de ceea ce se întâmpla în jur, introducându-l într-o altă lume, IN AN ABSOLUT WORLD by Rozalb de Mura.
Evenimentul VISIONS IN AN ABSOLUT WORLD este o invitație lansată tuturor de a deveni vizionari pentru ca totul pleacă de la o idee, de la un moment de inspirație în care reușești să te rupi de lucrurile comune. Aceea idee poate schimba lumea.
{mosloadposition user10}