A aparut un nou profil al investitorilor oportunisti
In anul 2008 pe piata terenurilor s-a produs o schimbare majora, dintr-o piata a vanzatorului aceasta devenind piata cumparatorului. Aceasta noua tendinta s-a manifestat mai vizibil incepand cu a doua jumatate a anului, cand in ciuda trendului descendent al preturilor, numarul tranzactiilor cu terenuri a scazut foarte mult, tranzactiile importante fiind aproape inexistente. Declinul pietelor financiare coroborat cu diminuarea activitatii de pe celelalte segmente ale pietei imobiliare si efectele psihologice negative ale contextului actual au contribuit la scaderea dinamicii sectorului terenurilor.
Din punct de vedere al ofertei piata terenurilor a fost mai diversificata, cu mai multe tipuri de proprietati oferite spre vanzare in comparatie cu ultimii doi ani. Sursa ofertei a fost reprezentata in principal de doua categorii de vanzatori: investitorii oportunisti care au fost constransi de conditiile economice actuale sa isi vanda proprietatile si proprietarii dispusi sa vanda ca urmare a anticiparii unei scaderi si mai accentuate a preturilor.
Caracteristicile cererii potentiale au ramas relativ neschimbate comparativ cu anul 2007, dezvoltatorii cautand in continuare proprietati cu risc scazut precum terenurile situate in zone centrale si cu anumiti indicatori urbanistici deja aprobati. Din pacate, dezvoltatorii nu sunt inca dispusi sa incheie tranzactii, preferand sa amane achizitia, asteptand scaderea si mai pronuntata a preturilor si revitalizarea pietei.
La sfarsitul lui 2008 a aparut un nou profil al investitorilor oportunisti, care incearca sa profite de o piata lipsita de lichiditati. Investitorii speculativi care isi obtineau finantarea prin credite au lasat locul investitorilor care dispun de fonduri proprii si care se afla in cautarea de oportunitati create de contextul economic actual, cum ar fi terenurile ai caror proprietari sunt constransi sa vanda. Acest tip de investitori prefera deasemenea terenurile cu indicatori urbanistici aprobati, amplasate in zone atractive si cu un potential mare de dezvoltare.
In ciuda unei usoare cresteri a preturilor de vanzare inregistrate in primele luni din 2008 (o medie de 10-15%), in semestrul 2 al anului trecut tendinta s-a modificat, pretul solicitat scazand cu aproximativ 15-20%, in special in ultimul trimestru. Scaderea nu s-a manifestat omogen in toate zonele orasului, preturile solicitate fluctuand semnificativ in functie de locatie si potentialul de dezvoltare. In zonele din interiorul orasului, dar si in cele din apropierea sa in care s-a inregistrat o crestere exponentiala a pretului in ultimii ani ca urmare a interesului manifestat de investitorii oportunisti, scaderea pretului solicitat este mai mare de 15-20%.
Deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara si diminuarea cererii din partea dezvoltatorilor au determinat scaderea continua a preturilor, posibilitatile de finantare pe termen scurt fiind foarte limitate. Atat proprietarii cat si cumparatorii au in continuare o atitudine de expectativa, ceea ce limiteaza numarul tranzactiilor, asteptarile lor in privinta nivelului preturilor fiind in continuare ireconciliabile.
{mosloadposition user10}