În 2009, mesajele phishing au invadat deja inbox-urile utilizatorilor români
Internetul a fost mediul preferat de propagare a ameninţărilor informatice, pe întreg parcursul anului 2008, spune un raport emis recent de Trend Micro, unul dintre primii trei producători mondiali de soluţii de securitate IT. Astfel, mai mult de 50 din primele 100 cele mai grave ameninţări informatice au fost transmise online şi au fost descărcate accidental de către utilizatori, prin simpla navigare pe site-uri necunoscute sau nesigure.
„Datele nu sunt deloc suprinzătoare dacă luăm în considerare faptul că în perioada 2005-2008 numărul ameninţărilor informatice de pe web a crescut cu aproape 2000%. Mai mult, şi 2009 dă semne să continue tendinţa ultimilor ani, de înmulţire rapidă a numărului de ameniţări informatice care se propagă prin site-urile web sau prin email. Numai în ultimele 4 zile, echipa noastră de securitate a înregistrat trei incidente diferite de tip phishing care vizau clienţii a două bănci româneşti”, spune Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.
Pe plan mondial, a doua sursă de „infectare” sunt componentele de virus sau alte tipuri de malware prezente deja în calculator. Multe ameninţări informatice actuale conţin componente multiple. Mai întâi sunt descărcate cele practic inofensive, dar care ulterior se conectează prin Internet la sisteme dintr-o reţea infracţională şi copiază în sistemul compromis viruşi, spyware sau alte aplicaţii prin care atacatorii pot accesa date personale ale utilizatorilor.
Fişierele ataşate mesajelor email, provenite de la expeditori necunoscuţi, au fost în 2008 a treia sursă de „infectare” a calculatoarelor din întreaga lume, reprezentând 12% din totalul numărului de cazuri de virusare raportate la Trend Micro.
Alte modalităţi prin care utilizatorii de computere şi-au infectat calculatoarele anul trecut sau numărat şi accesarea de fişiere sau linkuri primite prin aplicaţii de tip Instant Messaging, descărcarea de fişiere prin conexiuni peer-to-peer, utilizarea stickurilor de memorie şi a hard-disc-urilor externe şi neactualizarea aplicaţiilor care s-au dovedit vulnerabile şi pentru care era necesară instalarea de patch-uri de securitate.
Pe regiuni, chiar dacă tendinţele sunt în general similare, există şi diferenţieri. Spre exemplu, America de Nord a fost afectată de cea mai mare cantitate de ameninţări de tip adware şi a cunoscut o creştere constantă a infecţiilor cu aplicaţii pentru furtul datelor personale.
În Asia şi Australia, viruşii aduşi în sistem prin intermediul dispozitivelor mobile au reprezentat 29,31% din totalul ameninţărilor informatice înregistrate la nivel regional. China face excepţie căci, din cauza numărului mare de utilizatori de Internet, una dintre cele mai frecvente ameninţări sunt cele de tip spyware, întâlnite mai ales în jocurile online.
În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, majoritatea calculatoarelor au căzut victime troienilor care instalează alte componente periculoase în sistem. De asemenea, tot în această regiune au fost populare anul trecut infectările prin IFrames (Inline Frames permite includerea unui document HTML în alt document HTML).
Volumul şi gradul de sofisticare a ameninţărilor web au făcut ca protecţia multi-nivel să devină imperativă, atât în cazul companiilor cât şi al utilizatorilor individuali de computere, Internet şi email. „Pentru companii este important ca informaţiile stocate electronic să fie permanent în siguranţă, adică disponibile, accesibile doar persoanelor autorizate şi nu în ultimul rând integre. Securitatea informaţiei este un concept căruia i se acordă din ce în ce mai multă importanţă, în mare măsură datorită faptului că volume tot mai mari de informaţii migrează de pe mediile de stocare tradiţionale pe medii informatice, coroborat cu faptul că infracţionalitatea ce vizează acest tip de informaţie este in creştere”, menţionează Gabriela Mechea.
Soluţiile de securitate Trend Micro pot fi achiziţionate prin intermediul reţelei de peste 70 de parteneri ai GECAD NET, unic distribuitor pentru România, dar şi prin intermediul magazinului online www.gecadshop.ro.
{mosloadposition user10}