Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20.30, TVR Cultural va difuza documentarul „Constantin Noica ahoreticul", omagiind personalitatea gânditorului român de la a cărui naştere s-au împlinit o sută de ani.
Radu Găină, realizatorul şi producătorul acestui film, ne propune un discurs de televiziune inedit şi provocator în care structura scenariului a fost construită pornind de la două cărţi ale filozofului retras în ultimii ani ai vieţii la Păltiniş.
În anul 1978, Constantin Noica publica „Sentimentul românesc al fiinţei" şi „Şase maladii ale spiritului contemporan", cărţi în care întreprinde prima dată o construcţie a unui model ontologic original sub formula Individual, Determinatii, General, pe care-l şi pune la lucru.
După Constantin Noica tabloul patologic al spiritului uman conţine şase maladii, fiecare dintre acestea reflectând o precaritate ontologică.
Maladia spiritului de care românii suferă cu voie este ahoreţia, iar ca exemplu clasic de ahoretic, Noica se oferă pe sine prezentându-şi fişa clinică. Ce reprezintă ahoreţia la scara unui popor şi care sunt caracteristicile ahoreticului prin excelenţă?
Sunt întrebari la care un posibil răspuns îl oferă tânărul filozof Sorin Lavric, exeget cunoscut al operei nicasiene, prezentatorul şi comentatorul acestui film.
{mosloadposition user10}