Curatenia si sterilizarea instrumentelor intr-un salon de infrumusetare este extrem de importanta. Prin nesterilizarea instrumentelor folosite, clientii vor putea contracta diverse ciuperci pe unghii, eruptii cutanate sau alti virusi.
In ultimii ani, de cand frenezia saloanelor de infrumusetare a luat avant, s-au dezvoltat aparate de sterilizat performante, care pot ucide toate bacteriile si virusii, eliminand riscul de boli si infectii.
Dezinfectarea si sterilizarea instrumentelor reprezinta doua metode diferite de decontaminare. Dezinfectarea distruge formele vegetative ale microorganismelor, previne infectia si raspandirea lor, poate fi termica, chimica sau termochimica si se realizeaza prin intermediul produselor de curatat care contin diferiti compusi chimici.
sursa foto
Spre deosebire de dezinfectare, sterilizarea distruge toate formele de microorganisme, lasa materialul perfect steril, poate fi mecanica, chimica sau fizica si se realizeaza prin intermediul aparatelor de sterilizare cu lungimi de una UV-C, cu abur sau caldura uscata.
Ce presupune dezinfectarea aparatelor si ce putem folosi pentru aceasta?
Dezinfectarea aparatelor dintr-un salon de infrumusetare consta in folosirea unor compusi chimici pe instrumentele sensibile la temperaturi ridicate.
Printre acesti compusi enumeram: compușii de clor – eficienti impotriva formelor de spori de bacterii, virusi si ciuperci si sunt utilizati pentru dezinfectarea suprafetelor. Compusii fenolici sunt utilizati pentru dezinfectia blaturilor si au o eficienta ridicata bactericida, anti tuberculoza si fungicida.
Formaldehida este unul dintre cei mai eficienti dezinfectanti chimici cu efect bactericid, viricid si fungicid ridicat. Acidul peracetic este un agent extrem de eficient cu proprietati oxidante, avand un rezultat eficient in cazul bacteriilor si ciupercilor. Alcoolul etilic si izopropilic este eficient dupa 10 secunde de la aplicare impotriva virusurilor lipofile si hidrofile. Iodorii sunt eficienti impotriva virusilor, bacteriilor si ciupercilor.
Aparate eficiente pentru sterilizarea instrumentelor
Saloanele de infrumusetare folosesc diferite tipuri de aparate de sterilizat instrumente: sterilizatoare UV, autoclave sau sterilizatoare cu caldura uscata. Un astfel de aparat este imperios necesar pentru manipularea in conditii de siguranta a instrumentelor din salon.
Sterilizatoarele UV se folosesc de lungimi de unda UV-C pentru a distruge toate microorganismele ce sunt expuse razelor de lumină. Razele UV-C au energie suficienta pentru a amesteca ADN-ul și ARN-ul bacteriilor și al virusurilor, plus orice alt mucegai, ciuperca sau drojdie, care este prezenta pe instrumentele dintr-un salon.
In momentul in care achizitionezi un sterilizator UV, trebuie sa te asiguri ca foloseste raze UV-C. Razele UV-A si UV-B nu au suficienta putere pentru sterilizare.
Autoclavele sau sterilizatoarele cu abur folosesc abur sub presiune pentru a distruge toate microorganismele, inclusiv bacteriile si virusii, aflate pe instrumente. Se creeaza mai intai un vid in interior, pompandu-se apoi abur fierbinte ce depaseste 100oC. In acest fel, instrumentele vor fi gata sterilizate in doar 20 de minute. Nivelul de presiune si temperatura trebuie setate in functie de dimensiunea instrumetelor, dar si de numarul lor. Autoclavele lucreaza rapid, silentios si eficient.
Daca folosesti un sterilizator cu abur in salonul de infrumusetare, poti fi sigura de faptul ca absolut toate instrumentele sunt sterilizate in deplina siguranta, deoarece ucid 100% toate organismele infectioase. De asemenea, trebuie sa stii ca autoclavele sunt folosite si de cabinetele de medicina dentara, cele de medicina estetica, dar si saloanele de tatuaj sau piercing. De aceea sunt si cele mai recomandate si eficiente sterilizatoare de pe piata.
Sterilizatoarele cu caldura uscata functioneaza prin generarea unor temperaturi extrem de ridicate, prin utilizarea unor margele de sticla, ceramica sau cuart. Odata atinsa temperatura ideala, toate microorganismele de pe instrumente sunt distruse.
Cele mai frecvente tipuri de infectii ce se pot transmite prin intermediul saloanelor de infrumusetare sunt hepatita B sau C, HPV sau chiar HIV-ul, stafilococul, streptococul, infectii fungice si chiar parazitare.
Alege modelul de sterilizator potrivit aplicatiei
Cele mai utilizate sterilizatoare sunt:
Sterilizator cu cuart GX7
Sterilizatorul cu cuart din seria GX7 este un dispozitiv medical de la Shanghai Weiming Group Co., Ltd. Are capacitatea de a oferi o gama larga de parametri si functii, facandu-l unul dintre cele mai inovatoare si profesionale produse din acest domeniu. Durata de viata a produsului este de pana la 10 ani.
Sterilizator Germix 2 UV-C
Germix 2 este un sterilizator UV-C conceput pentru a oferi o dezinfectie excelenta a suprafetelor si a aerului. Foloseste lumina ultravioleta care ucide 99,9% din toate bacteriile in 15 minute de la expunere.
Sterilizator Atom UV-C
Sterilizatorul Atom UV-C este un sterilizator de inalta tehnologie, conceput pentru a satisface nevoile oricarui laborator. Este echipat cu un afisaj LED integrat si un ciclu automat de curatare pentru o utilizare usoara. Are un ciclu de sterilizare de 7 minute, care poate fi personalizat.
Dezinfectarea obiectele in cadrul unui salon si sterilizarea instrumentelor folosite, trebuie sa devina un obicei zilnic, alaturi de spalarea mainilor inainte si dupa procedurile efectuate fiecarui client, dar si purtarea mastilor si manusilor in timpul efectuarii oricaror proceduri.