Asociația Salvați Dunărea și Delta a organizat în perioada 30 noiembrie- 2 decembrie un curs de împletit papură în satul Letea, județul Tulcea. Timp de trei zile, 25 de femei din cea mai izolată comunitate din Delta Dunării au învățat să realizeze obiecte din papură, cea mai veche îndeletnicire tradițională a localnicilor.
Activitatea face parte din proiectul “Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, al cărui obiectiv general este integrarea socială și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile prin susținerea dezvoltării structurilor economiei sociale. Cu acest scop au fost înființate opt structuri ale economiei sociale, în patru regiuni distincte ale țării: Sud-Est, Nord-Est, București-Ilfov și Sud Muntenia.
Întreprinderea socială de la Letea, comuna C.A Rosetti, Tulcea se va ocupa de gestionarea și valorificarea deșeurilor vegetale (stuf, papură) și a deșeurilor de ambalaje. Deșeurile naturale reprezintă materia primă care va sta la baza revigorării unor meștesuguri tradiționale din Delta Dunării și vor fi realizate acoperișuri din stuf, peleți de stuf și împletituri din papură. Stuful este un material izolator foarte bun, păstrează căldură în timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. Este un material ușor și fiabil care poate rezista și 50 de ani dacă este îngrijit corespunzător.
Întreprinderea Socială Letea va oferi locuri de muncă pentru 20 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile socio-economic, respectiv cele care fac parte din comunitățile izolate. Izolat în mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat tradițional, fiind reprezentativ pentru patrimoniul cultural, iar întreprinderea socială este o oportunitate pentru locuitorii satului.
Activitatea face parte din proiectul „Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
{mosloadposition user9}