– oportunități de finanțare UE și perspective actuale –
Reuniune Consultativă – Senatul României – 22 septembrie 2016
La doi ani de la lansarea în mod oficial, la sediul Senatului României, a asociației cu caracter național Comunitățile Locale Riverane Dunării, afiliată, între timp, la Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării, conform unei tradiții deja instaurate, se organizează în data de 22 septembrie 2016, evenimentul-consultare cu stakeholderi din mediul public și din sectorul privat privind completarea și armonizarea cadrului legislativ și instituțional, referitor la corelarea dezvoltării urbane cu aceea a infrastructurii și activităților portuare, cu impact comun în special asupra turismului și dezvoltării locale de-a lungul cursului inferior al Dunării.
De altfel, această exigentă este inclusă în toate documentele recente adoptate de Comisia Europeană și Statele Membre UE, inclusiv în cadrul obiectivelor SUERD și ale Agendei Urbane pentru Uniunea Europeană, adoptată în anul 2015 și aflată în prezent sub coordonarea Președinției Slovaciei.
Obiectul constă atât în armonizarea legislativă absolut necesară, cât și în compatibilizarea și stimularea dialogului dintre comunitățile locale și autoritățile centale de resort și cele portuare, de care depinde relansarea economică și prosperitatea social-economică a zonelor evocate. Numai printr-o mai bună corelare de acest fel, beneficiarii din România – comunități locale, universități, ONG-uri relevante etc – vor putea să depună proiecte comune cu entități omologe din alte state dunărene, atât în domeniul dezvoltării unei rețele de localități portuare dunărene, cât și în acela al creerii de zone turistice adaptate specificului variat al zonelor respective: pescuit, bio-economie, eco-turism, meșteșuguri locale, digitalizare etc.
Invitații și speakerii principali sunt din partea următoarelor instituții: Senatul României, Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dialogului Civic, Ministerul Educației, Autoritatea Națională pentru Turism, Administrația Porturilor Dunării Maritime, Zona Metropolitană Constanța, Primăria Municipiului București. Sunt, de asemenea, invitați, cu titlu de observatori, reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, BERD, ai ambasadelor statelor dunărene etc.
Reuniunea se va încheia cu adoptarea unui set de propuneri și recomandări care să conducă, ulterior, la o cooptare a orașelor portuare în rețelele specifice la nivel dunărean și european și la o stimulare a schimburilor comerciale și turistice între acestea.
Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, 24PH.ro, Curierul de Dobrogea, SmartFinancial.ro, PRwave.ro, BrandInfo.ro, “Buletin Dunărean”.
Participarea se va face în limita de locuri disponibile, pe baza de transmitere a Formularului de Înscriere în perioada 1-10 septembrie 2016. Pentru informații suplimentare, cei interesați pot contacta Secretariatul CLDR la adresa secretariat@cldr.ro și tel./fax:021.2304997 sau pot consulta siteul www.cldr.ro.