F64 continuă proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ dedicat poveștilor consultanților săi. Astăzi vi-l prezentăm pe Ilie-Micuț Istrate și parcursul său în acest domeniu, de la o pasiune la activitatea care acum îi definește viața. La magazinul F64, Ilie-Micuț Istrate este responsabil de zona de produse Audio-Video.
De-a lungul timpului, a experimentat cu toate mediile. Își amintește cu drag de primele aparate cu care a început să experimenteze în tehnica fotografică: o cameră compactă Samsung S630 de la care a trecut la un bridge Fujifilm S1500. A descoperit însă că este mai atras de fotografia pe film, de granulația pe care o are acesta și de menționarea în format fizic a unui cadru. Mai mult, el a vrut să stăpânească și producția de film. Astfel, s-a specializat în cinematografie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția imagine de film și TV. A lucrat ca DOP (director de imagine – trad.) la „Un joc periculos“, înscris în festivalul de film DaKINO, și la „Despre Bernard“, nominalizat la categoria „Ficțiune“ la festivalul Cinemaiubit. O mostră cinematografică a proiectelor lui Ilie-Micuț Istrate poate fi vizionată aici.
Cinematography Reel from rave250 on Vimeo.
„Ca orice pasiune, la început te distrezi, faci pozele pe care vrei să le faci fără să îți pese neapărat cum ies, ci doar să surprinzi ceea ce ai urmărit. Abia apoi vine partea de educare, în care înveți tehnică și ce elemente ajută mai mult o imagine. De aceea, eu văd fotografia ca pe o carte pe care o poți citi în toate modurile: de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, pe diagonală, sunt nenumărate moduri. Strict compozițional, o imagine nu poate fi citită doar pe o anumită direcție, există mai multe repere decât treimile devenite standard în tehnica foto. Tocmai aceasta e magia atât când surprinzi o imagine, cât și când te uiți la una“, declară Ilie-Micuț Istrate despre pasiunea sa pentru arta fotografică.
Modul în care se raportează la imagine ar putea fi explicația pentru stilul care îi place cel mai mult lui Ilie. Preferă unul dinamic, contextualizat, cum sunt fotoreportajele care spun povești în câteva cadre. El apreciază și fotografia de stradă, portretele, imaginile conceptuale sau minimaliste. Cel mai mult îl atrage la imagistică libertatea pe care i-o oferă și cum poate face fotografii care îl inspiră și care îi transmit un mesaj, o emoție veritabilă. Pe toate acestea încearcă să le surprindă pe filme sau pe suport digital cu o cameră foto Sony A7, un obiectiv dedicat 28-70mm și o colecție variată pe montură M42 pentru care folosește un adaptor.
F64 este cel mai mare angajator din domeniul foto-video din România, iar echipa sa de consultanți reprezintă nucleul showroom-ului din Bulevardul Unirii nr. 45. Prin proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“, se diferențiază ca un angajator pentru care pasiunea este un element definitoriu al apartenenței la echipă. Toți consultanții au astfel un mediu propice dezvoltării atât personale, cât și profesionale, contribuind în același timp la coeziunea unei echipe de profesioniști.