Reducerea numarului de proiecte industriale din domenii precum petrol, gaze, metalurgie sau termocentrale a generat scaderea dramatica a pietei de automatizari industriale fata de nivelul anilor 2007-2008. „In industria petrolului proiectele care au inca sanse sa fie implementate sunt in general proiecte de mari dimensiuni, care necesita investitii financiare semnificative, dar care, din pacate, sunt in general accesate de catre companiile multinationale prezente in Romania, in timp ce accesul firmelor autohtone la aceste proiecte este redus. Industria gazului natural a fost singura care a avut un buget de investitii la care au avut acces si firmele romanesti.”, este de parere Ion Andronache, presedintele companiei romanesti de automatizari industriale si sisteme de masura Syscom 18.
Pentru companiile romanesti furnizoare de solutii si echipamente tehnologice si industriale, targetul de vanzari pe plan national in 2010 a scazut considerabil, o parte dintre companii orientandu-se catre export. „Anul acesta am avut trei tinte, una optimista de 15 milioane euro, una de supravietuire de 12 milioane euro si una de avarie de 10 milioane euro. Din pacate ne indreptam catre cea de-a treia, cu toate eforturile noastre de a gasi noi proiecte. Si exportul, desi ramane o alternativa, va fi mai mic decat anul trecut, atingand o valoare in jurul a 600.000 euro. Suntem in competitie pentru mai multe proiecte internationale, dar nu cred ca se vor materializa anul acesta.”, declara Ion Andronache.
In acest context, planurile de dezvoltare pentru urmatorii doi ani pentru companiile din automatizari industriale urmaresc eficientizarea activitatii de distributie si productie echipamente, iar masurile anti-criza sunt reprezentate in general de reducerea cheltuielilor si a personalului prin desfiintarea unor posturi nu neaparat necesare si de intensificarea eforturilor de a gasi noi lucrari. „Pentru Syscom 18 este important sa mentinem colectivul de specialisti si chiar sa angajam ingineri de mare valoare. Investim astfel in calitatea lucrarilor executate si incercam sa valorificam orice nisa si orice slabiciune a concurentilor nostri.”, explica presedintele Syscom 18.