Să fii părinte este cel mai frumos rol pe care viața ți-l poate oferi. Cu toate acestea, nu vorbim despre un rol ușor, ci unul care vine la pachet cu iubire, dar și cu o enormă responsabilitate, iar părinții grijulii cer ajutor specializat încă de la început, înainte de etapa de concepere.
Pentru orice familie la început de drum, medicina materno-fetală este o mână de ajutor, o reală șansă de a preveni complicațiile atât în ceea ce privește sarcinile care nu prezintă suspiciuni, cât și sarcinile cu risc. Află, din rândurile următoare, de ce este atât de important un screening parental și care sunt tipurile de teste recomandate de către specialiști.
Investigații recomandate înainte de sarcină
În primele săptămâni de sarcină, cele mai multe femei nu știu că urmează să devină mămici. În schimb, alte femei își calculează întregul parcurs către sarcină. Astfel că, înainte de toate, acestea merg la medicul ginecolog pentru a primi recomandări de analize și investigații. De obicei, înainte de etapa de concepere, viitoarele mămici fac analize uzuale de sânge și urină, teste virusologice (HIV, sifilis, hepatite, complexul TORCH), test Babes-Papanicolau, examen de secreție vaginală, ecografie mamară și transvaginală, dar și teste genetice. Acestea din urmă sunt recomandate cuplurilor care au un istoric medical aparte și prezintă un risc crescut pentru transmiterea anumitor boli genetice la bebeluș.
Investigații recomandate pe parcursul sarcinii
Dacă nu ai apucat să faci analize înainte de a rămâne însărcinată, nu trebuie să-ți faci griji. Medicul îți va recomanda o serie de investigații încă din primul trimestru de sarcină. Tot atunci, la aproximativ 12 săptămâni, vei face și prima morfologie fetală. Astfel, se vor evalua o serie de riscuri, precum: restricții de creștere, preeclampsie, naștere prematură, anomalii cromozomiale sau alte anomalii fetale. Morfologia de trimestrul 1 este însoțită și de o analiză de sânge, cunoscută în rândul gravidelor ca dublu test. Sindromul Down, Sindromul Patau, Sindromul Edwards, dar și alte anomalii, precum Anencefalia sau Holoprosencefalia pot fi depistate încă din primul trimestru de sarcină.
Investigațiile și testele nu trebuie să se oprească în acest punct, ci e important să continue pe tot parcursul sarcinii. Aici trebuie să menționăm trimestrele 2 și 3 de sarcină:
- În trimestrul 2 trebuie să se verifice biometria fetală, dar și anexele fetale și starea mamei, prin ecografia Doppler. Când se face morfologia fetală în trimestrul 2? La aproximativ 22 de săptămâni de sarcină. Tot în această perioadă, viitoarele mămici fac și triplu test.
- În trimestrul 3, medicul verifică dezvoltarea completă a fătului și, în tot acest timp, poate depista și eventualele anomalii cu debut târziu. Această morfologie are loc la aproximativ 30 – 32 de săptămâni.
Tipuri de teste parentale
Testele parentale se pot împărți în două categorii: teste de screening (dublu test, triplu test, analiza cromozomială, testări pentru trisomia 13, 18, 21) și teste de diagnostic. Cele din urmă se efectuează atunci când testele de screening indică o serie de suspiciuni, dar și atunci când istoricul părinților prezintă un risc ridicat de a avea un copil cu probleme de genetică.
Fie că vorbim despre o sarcină naturală ori despre una care s-a obținut cu ajutorul tehnicilor asistate de reproducere, viitorii părinți trebuie să fie foarte grijulii și să respecte recomandările medicilor. Testele menționate mai sus, dar și restul investigațiilor specifice pot oferi informații prețioase familiei, fiind un real ajutor și un punct de pornire către recomandarea unui tratament de specialitate, atunci când este cazul. Cu alte cuvinte, ecografiile și analizele din timpul sarcinii trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice cuplu.