de cel putin doua ori pe saptamana
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a comunicat Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi Comisiei Europene Lista revizuită a localităţilor situate în condiţii geografice excepţionale în care CNPR, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligaţii reduse în ceea ce priveşte asigurarea accesului la serviciile poştale din sfera serviciului universal. Statutul special al acestor localităţi este dat de infrastructura precară, de poziţionarea geografică propriu-zisă (ex. zone montane greu accesibile), dar şi de numărul mic de locuitori, pe listă figurând printre altele şi localităţile cu mai puţin de 10 locuitori.
Astfel, ANCOM a inclus în Listă 222 de noi localităţi identificate ca aflându-se în condiţii geografice excepţionale, numărul total ridicându-se acum la 604 localităţi. În aceste localităţi CNPR are obligaţia de a asigura cel puţin două colectări de la fiecare punct de acces şi cel puţin două livrări la locuinţa fiecărei persoane fizice şi la sediul fiecărei persoane juridice, situate în intravilanul localităţii, în fiecare săptămână.
Cele mai multe localităţi situate în condiţii geografice excepţionale se găsesc în judeţul Alba, în număr de 117, reprezentând aproape 20% din totalul localităţilor situate în condiţii geografice excepţionale, în timp ce în judeţele Iaşi, Olt şi Vâlcea se regăseşte numai câte o localitate situată în condiţii geografice excepţionale. În judeţele Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov nu există astfel de localităţi. Lista completă a localităţilor situate în condiţii geografice excepţionale poate fi consultată pe pagina de internet a ANCOM, aici.
În anul 2011, CNPR a propus ANCOM suplimentarea Listei localităţilor situate în condiţii geografice excepţionale cu 5.417 localităţi, însă, în urma analizării fiecărui caz prin controalele făcute de ANCOM, precum şi prin studierea documentelor emise de autorităţile locale, ANCOM a decis suplimentarea Listei cu doar 222 de localităţi.
CNPR a fost desemnat ca furnizor de serviciu universal în anul 2009 în urma publicării de către ANCOM a unui anunţ de intenţie privind desemnarea unui furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale. Furnizorul de serviciu universal are obligaţia de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puţin o colectare de la fiecare punct de acces şi cel puţin o livrare la locuinţa fiecărei persoane fizice şi la sediul fiecărei persoane juridice, în fiecare zi lucrătoare, dar nu mai puţin de 5 zile pe săptămână, iar, prin derogare de la aceste prevederi, CNPR are obligaţia de a asigura cel puţin două colectări de la fiecare punct de acces şi cel puţin două livrări la locuinţa fiecărei persoane fizice şi la sediul fiecărei persoane juridice, situate în intravilanul localităţii, în fiecare săptămână, în cazuri sau în condiţii geografice excepţionale.
Conform deciziei de desemnare a CNPR ca furnizor de serviciu universal, ANCOM stabileşte, pe baza propunerilor CNPR, localităţile considerate ca aflate în cazuri sau condiţii geografice excepţionale. Lista localităţilor poate fi revizuită de ANCOM la propunerea CNPR sau din oficiu.