Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank
Pe scurt: Rezervele masive de țiței ale Venezuelei nu vor apărea brusc pe piața globală, iar impactul dipsariției lui Chavez asupra prețurilor va fi limitat.
Moartea președintelui Hugo Chavez anunțată ieri, după 14 ani de putere, a adus în discuție câteva întrebări legate de impactul asupra pieței globale, având în vedere rezervele enorme pe care le deține Venezuela. Haideți să ne uităm mai întâi la cifre. La sfârșitul anului 2011, Venezuela deținea 17,9% din rezervele globale de petrol, față de 16,1 procente Arabia Saudită și 11% Canada (sursa: BP). Cu toate acestea, producea numai 3,5% din totalul global al producției, față de 13,2% în Arabia Saudită.
Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile străine din industria petrolului. Unele au fost chiar date afară din țară, lucru care a costat Venezuela o scădere a producției cu aproape un milion de barili pe zi, în tot acest timp. Compania de stat, PDVSA, a donat în mod constant veniturile guvernului pentru finanțarea unor programe, generând balanțe negative pe ultimii 5 ani, potrivit Reuters.
Rezultatul? Lipsa de investiții în exploatările ajunse deja la maturitate, ca să nu mai vorbim de cele neexplorate încă, de unde și scăderea producției.
Mai departe, o schimbare apropiată la nivelul întregii scene politice locale este puțin probabilă. Partidul Socialist Unit se pregătește de alegeri unde, se pare, va obține victoria, însă va trebui să facă anumiți pași pe drumul reformelor, odată influența și carisma lui Chavez dispărute. Însă și aceste reforme, pe lângă investițiile străine, nu se pot întâmpla peste noapte, poate nici în câțiva ani. Dar, odată produse, schimbările vor mai reduce îngrijorarea legată de dezechilibrul dintre cerere și producție pe piețele globale, în special în economiile emergente.