In acest an dispozitivele mobile vor depași “dispozitivele fixe” ca principala platforma de vizualizare video online, potrivit raportului Zenith Online Video Forecasts 2016.
Consumatorii din intreaga lume vor petrece in medie 19,7 minute pe zi vizionand video online pe dispozitivele mobile (smartphone și tablete), comparativ cu 16,0 minute pe dispozitivele fixe (incluzand aici ambele platforme: desktop și televizoarele inteligente). Acest lucru reprezinta un salt de 39% pentru mobil, fata de cifrele anului trecut, cand s-au inregistrat 14,2 minute de vizionare video mobil. Consumul video pe “dispozitivele fixe” va fi static in acest an, cresterea vizualizarii continutului pe televizoarele inteligente fiind contrabalansata de trecerea vizualizarii de la desktop inspre smartphone-uri și tablete.
Aceasta este a doua ediție a raportului anual Zenith Online Video Forecasts. Raportul conține date istorice și previziuni de consum video online și cheltuieli de publicitate, impreuna cu notele expertilor locali asupra dezvoltarii piețelor individuale. Ediția din acest an acopera 57 de piețe cheie, un avans fata de cele 40 monitorizate la prima ediție.
Cresterea rapida a consumului video mobil este generata de: popularitatea tot mai mare a dispozitivelor mobile, in special a celor low-cost din tarile cu venituri mai mici, perfectionarea display-urilor mobile si raspandirea conexiunilor de date de mare viteza, in special 4G. Consumul de video in mobile va crește cu 33% in 2017 și 27% in 2018, pentru a ajunge la 33,4 minute pe zi. Dispozitivele mobile vor reprezenta 64% din totalul consumului video online in 2018. Consumul de video pe dispozitivele fixe va creste cu 13% in 2017 și 3% in 2018 pentru a ajunge la 18,7 minute, pe masura ce vizionarea pe dispozitivele TV inteligente devine tot mai raspandita.
Consumul de video online va cunoaste o crestere de 20% pe an
In 2015, advertiserii au cheltuit 17.5 miliarde $ pentru publicitatea video online, fata de 13.4 miliarde in 2014. Consumul de video online va creste cu o rata medie de 19,8% pe an, ajungand la 30.1 miliarde US $ in 2018. Acest lucru va duce la 31,3% cota cheltuielilor de publicitate aferenta video online in cadrul display-ului digital, fata de 26,7% in 2015. Tendinta online video (ca și cea aferenta social media) este de a capta rapid din cota de piata a bannere-lor traditionale, care sunt mai puțin eficiente și dezagreate de catre consumatori, in special pe dispozitivele mobile.
Majoritatea cheltuielilor de publicitate aferente video va fi alocata dispozitivelor fixe pana in anul 2018
Cu toate ca marea parte a consumului video este mobil, majoritatea cheltuielilor din publicitatea online video merge catre dispozitivele fixe, si va continua in ritmul acesta pana in anul 2017.
Estimam ca ad-urile video fixe vor reprezenta 68% din totalul publicitatii video online in acest an, in scadere de la 75% anul trecut. Pana in 2018, ne așteptam ca publicitatea mobila sa o egaleze pe cea fixa. Ad-urile video sunt mai atractive și mai eficiente pe ecranele mai mari, astfel incat advertiserii vor continua sa plateasca o prima substanțiala pentru publicitatea video fixa.
Publicitatea din online video este complementara celei televizate
In multe piețe devine din ce in ce mai obisnuit ca brandurile sa trateze online video ca pe o medie complementara televiziunii traditionale, mai degraba decat ca pe o concurenta. Online video poate aduce un reach mai mare campaniilor TV, in special in randul tinerilor și a consumatorilor fideli, care tind sa fie cei mai intensivi utilizatori de video online. In piețele mai mici, de multe ori advertiserii reutilizeaza ad-urile TV, desi acest lucru nu este cel mai eficient mod de a folosi online video: ad-urile online, in mod normal, functioneaza cel mai bine atunci cand sunt mai scurte decat tradiționalele spoturi de 30 de secunde. Unele branduri au utilizat cu succes online video, oferind conținut extins consumatorilor interesați – prin extinderea povestii din campania TV. Așa cum am menționat in raportul nostru Advertsing Expenditure Forecasts, televiziunea si online video cunosc o creștere a cotei lor combinate in publicitatea de display la nivel mondial – cheltuielile de publicitate aferente tuturor mediilor, cu excepția search-ului si a celei de tip mica publicitate. In 2015 televiziunea și online video reprezentau 48,5% din display-ul global la nivel mondial, in urcare de la 43,8% in 2010, iar pana in 2018, ne așteptam ca ele sa reprezinte 49,6%.
“Raspandirea dispozitivelor mobile și a conexiunilor de mare viteza va oferi consumatorilor posibilitatea de a avea la indemana un conținut video online pe tot parcursul zilei.”, a declarat Jonathan Barnard, Head of Forecasting Zenith. “Acest lucru creeaza noi oportunitați advertiserilor de a comunica cu consumatorii, utilizand ad-uri video online pentru a combina puterea publicitatii audiovizuale de a construi branduri cu avantajele targetarii precise si personalizate.”