a rezultatelor Planului pentru un Stil de Viata Sustenabil, Unilever observa cresterea interesului pentru sustenabilitate
După patru ani de când raportează rezultatele Planului Unilever pentru un Stil de Viață Sustenabil, compania anunță că integrarea sustenabilității în businessul Unilever generează creștere şi eficientizare a costurilor.
Branduri pentru o viață sustenabilă
Multe dintre brandurile globale Unilever, promotoare ale unei vieți sustenabile, precum Dove, Lifebuoy, Ben & Jerry’s, Comfort, contribuie, în prezent, la jumătate din evoluția businessului Unilever și se dezvoltă de două ori mai rapid decât alte branduri ale companiei, înregistrând creșteri de două cifre în vânzări, în ultimii trei ani.
Aceste branduri sunt dovezi că misiunea Unilever de a transforma viața sustenabilă într-o obișnuință se concretizează.
“Într-o lume schimbătoare, cu provocări complexe cauzate de creșterea populației și schimbările climatice, nevoia de adaptare a mediului de afaceri este evidentă, la fel cum sunt beneficiile și oportunitățile care pot apărea. Dacă vrem să continuăm să ne dezvoltăm, este necesară o abordare transformațională la nivelul întregului lanț valoric al companiilor. Consumatorii observă, de asemenea, această nevoie, căutând tot mai mult brandurile și companiile responsabile. Din experiența noastră, brandurile al căror scop și ale căror produse răspund acestei cereri – brandurile sustenabile – au parte de o creștere mai rapidă și mai puternică”, declară Jarek Malinowski, General Manager al Unliver South Central Europe.
Progresul Planului Unilever pentru un Stil de Viață Sustenabil
Compania confirmă că face progrese considerabile către îndeplinirea obiectivelor ambițioase setate până în 2020. Unilever și-a propus: îmbunătățirea sănătății și a bunăstării a peste 1 miliard de oameni, aprovizionarea în proporție de 100% cu materii prime sustenabile și înjumătățirea impactului produselor asupra mediului, de-a lungul întregului lanț valoric.
Mai mult de 55% dintre materiile prime agricole ale Unilever sunt obținute acum prin metode sustenabile.
Compania și-a îndeplinit obiectivul de a trimite zero deșeuri către groapa de gunoi în urma proceselor de producție. De asemenea, a redus semnificativ emisiile de dioxid de carbon și apa utilizate pentru producție, cu 37% și, respectiv, cu 32% pe tona de producție, comparativ cu anul 2008.
Unilever și-a propus să ajute la îmbunătățirea sănătății și bunăstării a peste 1 miliard de oameni până în 2020, iar în prezent a atins aproape 40% din acest obiectiv (397 de milioane de oameni). De asemenea, compania a investit în asigurarea mijloacelor de subzistență a peste 1 milion de oameni, ajutând și instruind 800.000 de mici fermieri din anul 2010 până în prezent și oferind acces la formare, sprijin și dezvoltare a competențelor pentru 238.000 de femei.
Cum contribuie România la îndeplinirea obiectivelor?
În România, Unilever va lansa curând o nouă gamă de produse Delikat, cu o cantitate de sare redusă cu 10%, ca parte a angajamentului global de a respecta recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în domeniu. Înghețata pentru copii conține mai puțin de 110 kcal/porţie, Unilever fiind în proces de reducere a caloriilor pentru toate produsele din portofoliul de înghețată. Obiectivul final până în 2018 este ca toate îngheţatele din portofoliul Unilever să aibă mai puţin de 300 kcal/porţie.
În ceea ce privește programele educaționale, Unilever este partener pentru al patrulea an, prin intermediul Federaţiei Romalimenta, în programul educațional “Și eu trăiesc sănătos” ce are ca obiective prevenirea obezității infantile la copiii cu vârsta pâna la 12 ani și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul familiilor. Ca rezultat al programului, Unilever a ajuns la 67.000 de copii din 250 de școli, din patru orașe din țară.
Becel continuă lupta împotriva colesterolului, şi, în fiecare an, în luna septembrie, Unilever desfăşoară campanii educaţionale de conştientizare a importanţei sănătăţii inimii şi pune la dispoziție consumatorilor teste de colesterol gratuite.
Brandul CIF își continuă misiunea socială de a curăța România. În 2015 se concentrează pe curățarea unor spații bine cunoscute românilor: scările de bloc.
Domestos continuă și în 2015 să susţină UNICEF. Pentru fiecare sticlă de Domestos 24H Plus, 5% din veniturile obţinute în urma vânzării sunt redirecţionate către UNICEF pentru programele care ajută la îmbunătăţirea condiţiilor de igienă.
Activitatea Unilever din România confirmă că brandurile cu o misiune socială sunt în creștere și sunt preferate de către consumatori. Domestos și CIF sunt exemple în acest sens, motiv pentru care Unilever a decis să continue campaniile sociale ale acestor branduri pentru al doilea an.
Totodată, Unilever își demonstrează angajamentul pentru valorile sustenabilității și se alătură familiei Global Compact, prezentă începând din acest an și în România pentru a pune în practică principiile globale pe care Națiunile Unite le-au stabilit în setarea unei agende a sustenabilității corporative.
Ce importanţă acordă românii sustenabilităţii?
O cercetare a Boston Consulting arată că, în Statele Unite ale Americii, “bunurile de larg consum responsabile” au o tendință de creștere accelerată și reprezintă acum 15% din totalul cumpărăturilor.
Pentru a determina dacă românii acordă importanţă sustenabilităţii, Unilever a realizat o cercetare prin intermediul platformei iVox.ro. Studiul s-a desfăşurat în perioada 18 – 22 mai 2015 pe un eşantion de 2.886 respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, din mediul urban.
Rezultatele cercetării indică faptul că majoritatea respondenţilor consideră sustenabilitatea ca fiind o ramură importantă (43%) şi chiar foarte importantă (49%) pentru societatea în care trăiesc.
Cei mai mulţi dintre respondenţi asociază acest termen atât cu mediul înconjurător (23%), cu economia (33%) şi, într-o proporţie mai scăzută, cu implicarea în comunitate, în timp ce 35% consideră că sustenabilitatea se referă la toate cele trei domenii.
69% dintre respondenţi susţin că reuşesc să facă economie la resurse în viaţa de zi cu zi, astfel putând declara că duc o viaţă sustenabilă, iar 64% dintre participanţii la sondaj apreciază că acțiunile lor zilnice aduc beneficii mediului înconjurător.
Cercetarea arată că majoritatea românilor (79%) consideră că și-au schimbat în ultimii patru ani comportamentul cu privire la economia la apă, energie şi deşeuri.
De asemenea, aprecierea globală a comportamentului sustenabil are efecte și în România: o bună parte dintre respondenţi consideră că este important (50%) şi foarte important (20%) să găsim în magazine branduri sustenabile.